8 + 1 αναγνώστες μας μιλούν για τη CITY

Παρατηρώντας την καθημερινή συμπεριφορά των αναγνωστών σου σε ένα διαδικτυακό free press πόρταλ τύπου CΙΤΥ, θα πρέπει κάποια στιγμή να αναγνωριστεί επιτέλους από κανένα up to date, σοβαρό πανεπιστήμιο ως μια λεπτομερέστατη, πολυδιάστατη και πολυσχιδέστατη κοινωνιολογική έρευνα.

 


Article featured image
Article featured image

Έρευνα κυρίως ποσοτική, αφού μιλάμε για μεγάλη ευρύτητα στο κοινό. Portal είμαστε, άλλωστε, όχι κανένα σαβουαρ βίβρ πολιτιστικό ένθετο, όπως κάποιοι στο πρόσφατο παρελθόν παρεξήγησαν. Ούτε και σοουμπιζίστικο σάιτ που με τις σοκ του ειδήσεις «θα σου αποκαλύψει όλα όσα οι άλλοι δεν τολμούν να σου πουν», όπως αρκετοί άλλοι, κατά καιρούς, συνεχίζουν να παρεξηγούν.

Στην τρελαμένη αυτή μάχη για τα κλικ, με τη συνεχή ανάγκη για ασταμάτητο τάϊσμα του αχόρταγου πόρταλ και για την οποία έχω γράψει ξανά εδώ, ο κάθε αναγνώστης θα σου πετάξει, όπως ασφαλώς είναι αναμενόμενο, το κοντό του και το μακρύ του, πάντοτε με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες και ερεθίσματα. Ή εάν ανήκει στην πολυπληθή κατηγορία του «ψαγμένου και ελιτιστή πλην όμως μουλωχτού και εσωστρεφή επικριτή» θα μιλήσει με τη σιωπή του. Ένα κάπως αλλοπρόσαλλο, η αλήθεια να λέγεται, είδος, που στην ωραία μας Κύπρο, ωστόσο, ευδοκιμεί.

Διαδεδομένη είναι φυσικά και διαχρονικά μια συχνή τάση προς τα αρνητικά σχόλια, αφού αρκετός είναι ο κόσμος που για τους δικούς του λόγους τη βρίσκει με το να τη λέει, ενώ εκτός από τα αναμενόμενα θέματα που κλασικά «σπάζουν» το ίντερνετ, όπως είναι το σεξ και τα ζώδια, τα άρθρα που «πετάνε» είναι τις περισσότερες φορές απρόβλεπτα και η δημοτικότητά τους επηρεάζεται από χίλιες δυο διαφορετικές παραμέτρους.

Έναν ακριβώς χρόνο πριν, στις 7 Μαρτίου του 2014, η ιστοσελίδα της CITY βγήκε για πρώτη φορά στον διαδικτυακό αέρα. Από τότε, το έντυπο που για οκτώ συνεχόμενα χρόνια βρίσκαμε κάθε Παρασκευή δωρεάν, σταμάτησε να τυπώνεται. Η άλλοτε εβδομαδιαία εφημερίδα μετεξελίχθηκε σε ένα ιντερνετικό ειδησεογραφικό πόρταλ που ανανεώνεται πια καθημερινά, διατηρώντας, φυσικά, το δικό του ξεχωριστό DNA.

Από 18 έως 45 ετών είναι, σύμφωνα με τα ινσάιτς του Facebook, ο μεγαλύτερος όγκος των αναγνωστών μας.

Mε αφορμή τα πρώτα μας γενέθλια ως ιστοσελίδα και τα ένατα σε σύνολο, ζήτησα από 8+1 αναγνώστες που μας κάνουν συχνά likes και σχόλια, να μου πουν τι τους αρέσει ή δεν τους αρέσει στη CITY.


8 + 1 χρόνια CITY



1 ΧΡΟΝΟΣ www.cityfreepress.com.cy


 

Γιάννης, 28

Γενικότερα η CITY μου αρέσει. Ήμουν συλλέκτης του εντύπου και όταν έγινε ονλάιν είχα ακόμη ένα κίνητρο να διαβάζω ανά πάσα στιγμή τους συντάκτες που μου αρέσουν.

Το τι βρίσκω ξεχωριστό στη CITY ονλάιν είναι τα πρωτότυπα και επίκαιρα θέματα που δεν τα βρίσκεις αλλού, όπως επίσης και το νεανικό τίμ από δημοσιογράφους, με τον καθένα να έχει τη δική του προσωπικότητα και γράψιμο.

Θα ήθελα να δω να τυπώνονται κάποια ειδικά τεύχη, με θέματα μέσα από όλους τους δημοσιογράφους.

 

 

Απόστολος, 33

Που εσπούδαζα στες Αμερικές έδωκα για πρώτη φορά πάνω στο concept του free press, της εφημερίδας που διανέμεται δωρεάν, λειτουργά ως οδηγός πόλης, παρουσιάζει τι συμβαίνει στους δρόμους της, γίνεται θέμα συζήτησης, προκαλεί με ούλλες τις έννοιες τζαι μπορεί να κινηθεί με χιούμορ, χωρίς σοβαροφάνειες τζαι με κάμποσο θράσος γιατί διαφημίζεται from the bottom up, χωρίς τράπεζες τζαι κρυφά συμφέροντα. Άμαν εφκήκε η City εσαλαβάτησα νάκκο μέσα μου. «Μα ο Δίας;» λαλώ. Έκτοτε πολλές φορές με εδιέψευσε, με πιο φρέσκες σκέψεις που πολλά άλλα έντυπα τζαι κάποιες τζαινούρκες ιδέες - τζαι άλλες, πάλε πολλές, φορές ένιωσα ότι ετέμπελιαζε τζαι υπάκουε το διαφημιστικό machine του συγκροτήματος. Τωρά που θωρώ το σάιτ σιέρουμαι το, γιατί εν σαν τζαι το ότι ήρτε σε άμεση επαφή με την αναρχία του ίντερνετ τζαι ανοίξαν πολλές παραπάνω πιθανότητες. Θωρώ τζαι ψήγματα ανατροπής τζαι θράσους στις απόψεις. Τζαι η CITY εν ένας που τους τόπους όπου ελπίζω να έβρω παραπάνω.

 

 

Νάταλι, 24

Αν και ποτέ δε γνώρισα προσωπικά τους ανθρώπους πίσω από τα άρθρα, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια παρέα φρέσκια.  Ακούγεται (διαβάζεται κατ’ακρίβεια) ως μία νεαρή ομάδα με αρκετή διαφορετικότητα.

Μικρά εύστοχα άρθρα που μπορεί κάποιος, όπως εγώ, να διαβάσει τα δύο λεπτά διάλειμμα που κάνει όταν αλλάξει από το ένα παράθυρο του υπολογιστή στο άλλο και θέλει να ξεσκονίσει το μυαλό του.

Σε μένα φτάνουν θεματικές που αφορούν τέχνη, διασκέδαση και τα παράξενα, έτσι για να γελάσει και λίγο το χειλάκι μας. Μου αρέσει η αμεσότητα του υπολογιστή όμως σίγουρα πεθυμώ τη μυρωδιά του χαρτιού όταν πίνω τον καφέ μου δίπλα από την παραλία.

Η γραφιστική δουλεία στα έντυπα ήταν απολαυστική και θα ήθελα να τη ξαναδώ τυπωμένη.

Θα συμβιβαζόμουν όμως και με μικρά έργα ως covers των άρθρων. Αυτή θα ήταν η μικρή αλλαγή που θα πρότεινα ως αναγνώστρια.  Αλλά το πιο ωραίο εν ότι εν ξεχνάει την κυπριακότητα της.

 

 

Γιώργος, 32

Μου αρέσει που τα θέματα δεν είναι κουτσομπολιά αλλά είναι πιο ψαγμένα με μια δόση χιούμορ. Σε άλλα σάιτ βρίσκεις είτε μόνο σοβαρές ειδήσεις είτε εντελώς γκόσιπ.

Το τι θα ήθελα να αλλάξει είναι να βγαίνει και σε έντυπη μορφή όπως παλιά. Γενικά, δεν θέλω να αλλάξει κάτι.

 

 

Μαρία, 40

City Free Press.  Μια εφημερίδα που τα έχει όλα και ακόμα περισσότερα. Αντιπροσωπεύει επάξια πως τα καλύτερα πράγματα είναι δωρεάν. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα, αφού υπάρχει συνεχώς ενημέρωση για όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν στο κόσμο γύρω μας.

Σε τίποτα δεν υστερεί αφού σε καθοδηγεί για τα πάντα με μοναδικές προτάσεις. Προτάσεις με τις τελευταίες τάσεις της μόδας, προτάσεις για καφεδάκι, προτάσεις για ποτό, για φαγητό, για οτιδήποτε σε χαλαρώνει με φίλους. Προτάσεις για θέατρα, cinema, παρακμιακά μέρη που δεν θα τολμούσαμε να δοκιμάσουμε χωρίς παραπεμπτικό,  προτάσεις για καλύτερο σεξ και φυσικά η μοναδική στήλη με τις δικές μας σεξομολογήσεις, ακολουθώντας τις συμβουλές της αγαπημένης μας Tipster.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να παραλείψει και να αγνοήσει τη μερίδα των βιβλιοφάγων αναγνωστών της, με την καθιερωμένη πλέον εβδομαδιαία στήλη της Βιβλιομουρμούρας.

Εννοείται ότι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ο ιδιαίτερος τρόπος  παρουσίασης των πραγμάτων, με τον δικό της μοναδικό, σαρκαστικό τρόπο πού όλοι πλέον έχουν αγαπήσει και η ελευθερία έκφρασης που την διακατέχει.

Αγαπημένη μας CITY FREE PRESS συνέχισε όπως είσαι.

 

 

Μαρίλια, 35

Η αλήθεια είναι πως ο συχνότερος τρόπος ενημέρωσης μου για τον κόσμο είναι το Facebook και γενικά το διαδίκτυο. Για αυτό έκανα αρχικά like στην εφημερίδα σας, που δεν βρίσκω πια σε έντυπη μορφή.

Μου αρέσουν κυρίως τα καθημερινά σας θέματα (τοπικά γεγονότα, διεθνή ή γενικού ενδιαφέροντος, κοινωνικά, για τη φύση) όπως και οι συνεντεύξεις που έχετε με άτομα που συνήθως δεν είναι στη δημοσιότητα αλλά αξίζει να προβάλλονται.

Συγκριτικά με άλλες εφημερίδες, η CITY δίνει περισσότερη έμφαση σε τοπικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντολογικά θέματα.

Θα ήθελα να δίνετε μια νότα θετική και προβληματισμού σε όλο τον κόσμο με αυτά που γράφετε, και με προσωπικότητα και δημιουργικότητα, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

 

 

Κώστας, 37

Ομολογώ, λυπήθηκα όταν έμαθα πως η CITY σταμάτησε την έντυπη κυκλοφορία της. Αυτό, παρότι για μήνες έβρισκα παράδοξο πως ένα τόσο εξελιγμένο για τα κυπριακά δεδομένα έντυπο παρέμενε πεισματικά πεπαλαιωμένο, χωρίς μια σοβαρή ιστοσελίδα και με μόνη πιθανότητα να διαβαστεί διαδικτυακά αν την λάμβανες με email… σε pdf!

Μετά το χάρηκα. Είδα αλλαγή και έναν νέο αέρα, αφού δουλεύοντας online η CITY μπόρεσε να χαλαρώσει και να εκμοντερνιστεί περαιτέρω, ξεκολλώντας από τα καλούπια που αναγκαστικά πίεζαν την κάθε σελίδα. Με ικανοποίηση είδα αρκετά άρθρα τα οποία όχι μόνο συνέχιζαν την έξυπνη ιστορία της έντυπης έκδοσης, αλλά πλέον μπορούσαν να αναπτυχθούν και να εμβαθύνουν.

Εν ολίγοις, ήταν μια φυσική εξέλιξη που έγινε καλά.

Η CITY ξύπνησε online. Χαίρομαι που διαβάζω άρθρα πιασάρικα που δεν είναι απλώς μια μετάφραση από ξένες ιστοσελίδες αλλά είναι γραμμένα για τις δικές μας, κυπριακές, ματσαράγκες. Χαίρομαι που βλέπω τους αρθρογράφους να μη μασάνε και να γράφουν έξυπνα και με χιούμορ, χωρίς να βάζουν άσχετους τίτλους με αποσιωπητικά για να τραβήξουν το εύκολο κλικ.

Keep it up guyz!

 

 

Ελένη, 60

Μου αρέσει γιατί βγάζει αισιοδοξία και χαρά, δεν έχει λογοκρισία και έχει ωραίες πένες.

Δεν βρίσκω να της λείπει κάτι, μου αρέσει που δεν είναι πολιτικοποιημένη και που πάντα ανταποκρίνεται στα γεγονότα χωρίς να προσπαθεί να κατευθύνει.

Yπάρχει μια ανεξαρτησία και έχει εκπληκτικά χρώματα.

 

 

Αντώνης, 31

CITY ις ίζη ττου ρίτ. Καταπιάνεται με θέματα που εναλλακτικά μας αφορούν ή που θα έπρεπε να μας αφορούν.

Οι cityzens της διπλανής πόρτας μέσα από το «Μίλα μου» συζητούν, προβάλλουν, προβάλλονται αλλά κυρίως διερωτώνται.

Παρόλα αυτά  μας / μου λείπει περισσότερος πολιτισμός. Μία στήλη για τα πολιτιστικά δρώμενα από όλο τον κόσμο αλλά και ένα παράθυρο που να προβάλλει και να προωθεί την κυπριακή δημιουργία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ