Να τους «πολεμήσουμε» με τα λουλούδια λέει;

«Έχεις καταλάβει τι έγινε; Έχεις καταλάβει γιατί αυτοί οι άνθρωποι το έκαναν αυτό;» ρωτάει ο δημοσιογράφος ένα παιδάκι στη Γαλλία, την επομένη του μακελειού.

 


Article featured image
Article featured image

«Ναι, επειδή είναι πάροι πολύ κακοί. Και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, θα πρέπει να αλλάξουμε σπίτια» απαντά το παιδάκι.

«Μα όχι… Δεν πρέπει να μετακομίσουμε. Η Γαλλία είναι το σπίτι μας» του λέει ο πατέρας του.

«Αφού υπάρχουν κακοί άνθρωποι, μπαμπά»

«Ναι αλλά υπάρχουν παντού κακοί άνθρωποι»

«Έχουν όπλα και μπορούν να μας πυροβολήσουν επειδή είναι πραγματικά πολύ κακοί» συμπληρώνει το παιδάκι.

«Είναι εντάξει, μπορεί να έχουν όπλα αλλά εμείς έχουμε λουλούδια»

«Ναι αλλά τα λουλούδια δεν κάνουν τίποτα, είναι… είναι…»

«Φυσικά και κάνουν. Κοίτα, όλοι εδώ τοποθετούν λουλούδια. Έτσι πολεμάμε τα όπλα»

«Για να προστατευτούμε;» ρωτάει απορημένος ο πιτσιρικάς.

«Ακριβώς»

«Και τα κεριά;»

«Είναι για να θυμόμαστε τους ανθρώπους που έφυγαν χθες»

«Τα λουλούδια και τα κεριά είναι εδώ για να μας προστατεύσουν» σκέφτεται το παιδάκι στο τέλος.

«Νοιώθεις καλύτερα τώρα;» ρωτάει ο δημοσιογράφος.

«Ναι, νοιώθω καλύτερα...»

 



French father and son have the most precious conversation in i...

A father and son have the most precious conversation during an interview by french media at the scene of the Bataclan attacks. I saw that it hadn't been subtitled in english yet, so I made a quick edit to show the rest of the world how freakin awesome some of our citizens are. They're my heros. I feel better too now! #paris #bataclan #parisattacksUPDATE: Full segment has been posted with subtitles by LPJ http://www.dailymotion.com/video/x3e8rah_paris-attacks-november-2015-le-petit-journal-du-16-11_tvImages and interview are a courtesy of Le Petit Journal . Thank you so much to the LPJ team for this interview and a very touching segment yesterday! Also, thank you for letting this video be accessed by all and not putting it down. Thank you to Angel Le (father) and Brandon (son) for brightening up our day. <3 Original Segment: http://bit.ly/1Lix9L2Original Video (without subtitles): https://www.facebook.com/PetitJournalYannBarthes/videos/1013093998733798/


Posted by Jerome Isaac Rousseau on Monday, 16 November 2015


 



Προφανώς και ο μπαμπάς του πιτσιρικά δεν είναι κούκου. Προφανώς και δεν είναι αλλού ξημερωμένος -αντιθέτως, είναι από τους λίγους που μίλησαν φρόνιμα αυτές τις μέρες. Προφανώς και αν παραστεί η ανάγκη θα υπερασπιστεί το παιδάκι του αλλά και τον καθένα που θα χρειαστεί τη βοήθειά του. Προφανώς και θα μπορούσε ακόμα και να σκοτώσει, αμυνόμενος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Όπως θα έκανε ο καθένας από εμάς. Προφανώς και δεν θα προτάξει μαργαρίτες αν ο άλλος έρθει με το καλάσνικοφ...

Λέγοντας «πολεμάμε τα όπλα με τα λουλούδια», όσο ποιητικό ή κλισέ κι αν ακούγεται αυτό, προφανώς ξέρει καλά τι λέει και κυρίως, αντιλαμβάνεται σε ποιον το λέει.

Το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση του Αντουάν Λιρί ο οποίος έγραψε εκείνο το εξαιρετικό γράμμα αμέσως μετά που έχασε τη γυναίκα του και μητέρα του παιδιού του στις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι.

Και στις δύο περιπτώσεις, παραλήπτες του «μηνύματος» είναι παιδιά, που είτε σήμερα είτε μετά από μερικά χρόνια θα ψάχνουν τις απαντήσεις για ότι συνέβη…

Όπως πολύ εύστοχα είπε και η -18χρονη σήμερα- Πακιστανή Malala Yousafzai, στην οποία το 2013 απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και το 2014 το Νόμπελ Ειρήνης, «Με τα όπλα μπορείς να σκοτώσεις τους τρομοκράτες. Με την εκπαίδευση μπορείς να σκοτώσεις την τρομοκρατία».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ