Δίπλα στο τζάκι, ανάμεσα στον κόσμο, με πιάνο και κιθάρα

«Το σκηνικό θα θυμίζει ένα σπίτι με καλεσμένους! Η σκηνή θα είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο που θα θυμίζει τη ζεστασιά ενός σπιτιού στολισμένου χριστουγεννιάτικα. Το τζάκι αναμμένο, τα κάστανα να σιγοψήνονται, εμείς καθισμένες κάτω από τη σκηνή ανάμεσα στον κόσμο. Κεριά αναμμένα, cheese and wine και όλοι μαζί να τραγουδάμε παρέα και να επικοινωνούμε σαν φίλοι. Αυτό είναι το concept. Κάτι πέρα για πέρα ανθρώπινο και άμεσο!».

 


Article featured image
Article featured image

Έτσι ακριβώς θα είναι το σκηνικό για το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου στο RED. Όπως το περιγράφει πιο πάνω η Γεωργία Λάρδου, η μία εκ των δύο βασικών συντελεστών της βραδιάς. Η δεύτερη θα είναι η Ηρώ και μαζί θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα με τίτλο «Κατευθείαν καρδιά».

 

Γιατί δώσατε τον εν λόγω τίτλο στο πρόγραμμά σας;

Ηρώ: Γιατί αυτό που θα κάνουμε θέλουμε να είναι ζεστό και ανθρώπινο και με πολλή αγάπη… όλα αυτά δεν είναι «κατευθείαν καρδιά»;

Έτσι ονομάζεται και ο τελευταίος δίσκος σας… Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του;

Ηρώ: Το «Κατευθείαν καρδιά» αποτελεί σύμπραξη πολλών συνάδελφων συνθετών και εμού φυσικά με την Ελεάνα Βραχάλη η οποία έδωσε στο δίσκο το προσωπικό στίγμα της με το πολύ χαρακτηριστικό δείγμα γραφής που διαθέτει. Ενορχηστρωτικά έκανα τον γνωστό ευρωπαϊκό ήχο που θέλω να έχω παρόλο που πολλοί Έλληνες μουσικοί παραγωγοί ραδιοφώνων θεωρούν ότι αυτό δεν είναι πολύ εύληπτος ήχος για τα αυτιά του Έλληνα. Εμένα αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνη διότι αυτά είναι τα ακούσματά μου, αυτές οι σπουδές μου και αυτός ο ήχος που με ευχαριστεί να ακούω στις συνθέσεις που τραγουδάω. Πιστή σε αυτό θα παραμείνω λοιπόν. Άλλωστε, οι καλλιτέχνες αγαπιούνται από την μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα τους και όχι γιατί απλά ακολουθούν τους κανόνες του εκάστοτε marketing.

 



Τι αναμνήσεις έχετε από παλιές εμφανίσεις σας στο Red;

Ηρώ: Έχω ζήσει πολύ όμορφες στιγμές και με τεράστια απήχηση της δουλείας μου. Τα κορίτσια που το διαχειρίζονται θεωρώ ότι είναι αξιοπρεπείς και πάρα πολύ φιλόξενες απέναντι στους καλεσμένους τους, πιστεύω ότι αγαπούν τη δουλειά τους και έχουν σχεδόν πάντα την πρόθεση να βοηθήσουν για οτιδήποτε χρειαστεί. Ενώ παράλληλα χτίζουν μια πιο ουσιαστική σχέση με τους καλλιτέχνες σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο κι αυτό οι καλλιτέχνες το εκτιμούν γιατί δεν είναι αυτονόητο…


Το γεγονός ότι έχουμε δύο όργανα και θέλουμε να αποδώσουμε τα τραγούδια όπως τους αρμόζουν, αφήνει τεράστια περιθώρια στη φαντασία μας να πειραματιστούμε και να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που υποσχόμαστε, κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό.


Πως μπορούν να συνυπάρξουν επί σκηνής δύο ερμηνεύτριες με διαφορετικά στυλ ερμηνείας;

Γεωργία: Είμαστε δύο ερμηνεύτριες με διαφορετικό ηχόχρωμα μεν αλλά πολύ παρόμοια προσέγγιση ερμηνευτική δε. Αυτό ήταν και το ερέθισμα για να γίνει αυτό το συναπάντημα. Το στίγμα της Ηρώς στην ελληνική δισκογραφία είναι ένα απειροελάχιστο δείγμα του εύρους του ρεπερτορίου της. Η Ηρώ μετά τη συνεργασία που είχαμε με τους PROSPECTUS και την Ευρυδίκη στο RED διέκρινε σε μένα, όντας αρκετά έμπειρη στο χώρο αυτό, τις καταβολές μου τις ερμηνευτικές. Αυτό ήταν που της έδωσε το έναυσμα να με τιμήσει με μια επί ίσοις όροις συνεργασία, κάτι που σπάνια το κάνουν αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες με κάποιον ο οποίος δεν έχει κάνει καν δισκογραφία… Και για την πίστη που δείχνει σε μένα θέλω να την ευχαριστήσω και δημοσίως.

Πόσο διαφέρει αυτό που θα παρουσιάσετε μαζί με την Ηρώ σε σχέση με ότι έχεις κάνει ως τώρα;

Γεωργία: Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία 4 χρόνια αποτελώ μέλος μιας αναγνωρισμένης μπάντας και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, τους PROSPECTUS, με τους οποίους κινούμαστε σε ένα καθαρά ηλεκτρικό ροκ άκουσμα ελληνικών τραγουδιών. Προηγουμένως όμως είχα καταπιαστεί με πολλά είδη μουσικής, οπότε αυτό το «εγχείρημα» είναι κάτι προσφιλές για μένα. Το ρεπερτόριο είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που συνηθίζω να τραγουδώ με τη μπάντα. Καταρχάς θα είναι μια ακουστική φάση με κιθάρα, πιάνο και δύο γυναικείες φωνές. Επιπρόσθετα, καταπιανόμαστε με τραγούδια από το φάσμα της ελληνικής μουσικής που περιλαμβάνει (δειγματικά αναφέρω) νέο κύμα, Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Πλέσσα, Κραουνάκη και από ερμηνευτές Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Βιτάλη, Αρλέτα, Πρωτοψάλτη, Αλεξίου, Γαλάνη, Μητσιά κλπ. Εννοείται ότι το ρεπερτόριο κινείται σε ζωντανούς ρυθμούς και σε κάποια σημεία εντάσσονται τραγούδια σε στυλ μπαλάντας αλλά όλα γνωστά στον κόσμο. Επίσης, για να μην αφήσουμε παραπονεμένους τους fan της Ηρώς, στο πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνονται και δικά της τραγούδια που την έκαναν γνωστή στο ευρύ κοινό από παλαιότερες και από πρόσφατες δισκογραφίες της. Ένα στοιχείο κλειδί της παράστασης είναι η συμμετοχή του κόσμου στο πρόγραμμα αυτό. Οι φίλοι που θα έρθουν θα είναι μέρος της παράστασης.

 



Δεν θα είστε πάνω στη σκηνή αλλά ανάμεσα στον κόσμο. Ποιος θα είναι ο ρόλος του κοινού στην παράσταση;

Γεωργία: Το κοινό θα μας περιτρυγυρίζει. Είναι μέρος της παράστασης. Με τον τρόπο που είναι δομημένη αυτή βραδιά η συμμετοχή του κόσμου είναι αναπόφευκτη. Θα είμαστε σε απόσταση αναπνοής. Θα τους μιλούμε, θα μας μιλούν, θα τραγουδάμε παρέα. «Κατευθείαν καρδιά» είναι ο τίτλος της παράστασης. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε.

Ποια τα πλεονεκτήματα ενός σχήματος με πιάνο και κιθάρα μόνο, όπως θα είναι το δικό σας;

Γεωργία: Η συνύπαρξη των δύο μας, το ρεπερτόριό μας, οι ενορχηστρώσεις μας, η μουσική μας χημεία, η τεράστια ευελιξία που μας προσφέρει το γεγονός ότι είμαστε μόνο δύο άτομα από άποψη συντονισμού. Επίσης, το γεγονός ότι έχουμε δύο όργανα και θέλουμε να αποδώσουμε τα τραγούδια όπως τους αρμόζουν, αφήνει τεράστια περιθώρια στη φαντασία μας να πειραματιστούμε και να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που υποσχόμαστε, κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό.

 


Οι καλλιτέχνες αγαπιούνται από την μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα τους και όχι γιατί απλά ακολουθούν τους κανόνες του εκάστοτε marketing.


Ποια στοιχεία μπορούν να σε κάνουν να νοιώσεις ότι βρίσκεσαι με φίλους σε ένα σπίτι, έστω κι αν βρίσκεσαι σε ένα μαγαζί;

Ηρώ: Το decor της αγάπης θα είναι ζωγραφισμένο στα πρόσωπά μας. Όλη η υπόλοιπη βοήθεια θα έρθει από το χώρο που θα γίνει ένα καθιστικό με ένα αναμμένο τζάκι και μαξιλάρια οπού ο καθένας θα μπορεί να κάθεται σε αυτά και να συμμετέχει τραγουδώντας μαζί μας. Ξέρετε αυτές οι μέρες χρειάζονται αγάπη και συνύπαρξη και χαρά και ζεστασιά. Κι όλα αυτά υπάρχουν μόνο «μέσα μας».



Κατευθείαν Καρδιά

Μουσική Σκηνή RED, παλιά Λευκωσία

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου

Ώρα 21.00

Πληρ. 22767711, 99059257

Facebook/redlivestage


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ