Νόμιμα για μια μέρα τα ναρκωτικά στην Ιρλανδία

Το ecstasy και πολλές άλλες ναρκωτικές ουσίες «νομιμοποιήθηκαν» την Τρίτη στην Ιρλανδία, αλλά μόνο για 24 ώρες, μέχρι που το κοινοβούλιο να περάσει κατεπειγόντως έναν νέο νόμο που θα τις απαγορεύει ξανά.

 


Article featured image
Article featured image

Η κεταμίνη, η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και όλα τα ναρκωτικά που απαγορεύονταν από το 1977, όχι όμως η ηρωίνη, η κοκαΐνη και το χασίς, περιλαμβάνονταν στις ουσίες που ξαφνικά έγινε νόμιμη η κατοχή τους λόγω μιας δικαστικής απόφασης που έσπευσε να «διορθώσει» η κυβέρνηση.

Η αναστάτωση προκλήθηκε εξαιτίας μιας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό ένα μέρος του νόμου του 1977 που αφορούσε την κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών, επειδή δεν είχε παραπεμφθεί στο κοινοβούλιο για έγκριση.

Με την απόφαση αυτή, ξαφνικά η κατοχή όλων των ναρκωτικών ουσιών έγινε νόμιμη. Η πώληση ωστόσο δεν επηρεάστηκε από την κρίση αυτή του δικαστηρίου και παρέμεινε παράνομη.

Για να διορθωθεί το πρόβλημα ήταν αναγκαίο να περάσει ένας νέος νόμος και το κοινοβούλιο συγκλήθηκε εκτάκτως για να τον εγκρίνει το βράδυ της Τρίτης. Το νομοσχέδιο θα πρέπει κατόπιν να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς.

Το υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί ο νέος νόμος το πολύ μέσα σε 24 ώρες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ