Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τις περιοχές του σώματος όπου άντρες και γυναίκες δεν θέλουν να τους αγγίζουν

Οι συζητήσεις αναφορικά με το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό στο πως χαιρετάμε τους φίλους, τους ξένους αλλά και άλλα μέλη της οικογένειάς μας, είναι αέναες και πάντοτε πολύ ενδιαφέρουσες.



 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές έχουν χαρτογραφήσει τις περιοχές του σώματος όπου οι άνδρες και οι γυναίκες αισθάνονται άνετα να τους αγγίζουν, ανάλογα πάντοτε με το ποιος είναι απέναντί τους.


Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ αναφορικά με το φυσικό άγγιγμα, με τη συμμετοχή 1368 ατόμων από Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο.


Με κόκκινο είναι οι περιοχές όπου οι ερωτηθέντες λένε πως θα ένοιωθαν άβολα αν τους άγγιζε οποιοσδήποτε, ανάλογα φυσικά αν ήταν οι γονείς ή ξένοι. Με κίτρινο και λευκό είναι οι περιοχές όπου θα ένοιωθαν άνετα αν τους άγγιζε κάποιος. Οι μπλε γραμμές (όπου σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνουν γλουτούς και καβάλο) απεικονίζουν τις ζώνες-ταμπού, όπου κανένα άγγιγμα δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι άνετο σε αυτή τη ζώνη.

Πιο κάτω είναι ο χάρτης με τις ερωτηθείσες γυναίκες, ο οποίος δείχνει ότι γενικότερα είναι πιο άνετες με το άγγιγμα:



Και οι άντρες ερωτηθέντες οι οποίοι είναι λιγότερο άνετοι:

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ