Πέθανε ο Λέοναρντ Νιμόι [ο θρυλικός Σποκ του Star Trek]

"Έφυγε" σε ηλικία 83 ετών.


Article featured image
Article featured image

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Λέοναρντ Νιμόι, ο αγαπημένος Σποκ του Star Trek. Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε η σύζυγός του Σούζαν Μπέι Νιμόι, μιλώντας στους New York Times.

Συγκινητικό είναι το τελευταίο μήνυμα του ηθοποιού στο Twitter στις 23 Φεβρουαρίου: «Η ζωή είναι σαν ένας κήπος. Μπορείς να έχεις τέλειες στιγμές, αλλά όχι να τις διατηρήσεις, παρά μόνον στη μνήμη. Να ζήσεις πολύ και να ευημερήσεις».

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο του 2014 μέσω Twitter, ότι έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. «Σταμάτησα να καπνίζω πριν από 30 χρόνια. Όχι αρκετά σύντομα. Έχω χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ο παππούς σάς λέει: Κόψτε το τώρα!» είχε γράψει.

Ο Λέοναρντ Νίμοϊ γεννήθηκε στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης στις 26 Μαρτίου του 1931, από οικογένεια εβραίων μεταναστών, που είχαν έλθει στις ΗΠΑ από το Izyaslar της σημερινής Ουκρανίας. Ξεκίνησε την ηθοποιία από πολύ μικρός, σαν μέλος θεατρικών ομάδων της τοπικής κοινότητας όπου μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο της Βοστόνης και στη συνέχεια σπούδασε υποκριτική στο Pasadena Playhouse της Καλιφόρνια. Ερμήνευσε τους πρώτους (δευτερεύοντες) ρόλους του στην κινηματογραφική ταινία "Queen for a Day" (1951) και στην τηλεοπτική σειρά "Zombies of the Stratosphere" (1952), ενώ ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας "Kid Monk Baroni" (1952). Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, λόγω του ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως αναγνωρίσιμος διασκεδαστής, εργάσθηκε στην Ατλάντα σαν παραγωγός εκπομπών για τον αμερικανικό στρατό.

Ο Νίμοϊ έφτασε στο απόγειο της δημοφιλίας του, με τη συμμετοχή του στη σειρά Star Trek (1965-1969), όπου υποδύθηκε με μεγάλη πειστικότητα τον κο Σποκ (Mr Spock) έναν φλεγματικό εξωγήινο, αξιωματούχο-συγκυβερνήτη του πληρώματος του φανταστικού διαστημόπλοιου "Έντερπραϊζ". Η σειρά γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και είχε ως επακόλουθο την παραγωγή επτά σχετικών ταινιών, στις οποίες ο Νίμοϊ επίσης συμμετείχε, όπως και σε άλλες σειρές του ιδίου είδους. Ο χαρακτήρας του Σποκ βραβεύθηκε ως ένας από τους 50 κορυφαίους τηλεοπτικούς, ενώ χάρισε στον Νίμοϊ τρία βραβεία Emmy. Την εμπειρία του σαν "κος Σποκ", ο Νίμοϊ κατέγραψε σε δυο αυτοβιογραφίες του με τίτλους "Δεν είμαι ο Σποκ" (1975) και "Είμαι ο Σποκ" (1995).

Εκτός της σειράς "Σταρ Τρεκ", ο Νίμοϊ πρωταγωνίστησε και στο σίριαλ "Mission: Impossible".

Ο Λέοναρντ Νιμόι δεν υπήρξε, όμως, μόνο ηθοποιός. Ήταν, επίσης, φωτογράφος, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Είχε σπουδάσει φωτογραφία και έργο του είχε εμφανιστεί σε γκαλερί και σε ειδικές εκδόσεις, ενώ έγραφε και ποίηση.

Μάλιστα, ο Νιμόι είχε σκηνοθετήσει το "Ένα Μωρό για Τρεις", την κωμωδία με τον Τομ Σέλεκ, ενώ είχε ασχοληθεί και με τη μουσική. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ