«Ο Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου στο Φεστιβάλ του Λονδίνου

Στον Αστακό, την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, ο Κόλιν Φάρελ και η Ρέιτσελ Βάις πρέπει να βρουν σύντροφο μέσα σε 45 μέρες διαφορετικά θα πρέπει να μεταμορφωθούν σε ζώο της επιλογής τους.

 


Article featured image
Article featured image

Η ταινία που παρουσιάζει τον παραλογισμό των αυθαίρετων κανόνων που επιβάλλει η κοινωνία στη διαμόρφωση των σχέσεων προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Όπως τόνισε και ο Φάρελ «σήμερα αισθάνεσαι πολύ λιγότερη την πίεση εάν είσαι χωρίς σύντροφο».

Γνωρίζω ότι κάποιοι άνθρωποι επιμένουν, όταν ακούνε οι φίλοι τους είναι μόνοι λένε: «Ξέρω κάποιον που πρέπει να γνωρίσεις, και ότι στους ανθρώπους δεν τους αρέσει να είναι μόνοι».

Δεν νομίζω ότι τώρα υπάρχει το κοινωνικό στίγμα που υπήρξε πριν από δέκα ή είκοσι ή τριάντα χρόνια. Αν δεν είχες σύντροφο όταν ήσουν 28, τότε θεωρούσαν ότι είχες κάτι, σε απομόνωναν. Τώρα θεωρούν ότι απλά σε ενδιαφέρει η καριέρα σου και είναι μια προσωπική επιλογή προκειμένου να απολαύσεις τη ζωή σου».

Για τις ανάγκες του ρόλου του Ντέιβιντ στην ταινία ο Ιρλανδός ηθοποιός αφήνει μουστάκι και αποκτά κοιλίτσα. Μια εμφάνιση πολύ διαφορετική από το σωματώδες παρουσιαστικό στην ταινία Μiami Vice του Μάικλ Μαν το 2006.

«Δεν είχα ξανασυνεργαστεί με τον Κόλιν. Τον γνώρισα ευτραφή και στρογγυλοπρόσωπο με διπλοσάγονο. Για μένα θα είναι πάντα ο Ντέιβιντ. Εννοώ πως δεν έγινε χοντρός, απλά θυμίζει περισσότερο έναν κανονικό άνθρωπο παρά έναν… θεό», λέει η Ρέιτσελ Βάις.



Το καστ της ταινίας διαθέτει κύρος και λάμψη. Εκτός από τη Ρέιτσελ Βάις και τον Κόλιν Φάρελ συμμετέχει η Λεά Σεϊντού, το νέο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ που επελέγη από τον Σαμ Μέντες αλλά και ο Τζον Σι Ράιλι ο οποίος έγινε γνωστός από τον Μπράιαν Ντε Πάλμα.



«Εξεπλάγην από το πόσο καλή χημεία είχαν μεταξύ τους. Δεν τους γνώριζα πριν δουλέψουμε μαζί. Δεν ήξερα τι να περιμένω, αλλά όλα πήγαν περίφημα», δηλώνει ο Ελληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος.

Ο Αστακός απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ