Business Insider: Γιατί ο Βαρουφάκης είναι ο πιο ενδιαφέρων άντρας στον πλανήτη

Το Bussiness Insider, σε δημοσίευμα του, χαρακτηρίζει τον Γιάννη Βαρουφάκη ως τον πιο ενδιαφέρων άνθρωπο στον κόσμο.

 


Article featured image
Article featured image

Αρχικά κάνει μια σύντομη αναδρομή στην ακαδημαϊκή του καριέρα, αλλά και στη στρατηγική που ακολουθεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Όπως γράφει «Το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε» και αυτό γιατί η τύχη του ευρώ εν μέρει βρίσκεται στα χέρια ενός τολμηρού, ριζοσπαστικού οικονομολόγου χωρίς γραβάτα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Business Insider:

«Βαρουφάκης: Αυτός ο Ελληνας γκουρού της θεωρίας των παιγνίων είναι ο πιο ενδιαφέρον άνθρωπος στον κόσμο

H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εξερράγη την Τρίτη με τον Γενικό Δείκτη τουι Χρηματιστηρίου αξιών Αθηνών να εκτοξεύεται στο 11,3%.

Η έκρηξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή όπου λαμβάνουν χώρα ''ταχέως εξελισσόμενες'' συζητήσεις για το πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση χρέους.

Στο επίκεντρο αυτών των διαπραγματεύσεων βρίσκεται ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ο άνθρωπος που είναι η φωνή και το πρόσωπο της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας σήμερα.

Η θέση του για το τι πρέπει να γίνει για να μειωθεί το χρέος των Ελλήνων φαίνεται να αλλάζει καθημερινά, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν αυτό λειτουργεί προς όφελός του.

Ο Βαρουφάκης, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως ''ελευθεριάζοντα μαρξιστή'', έγινε υπουργός Οικονομικών αφού το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια ηχηρή νίκη στις ελληνικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Πριν από την εκλογή του στο κοινοβούλιο ο Βαρουφάκης ήταν καθηγητής οικονομικών (και για λίγο συνεργάστηκε ως οικονομολόγος με εταιρεία video games) . Διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται και ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν.

Ντύνεται κατάλληλα. Στις φωτογραφίες των διαπραγματεύσεων με διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο ίδιος εμφανίστηκε με πουκάμισο έξω από το παντελόνι και χωρίς γραβάτα. Φάνηκε ότι μετέφερε το μήνυμα: Δεν παίζω με τους κανόνες σας.

Ο Βαρουφάκης, ακαδημαϊκά, έχει ειδικευτεί στη «θεωρία των παιγνίων», στη μελέτη των στρατηγικών αποφάσεων. Ο Τζέιμς Γκάλμπρεθ, συνάδελφός του καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Τέξας μιλώντας στο Bloomberg τόνισε ότι ο Βαρουφάκης είναι γνώστης «όσο κανένας άλλος στον πλανήτη και ότι «η σκέψη του βρίσκεται παραπάνω από  μερικά βήματα μπροστά'' στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Ελλάδας που είναι γνωστή ως τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν).

Αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, ο Βαρουφάκης δεν το βγάζει με έναν ψυχρό υπολογισμό. Το βγάζει με έκρηξη. Η Ελλάδα δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα και ο Βαρουφάκης έγραψε σε ανάρτησή του στο προσωπικό του blog, κατά των μέσων ενημέρωσης που διαστρεβλώνουν τα κίνητρά του.

Σε εκείνο το σημείο, όλοι άρχισαν να ανησυχούν ότι η Ελλάδα βγαίνει από τις ράγες. Ο Βαρουφάκης φάνηκε να επιδιώκει αυτό που είναι γνωστό στο πλαίσιο της στρατηγικής ως η «θεωρία του τρελού». Βασικά, αν ενεργείς αρκετά ως τρελός, ο εχθρός σας θα σας φοβηθεί και θα σας δώσει περισσότερα από αυτά που θέλετε.

Αλλά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Βαρουφάκης ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του οποίου συναντήθηκε με διάφορους ηγέτες και φάνηκε ότι άρχισε να κάνει αυτό που έλεγε ότι δεν θα κάνει: Να διαπραγματεύεται. Η τουλάχιστον να αρχίσει τις προ των διαπραγματεύσεων συζητήσεις. Στη Γαλλία κέρδισε κάποια υποστήριξη for his cause.

Το πρωί της Τρίτης, ο Βαρουφάκης πρότεινε μια ανταλλαγή αντί για κούρεμα του χρέους που πνίγει την Ελλάδα. Συγκεκριμένα όπως γράφουν οι FT: «Προσπαθώντας να ακουστεί πιο διαλλακτικός, ο κ. Βαρουφάκης είπε στους Financial Times η κυβέρνηση δεν μιλά πλέον την διαγραφή μέρους του χρέους (των 315 δισ. ευρώ) της Ελλάδας. Μάλλον θα ζητήσει μια ανταλλαγή χρέους για να ελαφρύνει το βάρος, μέσω δυο τύπων νέων ομολόγων. Ο πρώτος τύπος ομολόγων, θα είναι σε συνάρτηση με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, τα οποία ονόμασε διηνεκή ομόλογα θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ».

Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό για τους Γερμανού οι οποίοι αντιτίθενται σε ένα κούρεμα.

Η στρατηγική του Βαρουφάκη (τολμηρή, λίγο τρελή, αλλά με προθυμία διαπραγμάτευσης) φαίνεται ότι θα μπορούσε να τον βγάλει κάπου. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να αποτύχει θεαματικά. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η τύχη του πρότζεκτ του ευρώ φαίνεται ότι εν μέρει βρίσκεται στα χέρια ενός τολμηρού, ριζοσπαστικού οικονομολόγου χωρίς γραβάτα.

Το παιχνίδι ξεκίνησε».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ