H ιστορία του μονόπετρου

Σήμερα το μονόπετρο, είναι ένα σύμβολα δέσμευσης.

Το χαρίζει ο άντρας, στη γυναίκα που θέλει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μαζί της.

Εκείνη το φοράει μέχρι την ημέρα του γάμου της στο παράμεσο δάχτυλο του αριστερού χεριού και μετά το γάμο, συνήθως το φοράει στο δεξί μαζί με την βέρα.


Article featured image
Article featured image

Ιστορία μονόπετρου

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα διαμάντια είναι τα δάκρυα των θεών και οι Ρωμαίοι ότι είναι κομμάτια αστεριών. Το πρώτο μονόπετρο που έχει καταγραφεί δόθηκε το 1477 από τον Δούκα Maximillian της Αυστρίας στην Μαρία της Βουργουνδίας. Αργότερα, τον 17ο και 18ο αιώνα, τα μονόπετρα με πολύτιμους λίθους έγιναν πολύ δημοφιλή. Για να ξεχωρίζουν οι βέρες από τα υπόλοιπα δαχτυλίδια τα κοσμούσαν πολύ απλά. Από το 1950 η βιομηχανία των κοσμημάτων άρχισε να προβάλει περισσότερο τα μονόπετρα και τις βέρες, προωθώντας και τα δύο ως απαραίτητα για ένα γάμο. Το 2000 ξεκίνησαν οι ανησυχίες για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όσον αφορά στην εξεύρεση διαμαντιών. Τότε ιδρύθηκε το World Diamond Council για να εμποδίσει την εκμετάλλευση διαμαντιών ως μέσο πολέμων. 

Συμβολισμός μονόπετρου

Αρχικά το μονόπετρο και το διαμάντι, έδειχνε τον πλούτο του άντρα και τη δέσμευσή του να φροντίζει τη γυναίκα που θα παντρευτεί. Για πρακτικούς λόγους, εφόσον οι γυναίκες δεν μπορούσαν να έχουν δική τους περιουσία, τα κοσμήματα δίνονταν ως εγγύηση σε περίπτωση που διαλυόταν ο γάμος αλλά και ως οικονομική αποκατάσταση. Εάν ο αρραβώνας δεν οδηγούσε σε γάμο, η γυναίκα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από την πώληση του δαχτυλιδιού για να ξεχρεώσει τα έξοδα της προετοιμασίας του γάμου! Σήμερα το μονόπτερο συμβολίζει τη δέσμευση. Πολλοί λένε πως αυτή η σημασία του διαμαντιού προήλθε κυρίως από τη διαφημιστική προώθηση του από την εταιρεία De Beers, η οποία έκανε τα γνωστά σλόγκαν «τα διαμάντια είναι παντοτινά» και «δαχτυλίδι της αιωνιότητας».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ