Αφαιρέθηκε τελικά από τον Ιταλό φωτογράφο Giovanni Troilo το βραβείο του World Press Photo

Με χθεσινή της ανακοίνωση, και μετά από αρκετή σύγχυση και παλινδρομήσεις της, η επιτροπή του World Press Photo αφαίρεσε τελικά από τον φωτογράφο Giovanni Troilo το βραβείο που του είχε απονείμει για τη σειρά του «Η μαύρη πόλη - Η σκοτεινή καρδιά της Ευρώπης».

 


Article featured image
Article featured image

Το νέο στοιχείο που βάρυνε στην οριστική της απόφαση και που αποκάλυψε ο βέλγος φωτορεπόρτερ Bruno Stevens αφορά τη γεωγραφική προέλευση μιας* από τις δέκα φωτογραφίες της σειράς -απεικονίζει έναν γνωστό ζωγράφο ανάμεσα στα μοντέλα του- η οποία τραβήχτηκε σε μια περιοχή των Βρυξελλών και όχι στο Σαρλερουά:

O Giovanni Troilo εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της επιτροπής, επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για τη λαθεμένη λεζάντα που συνόδευσε τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

Το World Press Photo είχε δεχτεί όλες αυτές τις μέρες τα συγκεντρωμένα πυρά μεγάλου μέρους της φωτοδημοσιογραφικής κοινότητας που επέκρινε την όλη προβληματική στάση του Giovanni Troilo, αντιμετωπίζοντάς τον και λίγο σαν παρείσακτο επειδή προέρχεται από τον χώρο της διαφήμισης και της μόδας.

Καταλυτικά φαίνεται να επέδρασε  και η απόφαση του διευθυντή του Φεστιβάλ Visa pour l'image, Jean-François Leroy, να ματαιώσει φέτος ως διαμαρτυρία την παραδοσιακή έκθεση των βραβείων του World Press Photo στο Περπινιάν, δηλώνοντας:

«Το μελετάνε εδώ και δέκα μέρες. Τώρα που έγινε ξεκάθαρο πως πρόκειται για μούφα, πως χρησιμοποιεί φλας, πως βάζει τον ξάδελφό του να ποζάρει, πως μία από τις φωτογραφίες δεν τραβήχτηκε καν στο Σαρλερουά, πρέπει να σταματήσει η κουβέντα και να παρθεί μια απόφαση».



Το βραβείο δόθηκε εν τέλει σ’ έναν άλλον Ιταλό φωτογράφο, τον Giulio Di Sturco, για τη σειρά του «Chollywood».

 

* Η επίμαχη λεζάντα έλεγε : «Στο Σαρλερουά, ο ζωγράφος Vadim, ο οποίος χρησιμοποιεί ζωντανά μοντέλα, δημιουργεί ένα έργο εμπνευσμένο από πίνακα ζωγραφικής»


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ