Η χελώνα που άφησε 80-100 αυγά στο Δασούδι

Την περασμένη Τρίτη, όσοι βόλταραν πρωί στην παραλία Δασούδι στη Λεμεσό αλλά και ορισμένοι πολύ πρωινοί κολυμβητές, ήρθαν αντιμέτωποι με μια ευχάριστη έκπληξη.

 


Article featured image
Article featured image

Είδαν μια θαλάσσια χελώνα να γεννά τα αυγά της στην άμμο, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία στην εφημερίδα Λεμεσός, μέχρι τις 6:00 η χελώνα καρέτα-καρέτα άρχισε κιόλας να καλύπτει τα 80-100 αυγά που είχε γεννήσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Λεμεσός, αμέσως ενημερώθηκε η αστυνομία και η περιοχή προστατεύθηκε.

 



Φωτογραφίες: elemesos.com



Όπως μαθαίνουμε μέσω ενός μικρού διευκρινιστικού αποσπάσματος στο facebook page του Bioforlife, LIFE+ Project, οι θηλυκές θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν πίσω στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Τα αυγά τους εκκολάπτονται με τη θερμοκρασία της άμμου, μετά από 7 εβδομάδες περίπου. Τα μικρά χελωνάκια αναδύονται από την άμμο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, και κατευθύνονται προς τη θάλασσα, ακολουθώντας το πιο φωτεινό σημείο του ορίζοντα δηλ. την αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών στη θάλασσα. Σε περίπτωση που υπάρχουν έντονα φώτα στην παραλία υπάρχει περίπτωση να αποπροσανατολιστούν και να κινηθούν προς τα φώτα και να μην φτάσουν ποτέ στην θάλασσα και να πεθάνουν.

Τα νεαρά χελωνάκια έχουν μεγάλο βαθμό θνησιμότητας και μόνο 1 στα 1000 νεογέννητα περίπου καταφέρνουν να επιβιώσουν μέχρι την αναπαραγωγική τους ηλικία.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ενοχλήσουμε τη φωλιά της χελώνας. Έντονα φώτα και θόρυβος στην παραλία το βράδυ μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα χελωνάκια… Επίσης, λακούβες στην άμμο, μπορεί να είναι παγίδα για τα χελωνάκια.

Πιο κάτω θα δεις ένα βιντεάκι που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά, πλην όμως αξίζει όλοι να το δούμε για να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο μιας θαλάσσιας χελώνας.

 



Πηγές: Bioforlife, LIFE+ Project & elemesos.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ