Βραβείο ΔΕΣΤΕ: Τρεις από τους έξι υποψήφιους είναι Κύπριοι

Είναι σαφώς κάτι περισσότερα από απλά βραβεία. Με την έννοια ότι τα βραβεία ΔΕΣΤΕ δεν ανταμείβουν ή τιμούν απλώς καλλιτέχνες Ελληνες ή Κύπριους που ασκούνται εξαντλητικά και δημιουργικά στη σύγχρονη τέχνη. Αλλά είναι βραβεία που κινούν μια ολόκληρη διαδικασία και συνθήκη γύρω από τη σύγχρονη τέχνη.

Το ζητούμενο δεν είναι ποτέ ο πρώτος, είναι η ίδια η παραγωγή τέχνης και οι δημιουργοί. Η συζήτηση που προκαλείται και η καθιερωμένη έκθεση που γίνεται για την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, εδραιώνει αυτή τη συνθήκη. Ετσι τα βραβεία, έγιναν ένας θεσμός, έγιναν μια σκυταλοδρομία γύρω από τη σύγχρονη τέχνη.

Το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίασε η  Επιτροπή Επιλογής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015 και αφού εξέτασε τους φακέλους, συζήτησε αναλυτικά το έργο των εικοσιέξι (26) προτεινόµενων καλλιτεχνών και έλαβε υπ’ όψιν τα κριτήρια του φετινού Βραβείου, επέλεξε τους έξι (6) καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο 9ο Βραβείο.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι υποψήφιοι είναι οι εξής: 

 ΝΑΤΑΛΙ ΓΙΑΞΗ - Για την πολυφωνία και την παράδοξη ποιητική που μεταχειρίζεται τη ροή, καθώς και τον αυθόρμητο και επινοητικό τρόπο της πρακτικής της.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΜΩΡΗΣ - Για την εννοιολογική διαχείριση εφαρμοσμένων πρακτικών μέσα από τη λογική της λειτουργίας του διαδικτύου.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - Για τον τρόπο με τον οποίο ελαχιστοποιεί και απομονώνει τις δομές που διατρέχουν γνωστικά αντικείμενα.

 

ΆΓΓΕΛΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ - Για την πρωτότυπη μορφοποίηση του ιδεών του διαδικτύου και την εφαρμογή τους στον κοινωνικό χώρο, καθώς και τη σύνδεσή τους με μια νέα πνευματικότητα.

 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ - Για τη λυρικότητα και την αμεσότητα της επεξεργασίας των υλικών σε επανερχόμενες μορφές.

 

ΜΑΡΙΑ ΧΑΣΑΠΗ - Για τον συνδυασμό κίνησης και χρονικότητας, τον οποίο μεταγράφει και εξάγει στην πόλη.

 

Η Επιτροπή Επιλογής αποτελείται από τους: Ανδρέα Αγγελιδάκη (Καλλιτέχνης, Αρχιτέκτονας, Επιμελητής), Δάφνη Βιτάλη (Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια, ΕΜΣΤ), Αντρέ Ζιβανάρη (Διευθύντρια, Point Centre for Contemporary Art, Λευκωσία), Ευαγγελία Λεδάκη (Επιμελήτρια, Κριτικός Τέχνης), Δημήτρη Πασσά (Συλλέκτης), Κώστα Σαχπάζη (Καλλιτέχνης, νικητής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013).

Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Δάκη Ιωάννου (Πρόεδρος, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ), Bernard Blistène (Διευθυντής, Centre Georges Pompidou, Παρίσι), Thelma Golden (Διευθύντρια και Επιμελήτρια, The Studio Museum in Harlem, Νέα Υόρκη), Max Hollein, (Διευθυντής, Schirn Kunsthalle Frankfurt, Φρανκφούρτη), Tom Morton (Συγγραφέας, Επιμελητής, Συντάκτης, περιοδικό Frieze), Jakub Julian Ziolkowski (Καλλιτέχνης).

Τι είναι το βραβείο ΔΕΣΤΕ

Το βραβείο είναι ένα μέσο και ένα μήνυμα του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και από το 1999 που θεσμοθετήθηκε αποτελεί μέρος της αποστολής του ιδρύματος. Δέκα χρόνια μετά, το 2009 ξεκίνησε η συνεργασία του ιδρύματος με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που μπαίνει με συνέπεια και χτίζει προσεκτικά σαφείς σχέσεις και με τη σύγχρονη τέχνη. Ετσι, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα  «Βήμα στους Νέους» με το οποίο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει ένα διάλογο με τους νέους, ενημερώνει το κοινό για τη σύγχρονη δημιουργία και ενισχύει ένα δυναμικό περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών.

 

Τα  εγκαίνια της έκθεσης του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015 θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Μαϊου 2015 ενώ η απονομή του Βραβείου έχει οριστεί για τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015.

 


[ΠΗΓΗ]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ