Πώς να κόψεις τον βήχα του παιδιού χωρίς φάρμακα

Το παιδί έχει βήχα. Δεν μπορεί να κοιμηθεί καλά και φαίνεται να υποφέρει. Θέλεις να ζητήσεις ένα φάρμακο από τον παιδίατρο για να το ανακουφίσεις. Αλλά πάλι το ξανασκέφτεσαι…

Είναι ανάγκη να του δώσω φάρμακο; Δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσα να κάνω για να το βοηθήσω να ανακουφιστεί, μια εναλλακτική λύση για να σταματήσω ή να μειώσω το βήχα, χωρίς φάρμακα αλλά με φυσικό τρόπο;

 


Article featured image
Article featured image

Τις πλείστες των περιπτώσεων που μπαίνεις στο ίντερνετ για να ενημερωθείς περί ιατρικών ζητημάτων, αντί να λύσεις το πρόβλημά σου, περισσότερο μπουρδουκλώνεσαι.

Είναι όμως και κάποια άρθρα που δεν λένε το κοντό τους και το μακρύ τους (όπως συμβαίνει συνήθως στα διάφορα forums), παρά μόνο σου δίνουν κάποια απλά tips που ενδεχομένως να σου λύσουν τα χέρια (έστω προσωρινά), όπως για παράδειγμα το πιο κάτω που μας δίνει συμβουλές μέσω του παιδίατρου-νεογνολόγου Δρ. Σπύρου Μαζάνη, ο οποίος μας λέει στην ουσία πως μπορούνε να κόψουμε τον βήχα του παιδιού χωρίς φάρμακα.

 

Αν ο βήχας δεν συνοδεύεται από δύσπνοια ή πυρετό, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί με πολύ φυσικό τρόπο:



1. Αν το παιδί έχει εκκρίσεις στη μύτη του μπορεί ο βήχας να προέρχεται από την κάθοδο των βλεννών πίσω στο ρινοφάρυγγα. Τότε πρέπει να αποσυμφορίσουμε τη μύτη. Κάνουμε ρινοπλύσεις πολλές φορές την ημέρα με αμπούλες φυσιολογικού ορού ή με σπρέι θαλασσινού νερού ισότονο ή και με βρασμένο νερό βρύσης.



2.Κάνουμε μπάνιο στη μπανιέρα με πολλούς ατμούς ώστε να λιώνουν οι μύξες και να ανοίγει η μύτη.



3. Όταν κοιμηθεί βάζουμε 2-3 σταγόνες ευκαλυπτέλαιο στο άνω χείλος του, δηλαδή κάτω από τη μύτη ώστε καθώς αναπνέει να ελευθερώνεται η αναπνοή του.



4.Αν ο βήχας προέρχεται πιο κάτω, δηλαδή από τον θώρακα και τους βρόγχους, τότε του δίνουμε να πιει μικρές ποσότητες 40-50 γραμ. αφεψημάτων, όπως: γάλα με μέλι (για παιδί πάνω από 12 μήνες), χαμομήλι ή φασκόμηλο ή τίλιο ή γλυκάνισο ή θυμάρι με μέλι, πετιμέζι με λεμόνι. Το λεμόνι έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Το μέλι είναι μαλακτικό. Είναι σαν να τυλίγεις το λαιμό του με ένα κασκόλ. Βάζουμε στο φούρνο ένα λεμόνι στους 120 βαθμούς για 20 λεπτά. Το στύβουμε σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό και δίνουμε λίγο-λίγο να πίνει κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό δρα και σαν αντιπυρετικό.



5. Δίνουμε να πίνει πολύ νερό το οποίο έχει βλεννολυτικές ιδιότητες.



6.Βάζουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας μία κατσαρόλα με νερό και προσθέτουμε χαμομήλι ή θυμάρι ή ευκάλυπτο ή και όλα αυτά μαζί. Βάζουμε το παιδί να αναπνεύσει πολλές φορές πάνω από την κατσαρόλα.



7. Βάζουμε έναν υγραντήρα με δύο τρεις σταγόνες ευκαλυπτέλαιο μέσα στο δωμάτιο του παιδιού ειδικά όταν κοιμάται.





Όλα αυτά μόνα τους ή σε συνδυασμό μπορούν να ανακουφίσουν το βήχα του παιδιού. Να θυμάστε, βέβαια, ότι ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα μιας γενικότερης αρρώστιας και να επικοινωνείτε με τον παιδίατρό του για περισσότερες οδηγίες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ