Απελευθέρωση των κοριτσιών που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ [ζητά η Μαλάλα]

Η νεαρή ακτιβίστρια από το Πακιστάν και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι, απηύθυνε την Κυριακή έκκληση για επείγουσα δράση ώστε να απελευθερωθούν τα 219 κορίτσια που απήχθησαν ακριβώς πριν από 300 ημέρες, από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.

 


Article featured image
Article featured image

«Καθώς φτάσαμε στην 300η επέτειο από την τραγική ημέρα της αιχμαλωσίας των εκατοντάδων μαθητριών, εξ ονόματος όλου κόσμου, ζητάω να υπάρξει επείγουσα δράση για να απελευθερωθούν αυτά τα ηρωικά νεαρά κορίτσια», δήλωσε η Μαλάλα.

Στις 14 Απριλίου του 2014, οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν 276 μαθήτριες από ένα γυμνάσιο στο Τσιμπόκ της πολιτείας Μπόρνο στα βορειοανατολικά, της Νιγηρίας. Πενήντα επτά κορίτσια κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά 219 μαθήτριες παραμένουν στα χέρια των ισλαμιστών. Η απαγωγή των κοριτσιών και ο αναγκαστικός προσηλυτισμός τους στο Ισλάμ, που ανακοινώθηκε από τη Μπόκο Χαράμ, προκάλεσε κύμα παγκόσμιας οργής. Ο νιγηριανός στρατός έχει ανακοινώσει ότι έχει εντοπίσει τα κορίτσια αλλά μια επιχείρηση για τη διάσωσή τους θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για τη ζωή τους.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι όμως είναι πεπεισμένη ότι η νιγηριανή κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα «μπορεί και πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση».

«Ας βάλουμε σε ένα τέλος σε αυτό το τρομερό... έπος» αστειεύτηκε η υπερασπιστής των δικαιωμάτων των παιδιών. «Αν αυτά τα κορίτσια ήταν τα παιδιά ισχυρών γονέων πολιτικά ή οικονομικά, θα είχαμε κάνει πολύ περισσότερα για να τα απελευθερώσουμε» είπε. «Αλλά προέρχονται από μειονεκτούσες περιοχές της βορειοανατολικής Νιγηρίας και, δυστυχώς, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από την απαγωγή τους».


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ