Συνταγές της Πιτσίλλας #21: Ψωμί με καρύδια, μπαχαρικά και αλεύρι ολικής αλέσεως ή/και Ντίνκελ* (Dinkel)

Μετά την επιτυχία του «μαθήματα για αρχάριους» με τριμιθόπιτες της γιαγιάς Ουρανίας, συνεχίζουμε στο concept «ζυμώνω για να εμπεδώσω», φτιάχνοντας αυτή τη φορά το ψωμί της μαμάς!

 

Υλικά

1kg αλεύρι ολικής αλέσεως ή 1kg Ντίνκελ (Spelt) ή μισό-μισό

1 φακελάκι 8g μαγιά

1 κ.γ. κύμινο (αρτυσιά) ή γλυκάνισο ή ½ κ.γ. και από τα δύο υλικά

1 κ.γ. ζάχαρη

2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο για να αλείψουμε τις φόρμες μας

¼ κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. μέχλεπι (αλεσμένο)

¼ κ.γ. μαστίχα Χίου (αλεσμένη)

10 καρύδια (σε μικρά κομματάκια)

2 φλ. Νερό (όχι κρύο, ούτε ζεστό, πολύ ελαφρά χλιαρό)

Η συγκεκριμένη συνταγή κάνει 2 ψωμιά μεγέθους μικρού σλάις.

 Εκτέλεση

Βάζουμε στη λεκάνη το αλεύρι, μαγιά, αρτυσιά, ζάχαρη, αλάτι, μέχλεπι, μαστίχα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το λάδι μας και «ρυζιάζουμε». Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει σφικτή η ζύμη μας (να ξεκολλάει από την λεκάνη και τα χέρια μας).

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια μας και συνεχίζουμε  λιγάκι το ζύμωμα να ενσωματωθούν με την ζύμη μας.

Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί (τυλίγοντας το μπολ μας και με μια πετσέτα ώστε να κρατήσει την ζεστή την θερμοκρασία του και να φουσκώσει). Η διαδικασία αυτή παίρνει περίπου ½-1 ώρα.

Προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 200⁰ βαθμούς.

Μετά βγάζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι μας και αφού αλείψουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο ζυμώνουμε ελάχιστα και μοιράζουμε το ζυμάρι μας στις δύο φόρμες (τις οποίες έχουμε αλείψει και αυτές με λάδι).  Αφήνουμε ξανά  για ½ ώρα το ζυμάρι να μας να ξεκουραστεί και αφού το δούμε ότι φούσκωσε και μέσα στις φόρμες μας… καλό φούρνισμα!

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά και μετά... όποιος αντέξει στο ζεστό μοσχοβολιστό ψωμάκι σας.

 

*Αλεύρι Ντίνκελ (Dinkel)

Ένα από τα αρχαιότερα επτά σιτάρια που αναφέρονται στη Βίβλο και χρονολογείται περίπου στα 10.000 έτη. Λέγεται ότι πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Περσία και σύντομα στον υπόλοιπο ως τότε γνωστό κόσμο και αποτελούσε βασική τροφή για ανθρώπους και ζώα. Στη σημερινή εποχή είναι ευρέως διαδεδομένο στη Γερμανία με την ονομασία Dinkel και στην Ιταλία με την ονομασία Farro. Μπορεί να το βρείτε επίσης με το όνομα Σπέλτα (Spelt) και συνήθως το προμηθευόμαστε από καταστήματα βιολογικών/οργανικών προϊόντων.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η ήπια γεύση και υψηλή διαλυτότητα στο νερό και προσφέρει σημαντικά ποσοστά βιταμινών, σίδηρου, μαγνήσιου, ψευδάργυρου, λιπαρών οξέων.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ