Το νόημα της ζωής [σύμφωνα με τον Χαρούκι Μουρακάμι]

Τους τελευταίους μήνες ο σπουδαίος Ιάπωνας συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι απαντάει σε ερωτήσεις γύρω από τα πάντα, σε ένα site που έχει δημιουργηθεί ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό. 


Πολλές ερωτήσεις είναι προβλέψιμες, σχετικά με τη δημιουργική διαδικασία, αλλά ενίοτε συναντάς και ερωτήσεις σχετικά με γάτες, το μπέιζμπολ και τα ντόνατς.

Και εκεί που διαδικασία φτάνει στο τέλος της, καθώς έχει ανακοινωθεί ότι θα συνεχίσει να απαντάει μέχρι το τέλος Μαρτίου, τώρα, στο τέλειο timing, ένας αναγνώστης αποφάσισε θα θέσει το απόλυτο ερώτημα:

Ποιο είναι το νόημα της ζωής;

Ένας 26χρονος δημόσιος υπάλληλος λοιπόν έγραψε τα εξής:

«Κύριε Μουρακάμι, πώς θα απαντούσατε σε κάποιον που ρωτάει ‘ποιο είναι το νόημα της ζωής;’ Θα έλεγα, ‘δεν υπάρχει νόημα στη ζωή κανενός. Η ελευθερία είναι αρκετή’, αλλά αναρωτιέμαι αν αυτό δείχνει έλλειψη υπευθυνότητας ή ανθρώπινου συναισθήματος».

Η απάντηση που έλαβε από τον Μουρακάμι ήταν η εξής:

«Η απάντηση σου θα ήταν ‘αυτό είναι κάτι που θα αναλογιστείς αφού πεθάνεις’. Όσο είμαστε μέσα στη μέση του να είμαστε ζωντανοί, είναι δύσκολο να δούμε πραγματικά το νόημα πίσω από αυτή. Είμαστε όλοι απασχολημένοι και μπλεκόμαστε σε ένα σωρό καταστάσεις. Οπότε, ας το σκεφτούμε με την ησυχία μας αφού πεθάνουμε. Δεν νομίζω ότι τότε θα είναι αργά να βγάλουμε ένα συμπέρασμα».


Σχετικα

Ξόδεψε 30.000 λίρες στα δικαστήρια, για να γλυτώσει πρόστιμο αξίας 100 λιρών

Καθηγήτρια απολύθηκε λόγω ενός αμφιλεγόμενου νόμου

6 φορές που ο Πρίγκιπας Harry, δεν ήταν και τόσο πρίγκιπας

Το νέο trend του χειμώνα είναι ό,τι πιο άσχημο έχουμε δει τελευταία

Σε άλλα νέα το Υπ. Οικονομικών ψάχνει να αγοράσει κτίρια για να στεγάσει άλλα υπουργεία και υπηρεσίες

Στην Αμερική, πριν μερικές ημέρες, γεννήθηκε ένα «ιστορικό» μωρό