Ποιος φταίει τελικά; [Ο ένας, η άλλη ή και οι δύο;]

Είναι κοινά παραδεκτό πως στην αφετηρία της σχέσης ο ενθουσιασμός και τα όνειρα δίνουν τον τόνο στα συναισθήματα και τις συμπεριφορές, σε μια εκκίνηση που και τα δύο μέρη επιλέγουν να προβάλλουν τις καλύτερες πτυχές της προσωπικότητας τους.


Article featured image
Article featured image

Όμως προχωρώντας βαθύτερα, μέσα από τις εξελίξεις, τα γεγονότα και τις αλλαγές που επιφυλλάσει η ροή της ζωής, η σχέση θα κληθεί να δοκιμαστεί.

Η λιακάδα των πρώτων ανέμελων μηνών, ξαφνικά αντικαθίσταται με μαύρα σύννεφα, βροχή και κρύο. Οι διαφωνίες και οι αντιδιαμετρικές προσεγγίσεις πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα, ξεχειλίζοντας τη θλίψη και την απογοήτευση.

Σαν μια κινηματογραφική ταινία όπου ο πρίγκηπας χάνει τον καλπασμό του πέφτοντας από το άλογό του και η βασιλοπούλα χάνει τη λάμψη της μοιάζοντας με κακιά μάγισσα.

Είμαστε πραγματικά διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να εργαστούμε συνειδητά και από κοινού προς την επιτυχία της σχέσης μας;

Η ιδανική σχέση δεν υπάρχει από μόνη της, καλλιεργείται και αναπτύσσεται σε βάθος χρόνου, με θετικότητα και προσαρμοστικότητα και κοινή θέληση.

Σου αξίζει να είσαι σε μια σχέση που επεκτείνεις την προσωπικότητά σου, βελτιώνεις τα σημεία που υστερείς και παράλληλα ενθαρύνεις ενεργά με το παράδειγμά σου να κάνει το ίδιο και ο σύντροφός σου.

Πώς όμως μπορούμε να αφήσουμε την κρίση την αλληλοκατηγορία και τον καταμερισμό φταιξίματος και να αλλάξουμε οπτική προσέγγιση για ένα πιο ενωτικό τρόπο αντιμετώπισης των διαφωνιών;

Το πιο σημαντικό είναι να ακούμε ενεργητικά και παραγωγικά τον σύντροφό μας και να αισθανόμαστε πίσω από τις λέξεις τις βαθύτερες ανάγκες του και μαζί με αυτές τη βαθύτερη αγωνία και επιθυμία του για την επιτυχία της.

Όπως αναφέρει ο John Gray στο βιβλίο του, “H Αφροδίτη φλέγεται, ο Άρης παγώνει” :

“..το να είμαστε ισότιμοι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες χρειάζεται να είναι ίδιοι ή ότι πρέπει να γίνουν ίδιοι”



Ας αναζητήσουμε λοιπόν με ειλικρίνεια, σεβασμό και αποφασιστικότητα όποιες διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις μας προκαλούν αλγεινά συναισθήματα πριν αυτές προλάβουν να “γρατζουνίσουν” τη σχέση.

Ας αποδεχτούμε τη διαφορετικότητά μας μετατρέποντας σε πλεονέκτημα σύνθεσης και καλλιέργειας της σχέσης.

Και επειδή η εφαρμογή είναι η καλύτερη δράση, σου προτείνω στην πράξη να αναλάβεις την εξής ενέργεια :

Κατέγραψε τα 5 σημαντικότερα χαρίσματα του χαρακτήρα του συντρόφου σου που πιστεύεις πως συντελούν στην επιτυχία της σχέσης σας και ζήτησε από το σύντροφό σου να κάνει το ίδιο και έπειτα ανταλλάξτε απόψεις παραγωγικά.

Θα ανακαλύψετε έτσι ότι τα παραγωγικά αυτά χαρίσματά σας είναι τα βαθύτερα θεμέλια της σχέσης σας. Κάτι σαν “φάροι αγάπης”, που φωτίζουν την αμοιβαία επέκτασή σας μέσα από την εξέλιξή της.

Το ilovestyle.com παρουσιάζει το σεμινάριο της Ακαδημίας Σχέσεων, «H Τέχνη της Αγάπης», το Σάββατο 4 Απριλίου 2015, 10:30-14:30, στα Starbucks Centennial Λευκωσίας, Θεμιστοκλή Δέβρη 48 & Γρίβα Διγενή.

H Τέχνη της Αγάπης: είναι το ταχύρυθμο workshop που θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις μια μοναδική σχέση με το ταίρι σου. Ο Νικόλας Ουρανός, Ειδικός Σχέσεων και ιδρυτής της Ακαδημίας Σχέσεων και η  Τζιλ Δούκα, MBA, PCC ομιλήτρια διεθνούς φήμης,  συγγραφείς του best-seller βιβλίου: Αγάπη Τώρα:

Τα 7 Μυστικά για τη Σχέση που Ονειρεύεσαι, θα σε βοηθήσουν να ξεμπλοκάρεις και να αφήσεις στο παρελθόν ότι σε κρατάει μακριά από την Αληθινή Αγάπη.

Προλογίζει η Γωγώ Αλεξανδρινού

Εισιτήρια προσφοράς και πληροφορίες στο www.acadimiasxeseon.gr


Γράφει η Jill Douka

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ