Τι έχουν να προσφέρουν στην κυπριακή κοινωνία οι Κολεκτίβες, οι Κοινότητες και οι ΜΚΟ;

Πώς μπορούμε να βγούμε, όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά και από μια οικολογική και προπάντων ιδεολογική κρίση; Ίσως ένας λογικός τρόπος, είναι η προώθηση νέων συστημάτων παραγωγής, όπως και δημιουργίας νέων υπηρεσιών, που να λαμβάνουν υπόψη τον άνθρωπο, την κοινωνία, το κοινό καλό, το περιβάλλον και όχι μόνο το κέρδος / οικονομικό όφελος των επιχειρηματιών.

 


Article featured image
Article featured image

Την  περασμένη δεκαετία ένα ευρύ φάσμα φορέων, που αποτελείται κυρίως από κοινωνικές επιχειρήσεις, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και άτυπες ομάδες νέων, έχουν αναπτύξει την ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα πέραν των εμπορικών «mainstream» μοντέλων. Έτσι, δημιουργήθηκε μια σειρά από δομημένες δράσεις που καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να εδραιωθούν και που κατά τη γνώμη μας θα ήταν καλό να λάβουν περισσότερη προσοχή και βοήθειες.

Αυτό το άρθρο δίνει επίσης μιαν ιδέα για το πώς η ανάπτυξη τέτοιων οργανισμών, που ασχολούνται με την ανταλλαγή προϊόντων, γνώσεων και πληροφοριών, την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και κοινοτικά θέματα και μπορούν επίσης να συμβάλουν σε πιο ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, βοηθώντας έτσι και στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών.

Παρουσιάζουμε τέσσερεις περιπτώσεις ομάδων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς με κοινό άξονα την συνεργασία μεταξύ πολιτών κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με σκοπό να αποβεί επωφελής και σε ένα μεγαλύτερο αριθμό πολιτών.

Πρόκειται για την «Ουτοπία», τους «Urban Gorillas», το «Σπίτι της Συνεργασίας» και το «EcoVillageTrisElies».

 

Απαντώντας σε βασικές ερωτήσεις μας, οι εκπρόσωποι αυτών των οργανώσεων μάς ενημερώνουν και μοιράζονται μαζί μας σκέψεις για το έργο τους.

 



EcoVillageTrisElies

 

Η ΙΔΕΑ

Σπίτι της Συνεργασίας: Γεννήθηκε μέσα από την επιθυμία των μελών του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και άλλων συντελεστών της κοινωνίας των πολιτών, να έχουν ένα χώρο για τις δράσεις τους, που να επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ουτοπία Κολεκτίβα: Μέσα από την ανάγκη μιας ομάδας ανθρώπων στη Λευκωσία να συνεργαστούν μεταξύ τους και να προωθήσουν ένα εναλλακτικό τρόπο ζωής στην πόλη αλλά και στην ύπαιθρο.

Τρεις Ελιές: Η σχετική ιδέα ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, αρχικά από δύο άτομα.

Urban Gorillas: Ξεκίνησε πριν δύο χρόνια από δύο φίλες που οραματίστηκαν τον συνδυασμό της τεχνογνωσίας από τα διαφορετικά επαγγελματικά τους υπόβαθρα, μαζί με την κοινή αγάπη για καινοτομία και τη βελτίωση της αστικής ζωής στο νησί μας.

 



Σπίτι της Συνεργασίας

 

Ο ΣΚΟΠΟΣ

Σπίτι της Συνεργασίας: Να λειτουργεί ως σημείο συνάντησης, αλληλεπίδρασης και συνεργασίας ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι, πέραν από εθνοτικές, γλωσσικές  ή/και  άλλες διαφορές, έχουν κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες.

Ουτοπία: Αποσκοπεί στην προώθηση ενός συνεργατικού, βιώσιμου και υγιούς τρόπου ζωής και της αρμονικής σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

EcoVillage Tris Elies: Προσβλέπει στον σεβασμό του ανθρώπου προς τη φύση και στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας, προσαρμοσμένης στις ιδέες της οικολογίας.

Urban Gorillas: Αξιοποίηση δημοσίων χώρων χάριν της επικοινωνίας και συμμετοχής πολιτών. Με την κοινωνική τους δράση συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.

 



Urban Gorillas

 

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Σπίτι της Συνεργασίας: Οργανώνονται καθημερινά δραστηριότητες και εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά. Προσφέρονται επίσης μαθήματα γλωσσών (Ελληνικά και Τουρκικά κατά κύριο λόγο). Ταυτόχρονα, οργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις. Επιπλέον, οι χώροι του Σπιτιού της Συνεργασίας χρησιμοποιούνται για συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις.

Ουτοπία: Διαθέτει βιολογικά, ντόπια προϊόντα που παράγονται από μέλη της και άλλους μικροπαραγωγούς. Στο επώνυμο κατάστημα διατίθενται βότανα, αιθέρια έλαια, σκευάσματα από βότανα, μαρμελάδες, παραδοσιακά γλυκά, μέλι, χαρουπόμελο, ροδόσταγμα, προϊόντα για την υγεία όπως βιταμίνες, φυσικά καλλυντικά και χειροτεχνίες. Η Ουτοπία επίσης διοργανώνει παρουσιάσεις, διαλέξεις, προβολές, μαθήματα γιόγκα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, εργαστήρια για παιδιά, μουσικές εκδηλώσεις και χορτοφαγική συλλογική κουζίνα. Εξάλλου, συμμετέχει σε ομαδικές πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως το Συλλογικό Σπορείο και την παγκύπρια «Οικογιορτή».

Τρεις Ελιές: Οι κύριες δράσεις τους αφορούν οργανικές καλλιέργειες και την «περμακουλτούρα» (permaculture.) Eπίσης, η ομάδα συνεργάζεται με την εταιρεία TUI όπου προσφέρεται πρόγευμα στους τουρίστες που οδεύουν από το χωριό προς τον Κύκκο.

Urban Gorillas: Σήμερα επικεντρώνονται σε σεμινάρια, εργαστήρια, εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, «pop-up» εγκαταστάσεις, προβολές, διαλέξεις, παραστάσεις σε αστικούς χώρους, δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά περιοδικά κ.α.

 



Ουτοπία

 

Συμπληρωματικά...

Το Σπίτι της Συνεργασίας, ανέφερε ότι  η «συνεργασία» χτίζεται ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα μέρη, ισότιμα μεταξύ τους, τα οποία αλληλεπιδρούν έχοντας κατά νου ένα κοινό στόχο.  Κάθε σχέση συνεργασίας προϋποθέτει την αμοιβαία  κατανόηση, την αποδοχή και το σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου.

Η Ουτοπία εξήγησε ότι η «κολεκτίβα» για αυτούς καθορίζεται μέσα από την καθημερινή πρακτική λειτουργία της ομάδας, εφαρμόζει τις βασικές αρχές της συλλογικότητας: τον εθελοντισμό, τη συλλογική λήψη αποφάσεων μέσα από διαδικασίες συμμετοχικού διαλόγου και τη ενεργοποίηση όλων στη διεκπεραίωση των δράσεων.

Οι Τρεις Ελιές αντιλαμβάνονται την κοινότητα ως μια ομάδα ζωντανών οργανισμών, ανθρώπων, φυτών ή ζώων που ζουν σ’ ένα κοινό περιβάλλον. Αυτό που χαρακτηρίζει μία κοινότητα είναι η συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν ήθη και έθιμα, ανάγκες και πεποιθήσεις των ανθρώπων και να παράξουν ένα θετικότερο αποτέλεσμα.

Οι Urban Gorillas μάς είπαν ότι για την ονομασία τους έλαβαν υπόψη ότι οι γορίλλες, αξιολάτρευτοι και χορτοφάγοι, σημαίνουν για αυτούς έμπνευση, παιγνίδι, και πολλή δουλειά μέσω της δημιουργικής συνεργασίας. Αν και είναι είδος προς εξαφάνιση η ομάδα δουλεύει σκληρά για να «μετατοπίσει» τους γορίλλες μέσα στο αστικό μας περιβάλλον.





Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πιο πάνω οργανώσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα είναι στη διάθεση ενδιαφερομένων στο blog του Ξαρκής, www.xarkis.org εντός των ημερών.

 

Η κεντρική φωτογραφία (καφενείο) αλλά και οι δύο τελευταίες (κεράσια και πετεινός) είναι από το facebook page Τρεις Ελιές


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ