Γιατί βάζουμε το ίδιο καταθλιπτικό τραγούδι στο repeat;

Σε όλους μας συμβαίνει όταν είμαστε λίγο πεσμένοι ψυχολογικά να ακούμε ξανά και ξανά μελαγχολική μουσική και να μη θέλουμε να ακούσουμε κάτι χαρούμενο.

 


Article featured image
Article featured image

Η μουσική επηρεάζει αδιαμφισβήτητα τη διάθεσή μας πολύ και όπως δημοσιεύεται η Huff Post, τρεις είναι οι λόγοι που μας ωθούν να πατάμε συνεχώς το repeat στο τραγούδι που μας κάνει κομμάτια.

 

Η μελαγχολία μας ηρεμεί

Υπάρχει λόγος που θέλουμε να ακούσουμε μία μελαγχολική μπαλάντα όταν νιώθουμε πεσμένοι. Έρευνα που έγινε το 2014 και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, διαπίστωσε ότι η μελαγχολική μουσική μπορεί να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα, όπως η ηρεμία. Οι ερευνητές βρήκαν ότι εκείνοι που άκουγαν μελαγχολική μουσική, είχαν μεγαλύτερη συμπόνια για τους γύρω τους επειδή ένιωθαν πιο συνδεδεμένοι με τη στεναχώρια. Αυτό μπορεί να εξηγεί και γιατί έχουμε την τάση να ακούμε τέτοιου είδους μουσική μετά από κάθε χωρισμό.

 

Το κλάμα είναι θεραπεία

Συμβαίνει η μουσική να προκαλεί κλάμα, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ως κάθαρση σε πολλές περιπτώσεις. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μετά από ένα κλάμα, η διάθεση βελτιώνεται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από ενενήντα λεπτά κλάματος, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ένιωθαν καλύτερα σε σχέση με πριν.

 

Εθίζεται ο εγκέφαλός

Συνδεόμαστε με όσα νιώθουμε ότι είναι πιο προσωπικά και η μουσική δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτός ο συναισθηματικός δεσμός συνδέεται άμεσα με την επανάληψη.

«Η επανάληψη της μουσικής μας κάνει να πλάθουμε νοητικές εικόνες ή να τραγουδάμε το κομμάτι που ξέρουμε ότι θα ακολουθήσει», αναφέρει η Elizabeth Margulis, συγγραφέας του βιβλίου On Repeat: How Music Plays the Mind.

Με λίγα λόγια, συνδεόμαστε, πατάμε το play και στη συνέχεια ο κύκλος ξεκινά από την αρχή.

Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ