Οι 5 σπουδαίοι κριτές του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Η κριτική επιτροπή του 5ου ΔΦΤΜΜΚ αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο του κινηματογράφου, ακαδημαϊκούς και διοργανωτές φεστιβάλ από όλο τον κόσμο.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτά είναι τα 5 άτομα που θα κρίνουν τις ταινίες στα δύο βασικά Τμήματα του Φεστιβάλ, το Διεθνές και το Εθνικό Διαγωνιστικό:

 

Fibby Kioria

Παραγωγός - Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Maisha Film Lab for East Africans

(Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής)

Η Fibby Kioria είναι Διευθύντρια Προγράμματος του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Maisha Film Lab, μία μοναδική στο είδος της σχολή κινηματογράφου που στηρίζει οραματιστές σκηνοθέτες στην Ουγκάντα, την Κένυα, την Τανζανία και τη Ρουάντα, παρέχοντάς τους τα σχετικά εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να διηγηθούν τη δική τους ιστορία μέσω του Κινηματογράφου. Έχει πολυετή πείρα στη διεξαγωγή των προγραμμάτων του Maisha Film Lab και έχει αναλάβει μέχρι σήμερα την παραγωγή πέραν των δέκα ταινιών μικρού μήκους. Είναι Διευθύντρια Παραγωγής του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «A fork, a spoon & a KNIGHT» που γυρίστηκε το 2014 σε σκηνοθεσία Mira Nair & Zippy Kimundu και το οποίο διηγείται τη ζωή του Robert Katende. Πρόσφατα, συμμετείχε ως μέλος της κριτικής επιτροπής Ousmane Sembene στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζανζιβάρης, κατά το οποίο η επιτροπή είχε ως στόχο την ανάδειξη των τριών καλύτερων ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ. Στην εθελοντική της δράση, συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή της ως μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γκαίτε της Καμπάλα και της Ουγκαντανογερμανικής Πολιτιστικής Κοινότητας. Η Fibby γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κένυα και σήμερα διαμένει στην Ουγκάντα.

 

Bruno Coppola

Σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος

O Bruno Coppola γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη ενώ ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Ασχολείται με τον κινηματογράφο, το θέατρο, το ραδιόφωνο και τη μουσική σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ο Coppola ξεκίνησε την καριέρα του ως συνσεναριογράφος της ταινίας Godfather III.  Στην ταινία συνεργάστηκε άμεσα με τον Αλ Πατσίνο για τις πρόβες του υλικού που είχε γράψει ο ίδιος. Έχοντας εργαστεί για τρία χρόνια ως ο βασικός θεατρικός συγγραφέας του ραδιοφωνικού προγράμματος του BBC World Service, το ενδιαφέρον του στράφηκε στον κινηματογράφο. Η πρώτη του ταινία ήταν το «Stuff that Bear!» που γυρίστηκε στο Βουκουρέστι το 2003. Η πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών και στη συνέχεια απέσπασε εικοσιπέντε βραβεία σε 100 φεστιβάλ. Άλλες ταινίες του: «Unknown Things» με πρωταγωνιστές τους Saskia Reeves και Paul Rhys, το πολιτικό θρίλερ «The Dot Man» με τον Steven Berkoff, και το επερχόμενο «Three Way Week», που κέρδισε το Media Development Grant 2013. Γυρισμένη στη Ρουμανία και την Ιταλία, με διευθυντή φωτογραφίας τον Oleg Mutu και μοντέρ τον Tariq Anwar, η ταινία βρίσκεται τώρα σε στάδιο μεταπαραγωγής. Ο Coppola συμμετείχε σε πλειάδα φεστιβάλ ως μέλος κριτικής επιτροπής και είναι τακτικός συνεργάτης στη Σχολή Κινηματογράφου της Πράγας, στον κλάδο υποκριτική για το σινεμά.





ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Simon Φαρμακάς

Παραγωγός - Σκηνοθέτης

Ο Simon Φαρμακάς αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1994 από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου του Γούλβερχαμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΒΑ). Έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας σε πολλά διεθνή και τοπικά έργα, όπως ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μουσικά βίντεο και τηλεοπτικές διαφημίσεις. Το 2006, σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Airport for Sale» που προβλήθηκε σε αρκετά φεστιβάλ κινηματογράφου όπως, μεταξύ άλλων, στη Ρώμη, το Όμπερχαουζεν, τη Σεούλ, το Μαρόκο και το Λος Άντζελες. Η δεύτερη ταινία του, «Absent», συμμετείχε στο εθνικό διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου το 2009, στο Θέατρο Ριάλτο. Επίσης, η τρίτη ταινία του σκηνοθέτη, με τίτλο Στάχυα, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Εθνικού Διαγωνιστικού, το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, καθώς και το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Άμστερνταμ. Την ταινία σκηνοθέτησε και έγραψε ο ίδιος. Εργάστηκε στο κρατικό κανάλι και σκηνοθέτησε πληθώρα τηλεοπτικών προγραμμάτων του ΡΙΚ. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται στο στάδιο μεταπαραγωγής της πρώτης του ταινίας μεγάλου μήκους με τίτλο «Sunrise in Kimmeria», που διηγείται την ιστορία ενός νεαρού αγρότη που πασχίζει να αποπληρώσει το δάνειό του. Την παραγωγή της ταινίας στηρίζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

 

Teresa Kwong

Παραγωγός - Επιμελήτρια, Hong Kong Arts Centre

Η Teresa Kwong γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Aσχολείται με την προώθηση, την επιμέλεια και την παραγωγή ταινιών και οπτικοακουστικών έργων media art. Είναι Βοηθός Διευθύντρια Προγράμματος του Κέντρου Τεχνών του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Arts Centre), ενώ από το 2004 μέχρι το 2014 διετέλεσε διευθύντρια του IFVA (Incubator for Film and Visual media in Asia - Κέντρο Καινοτομίας Κινηματογραφικών και Οπτικών Μέσων στην Ασία). Το 2001 εξελέγη μέλος του Δικτύου Προώθησης του Ασιατικού Κινηματογράφου (NETPAC), ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής ως εκπρόσωπος του Δικτύου, σε κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως του Πουσάν, του Ρότερνταμ και της Βεσούλ. To 2007, έλαβε υποτροφία από το Ασιατικό Πολιτιστικό Συμβούλιο (Ίδρυμα Starr Foundation) για να συμμετάσχει σε πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στις ΗΠΑ, σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Κινηματογράφου και της Τέχνης των Μέσων (media art). Από το 2006 μέχρι σήμερα, η Teresa έχει αναλάβει την παραγωγή πολλών βραβευμένων ταινιών μεγάλου μήκους ανεξάρτητων σκηνοθετών στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.

 

Sherif Awad

Κριτικός Κινηματογράφου

Ο Sherif Awad (Κάιρο, Αίγυπτος) είναι επιμελητής κινηματογραφικών έργων και βίντεο. Από το 1993, εργάζεται ως υπεύθυνος προγράμματος και επικοινωνίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μεσογειακών Χωρών της Αλεξάνδρειας και στο Φεστιβάλ Luxor African Film Festival. Μεταξύ 1993 και 2000, ο Awad εργάστηκε και ως υπεύθυνος μάρκετινγκ στα περιφερειακά γραφεία των εταιρειών Fox, Warner και UIP στην Αίγυπτο. Υπήρξε αρχισυντάκτης των περιοδικών «The Ticket Entertainment» και «Contemporary Practices». Σήμερα εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου στο Egypt Today, το κορυφαίο αγγλικό μηνιαίο περιοδικό της Αιγύπτου. Αρθρογραφεί, επίσης, για την Westchester Guardian στη Νέα Υόρκη και στην ιστοσελίδα ταινιών ντοκιμαντέρ του Aljazeera στη Ντόχα. Στα MME εργάστηκε ως συγγραφέας τηλεοπτικών εκπομπών με θέμα τον κινηματογράφο σε δορυφορικά κανάλια της Μέσης Ανατολής. Είναι μέλος της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FEDEORA) ​και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Διετέλεσε μέλος κριτικής επιτροπής σε διάφορα φεστιβάλ, όπως Pula, Orenburg, Cinedays Skopje, DIFF, KVIFF, VAFI και AFRIFF.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ