Ένας χρόνος φυλακή σε Ελληνοκύπριο για ... ομοφυλοφιλία

Σοκάρει η περιπέτεια που έζησαν δύο Ελληνοκύπριοι στην Αίγυπτο, με τον έναν από αυτούς να έχει καταδικαστεί σε έναν χρόνο φυλάκιση λόγω απαρχαιωμένου νόμου για «έκλυση ηθών», ο οποίος δεν αναφέρεται ρητώς στην ομοφυλοφιλία, αλλά ουσιαστικά τα γκέι άτομα είναι κυρίως που αφορά. 

 


Article featured image
Article featured image

Όπως δημοσιεύει ο «Πολίτης», η οικογένεια και οι φίλοι του νεαρού Ελληνοκύπριου καταβάλλουν προσπάθειες για επιστροφή του στην Κύπρο, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις για κάποια θετική έκβαση.

Ο νεαρός Ελληνοκύπριος, που υπηρετεί σε τμήμα της δημόσιας υπηρεσίας, πριν από 15-20 μέρες μετέβη στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με άλλον Ελληνοκύπριο που υπηρετεί στην πρεσβεία της Κύπρου και με τον οποίο διατηρούν σχέση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόταν το Κάϊρο και λίγο-πολύ το περιβάλλον ήταν γνώριμο.

Ένα βράδυ προσκάλεσαν για παρέα και τρίτο πρόσωπο, το οποίο βρήκαν με αγγελία που είχαν αναρτήσει στο διαδίκτυο στην αραβική γλώσσα. Ωστόσο, ο Αιγύπτιος που εμφανίσθηκε για να κάνει παρέα στους δύο Ελληνοκύπριους, όταν προχώρησε το βράδυ, έδειξε την ταυτότητά του και τους αποκάλυψε ότι είναι αστυνομικός. Τους συνέλαβε βάσει της αιγυπτιακής νομοθεσίας, η οποία δεν θεωρεί ποινικό αδίκημα την ομοφυλοφιλία αλλά την «έκλυση ηθών».



Τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα για τον έναν από τους δύο, καθώς ο Ελληνοκύπριος που υπηρετούσε στην πρεσβεία στο Κάϊρο επικαλέστηκε τη διπλωματική ιδιότητα που του παρέχει άσυλο και μετά τα διαδικαστικά στην αστυνομία αφέθηκε ελεύθερος, ενώ αφού ενημερώθηκε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, τον μετακάλεσε στη Λευκωσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν επέδειξε την αναμενόμενη ευαισθησία ώστε να βοηθήσει τον σύντροφό του και αναχώρησε χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια για την απελευθέρωσή του.



Ο άλλος νεαρός Ελληνοκύπριος που κρατήθηκε από την αιγυπτιακή αστυνομία οδηγήθηκε στο δικαστήριο, το οποίο τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους για έκλυση ηθών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με φίλους και την οικογένειά του περιγράφει την κατάσταση ως πραγματική κόλαση, καθώς είναι ξένος και δεν μιλάει αραβικά, ενώ παράλληλα δεν είναι μουσουλμάνος και έχει στιγματιστεί ως ομοφυλόφιλος. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ