6 κανόνες της δίαιτας που πρέπει να… «σπάσετε»

Θα έχετε παρατηρήσει -ειδικά αν βρίσκεστε σε περίοδο δίαιτας- ότι κάθε φορά που ανοίγετε την τηλεόραση ή ξεφυλλίζετε ένα περιοδικό, βομβαρδίζεστε με νέους κανόνες που πρέπει να εφαρμόσετε στη δίαιτά σας.


Article featured image
Article featured image

Οι συστάσεις να πιείτε το τάδε ρόφημα, να ξεχάσετε τους υδατάνθρακες και να καταναλώσετε άγευστους συνδυασμούς τροφίμων καταλήγουν μόνο να σας μπερδέψουν και να σας αποπροσανατολίσουν. 

Από όλα αυτά, λοιπόν, ας δούμε 6 κανόνες δίαιτας, που μέχρι τώρα ίσως ακολουθούσατε, αλλά ήρθε η ώρα να «σπάσετε».

Κανόνας #1: Μην τρώτε τίποτα μετά τις 7  Η αρχική ιδέα αυτού του κανόνα ήταν να σταματήσουμε να τρώμε 3 ώρες προτού πέσουμε για ύπνο –αν υποθέσουμε ότι πέφτουμε για ύπνο στις… 10. Παρ’ όλο που είναι καλή ιδέα να μην φορτώνουμε άλλο το στομάχι μας μερικές ώρες πριν τον ύπνο, αυτό δεν έχει να κάνει με την απώλεια βάρους, αλλά με την καλύτερη πέψη και τη δική μας, προσωπική άνεση –θυμηθείτε πώς είναι ο ύπνος σας μετά από ένα βαρύ γεύμα… Το σώμα σας, όμως, θα μεταβολίσει τις θερμίδες σας με τον ίδιο τρόπο που τις μεταβολίζει όλη μέρα, ακόμη και μετά τις 7, δηλαδή δεν θα αποθηκευτούν σαν λίπος. Η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι αυτή που μετράει, κι όχι η βραδινή. Παρ’ όλ’ αυτά, αν διαπιστώνετε ότι το βράδυ τρώτε περισσότερο και πιο άσχημα, θα πρέπει να το βελτιώσετε και για καλύτερη πέψη, αλλά και για να μειώσετε τις συνολικές θερμίδες της ημέρας. 

Κανόνας #2: Επιλέγετε πάντα τροφές χωρίς λιπαρά  Οι περισσότεροι άνθρωποι ενστικτωδώς πλέον επιλέγουν τις τροφές με τα μειωμένα λιπαρά, ειδικά σε περίοδο δίαιτας, στην προσπάθεια να ελέγξουν το βάρος τους και να κρατήσουν το λίπος μακριά. Πολλές από αυτές τις τροφές, όμως, έχουν ελάχιστη διατροφική αξία και τελικά εντάσσονται σε αυτές που δεν θα έπρεπε ούτως ή άλλως να τρώμε. Κάντε σωστές και υγιεινές επιλογές και μην απορρίπτετε τα λιπαρά συλλήβδην, ενσωματώνοντας τα καλά λιπαρά στη διατροφή σας (ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, αβοκάντο κ.λπ) σε μέτριες ποσότητες. Ο οργανισμός σας χρειάζεται λιπαρά για την προστασία των οργάνων, την απορρόφηση βιταμινών, την παραγωγή ορμονών, για να νιώσετε χορτάτοι κ.λπ., γι’ αυτό δεν πρέπει να απέχετε από αυτά, αλλά να τα καταναλώνετε από πηγές που έχουν διατροφική αξία. Απομακρυνθείτε από τις επεξεργασμένες τροφές με τρανς λιπαρά και επιλέξτε μόνο γαλακτοκομικά και κρεατικά με μειωμένα λιπαρά. 

Κανόνας #3: Πρέπει να «καίτε» κάθε θερμίδα που καταναλώνετε  Για να χάσει ένας άνθρωπος βάρος, σίγουρα πρέπει να «καίει» περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως την επόμενη στιγμή από αυτή που τρώτε κάτι, πρέπει να βγαίνετε στο δρόμο για τρέξιμο, προκειμένου να το κάψετε! Κάτι τέτοιο είναι πολύ καταπιεστικό, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και εξάντληση και σίγουρα δεν αξίζει τον κόπο. Συν τοις άλλοις, το σώμα σας καίει θερμίδες, ακόμη κι όταν δεν κάνετε κάποια δραστηριότητα (βασικός μεταβολικός ρυθμός), κάτι που σημαίνει ότι με το περπάτημα ή με τις δουλειές του σπιτιού, «καίτε» ακόμη περισσότερες θερμίδες. Η καλύτερη λύση είναι να κινείστε περισσότερο στην καθημερινότητα (περπάτημα, σκαλιά, χορός, δουλειές κ.ο.κ.) και να προσθέσετε λίγη άσκηση στη ζωή σας κάποιες ημέρες την εβδομάδα (3-6 φορές/ βδομάδα από 30-60 λεπτά/φορά), η οποία μπορεί να είναι ποδήλατο, γυμναστήριο, τζόκινγκ, κάποιο άθλημα που σας αρέσει κ.ο.κ. 

Κανόνας #4: Προσπεράστε γεύματα για να χάσετε κιλά γρηγορότερα  Αν νομίζετε ότι με το να μην φάτε βραδινό ή πρωινό κάνετε καλό στον οργανισμό και τη δίαιτά σας, τότε μάλλον θα απογοητευτείτε μελλοντικά. Θεωρητικά μοιάζει λογικό: αν δεν φάτε ένα γεύμα, γλιτώνετε θερμίδες. Τις περισσότερες φορές, όμως, αυτό το πλάνο οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού όταν τελικά φτάσει η ώρα του επόμενου γεύματος, και μάλιστα φαγητού που τις περισσότερες φορές απέχει πολύ από το διαιτητικό και το υγιεινό, λόγω αυξημένης πείνας. Πέραν αυτού, το γεγονός ότι αφήνετε το μεταβολισμό σας χωρίς καύσιμο, τον επιβραδύνει, με αποτέλεσμα να πέφτει ο ρυθμός του και να «καίτε» λιγότερες θερμίδες. Εφαρμόστε, λοιπόν, καθημερινά τα 3 κύρια γεύματα και τα 3 σνακ ενδιάμεσα, αφήνοντας 3-4 ώρες ανάμεσα στα γεύματα, προκειμένου να εξασφαλίσετε και ότι διατηρείτε το ρυθμό του μεταβολισμού σας και ότι δεν προλαβαίνετε να πεινάσετε τόσο, ώστε να καταναλώσετε τροφές που θα σας πάνε πίσω. 

Κανόνας #5: Οι χαμηλοί υδατάνθρακες είναι ο μόνος τρόπος να χάσετε βάρος  Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας και «καυσίμου» για τον οργανισμό και είναι απαραίτητοι και στην ασφαλή και σταθερή απώλεια βάρους. Το σώμα σας τους χρειάζεται για να «κάψει» λίπος, γι’ αυτό δεν πρέπει να τους εξαφανίσετε από την κουζίνα σας, αλλά να καταναλώνετε αυτούς που χρειάζεστε (ολική άλεση, λαχανικά, όσπρια, φρούτα) και να απορρίπτετε αυτούς που όντως σαμποτάρουν τη δίαιτά σας (γλυκά, αναψυκτικά, άσπρο ψωμί, ζάχαρη) 

Κανόνας #6: Αποχαιρετήστε όλες τις αγαπημένες σας παχυντικές τροφές  Ίσως ο πιο τρομακτικός κανόνας όλων αυτών που ξεκινούν δίαιτα, καθώς φαντάζονται ότι δεν θα ξαναφάνε ποτέ κάτι γευστικό και αγαπημένο. Ας μην γελιόμαστε, όμως, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό. Οι πιθανότητες είναι να ξεκινήσετε με θέληση και σε μια κακή στιγμή να τα παρατήσετε όλα, ψάχνοντας απεγνωσμένα για προφιτερόλ. Γι’ αυτό το λόγο, αντί να απαγορέψετε από τον εαυτό σας κάποιες τροφές, επιτρέψτε τες με σύνεση και έλεγχο. Πασπαλίστε λίγη σοκολάτα στη βρώμη σας το πρωί, αντί να φάτε μια ολόκληρη μπάρα σοκολάτας και μοιραστείτε ένα γλυκό με το σύντροφό σας, αντί αν το καταβροχθίσετε ολόκληρο. Έτσι, οι… λιγούρες σας δεν θα σας αφήσουν να χάσετε το στόχο σας, ούτε εσείς θα νιώσετε καταπιεσμένοι και στερημένοι από τα καλά της ζωής! 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ