Η αρχαία κεφαλή του Ερμή ήρθε «σπίτι» της

Η αρχαία γλυπτή μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή, ύψους 24 εκατοστών, είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης της ρωμαϊκής εποχής το οποίο κινδύνευσε να δημοπρατηθεί πριν μερικούς μήνες από τον οίκο Bonhmas.

 


Article featured image
Article featured image

Αποτελεί αντίγραφο ενός σπουδαίου έργου της κλασικής περιόδου, του Ερμή Προπυλαίου του Αλκαμένη, το οποίο βρισκόταν στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων της Ακρόπολης.

Τον Οκτώβριο του 2014 διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ήταν ανάμεσα στα προς δημοπράτηση έργα από τον οίκο Bonhmas στο Λονδίνο.

Έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, ο οίκος δημοπρασιών απέσυρε το έργο από τον κατάλογο της δημοπρασίας και στη συνέχεια το έργο επέστρεψε στην Ελλάδα.

«Η κεφαλή αυτή έχει την ιδιομορφία ότι δεν υπήρχε στα μητρώα της υπηρεσίας, φτιάχτηκε η τεκμηρίωση και ήμασταν πειστικοί ως ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να πείσουμε και τον δημοπράτη, ότι ήταν προϊόν παράνομης διακίνησης και έτσι να επιστρέψει στη χώρα μας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, στην τελετή υποδοχής και παρουσίασης της αρχαίας κεφαλής του Ερμή, η οποία επαναπατρίστηκε ως προϊόν παράνομης εξαγωγής από την Ελλάδα.

«Είναι μια απάντηση σε μερικές υπερβολικές αιτιάσεις ότι δεν κυνηγάμε τα κλεμμένα ή τα δημοπρατούμενα, και είναι μια απόδειξη ότι η αρχαιολογική υπηρεσία όταν υπάρχει τεκμηρίωση, την οποία καταρτίζει η ίδια, μπορεί να είναι αποτελεσματική» συμπλήρωσε ο κύριος Ξυδάκης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ