Πέθανε ο Λουί Ζουρντάν [ο τελευταίος «Γάλλος εραστής»]

Πέθανε χθες, σε ηλικία 93 ετών, ο τελευταίος «Γάλλος εραστής» του αμερικανικού κινηματογράφου, στο Μπέβερλι Χιλς των ΗΠΑ.

 


Article featured image
Article featured image

Ο λόγος για τον ηθοποιό, Λουί Ζουρντάν, ο οποίος έγινε κυρίως γνωστός από την ταινία «Ζιζί» σε σκηνοθεσία του Βιντσέντε Μινέλι, με πρωταγωνιστές τους Λέσλι Καρόν, Μορίς Σεβαλιέ και Εύα Γκαμπόρ.

Ο Ζουρντάν, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Λουί Ζοντρ, μεγάλωσε στις Κάννες όπου ο πατέρας του διατηρούσε ξενοδοχείο.

Φοίτησε στην διάσημη δραματική σχολή του Παρισιού Ecole Dramatique κι υιοθέτησε ως καλλιτεχνικό όνομα το επίθετο της μητέρας του.

Η καριέρα του διακόπηκε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Ναζί διέταξαν τον Ζουρντάν να γυρίζει προπαγανδιστικές ταινίες, αλλά εκείνος αντ΄αυτού επέστρεψε στη νότια Γαλλία όπου μαζί με τους αδελφούς του τύπωναν και μοίραζαν φυλλάδια για την Γαλλική Αντίσταση.

Μετά τον πόλεμο, ο Ζουρντάν συνέχισε την καριέρα του και σύντομα τον ανακάλυψε ο Αμερικανός παραγωγός Ντέιβιντ Ο.Σέλζνικ, ο οποίος τον πήρε στο Χόλιγουντ για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ του 1947 «Η Υπόθεση Πάρανταϊν» στο πλευρό του Γκρέγκορι Πεκ.

Το 1985, ο Ζουρντάν πραγματοποίησε περιοδεία με την θεατρική μεταφορά της «Ζιζί», αυτή τη φορά υποδυόμενος τον Ονορέ.

Αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο το 1992 και το 2010 η Γαλλία τον τίμησε με το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Με τη σύζυγό του Κίκι απέκτησαν έναν γιο, τον Λουί Ανρί Ζουρντάν, ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 1981.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ