Xenia, Whiplash και ΜINUS ONE για τη λήξη του FILM DAYS

Με την προβολή της βραβευμένης ελληνικής ταινίας του Πάνου Κούτρα Xenia θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 26 Απριλίου, το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2015» στο Θέατρο Ριάλτο.

 


Article featured image
Article featured image

Η ταινία συμμετείχε στο τμήμα «Un Certain Regard» του 67ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, 2014, ενώ πρόσφατα κατέκτησε 6 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Aφηγείται την πορεία δύο έφηβων, δεύτερης γενιάς Αλβανών. Όταν η Αλβανή μητέρα τους πεθαίνει, ξεκινούν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη για να βρουν τον πατέρα που τους είχε εγκαταλείψει από παιδιά.

Η επίσημη λήξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ριάλτο, με την απονομή των βραβείων αμέσως μετά την προβολή της ταινίας. Η πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή θα απονείμει τα βραβεία στο Διεθνές και Εθνικό Τμήμα, ενώ εκλεκτοί προσκεκλημένοι θα τα παραδώσουν στους νικητές.

Θα ακολουθήσει πάρτυ με συναυλία του συγκροτήματος Minus One, με ελεύθερη είσοδο, στην Πλατεία Ηρώων απέναντι από το Θέατρο.

Παράλληλα, στον κινηματογράφο Ζήνα Πάλας το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την προτεινόμενη για βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Whiplash, του Damien Chazelle. Η ταινία χάρισε στον Τζέι Κέι Σίμονς το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την εξαίρετη ερμηνεία του στον ρόλο ενός εκκεντρικού καθηγητή της τζαζ.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους διδασκαλίας κάθε άλλο παρά συμβατικές, σπρώχνει τους φοιτητές του στα όριά τους στον βωμό της τέλειας ερμηνείας. Το σενάριο της ταινίας είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του αυτοβιογραφικό, και προτάθηκε επίσης για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου. Το  Whiplash κέρδισε επίσης Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ και Μιξάζ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ