«Θέλουμε την Ελλάδα ισχυρή» [μηνύματα στήριξης από Τουρκία]

Αρκετά και θερμά μηνύματα στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό στάληκαν σήμερα από την Τουρκία.

 


Article featured image
Article featured image

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι θέλει να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης στη γείτονα Ελλάδα.

«Εμείς στο περιβάλλον μας θέλουμε να ζούμε μέσα σε ειρήνη και να βλέπουμε ισχυρές χώρες. Δεν είναι προς το συμφέρον μας οποιοσδήποτε γείτονάς μας να γίνεται αδύναμος. Με αυτήν τη λογική πραγματοποιήσαμε το συμβούλιο συνεργασίας με την Ελλάδα το 2011 ενώ η Ελλάδα ήταν σε οικονομική κρίση. Στην τελευταία μου επίσκεψη συναντήθηκα με τον κ. Τσίπρα. Του το είπα. Εμείς θέλουμε  η Ελλάδα να είναι ισχυρή. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης. Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό. Γι’ αυτό και η Τουρκία θα προσεγγίσει θετικά την κάθε πρόταση για συνεργασία. Αλλά ασφαλώς αυτό δεν έγινε δυνατόν λόγω της εσωτερικής κατάστασης της Ελλάδας. Για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση η Ελλάδα θα κάνουμε ότι μπορούμε. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι πρέπει στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου. Σε αυτό το πλαίσιο θα πάμε στην Ελλάδα για το συμβούλιο συνεργασίας το οποίο έχει από προηγουμένως προγραμματιστεί και θα συζητήσουμε τα αμοιβαία βήματα που μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας ρωτήθηκε και για την πρόταση που υπέβαλε χθες ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP για ανάληψη του χρέους της Ελλάδας από την Τουρκία ή για άτοκο δάνειο ύψους 1,6 δις ευρώ. Ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί είπε ότι αν υπάρξει επίσημο αίτημα για βοήθεια, θα το αξιολογήσουν.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα και ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς αναφέροντας ότι «πιστεύουμε πως μπορεί να υπάρξει πιο λογικός συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, πέραν της επιμονής σε προγράμματα λιτότητας. Ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση της Ελλάδας για να υπάρξει συμβιβασμός».

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς αναφέρει ότι το κόμμα του επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς το λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας σ` αυτές τις δύσκολες στιγμές.

«Στο όνομα μιας Ευρώπης των ενωμένων χωρών στη βάση της συμπαράστασης, στηρίζουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας και το ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ χθες ομάδα μελών του HDP οργάνωσαν υποστηρικτική εκδήλωση για την κυβέρνηση Τσίπρα μπροστά από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Η ομάδα κρατούσε πανό που έγραφαν στην τουρκική, στην κουρδική και στην ελληνική «Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών» και «Ο αγώνας των λαών μας θα σπάσει την καπιταλιστική αλυσίδα».

Στη συνέχεια έγινε ανακοίνωση τύπου υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία αναφέρθηκαν τα εξής:

«Είμαστε μαζί με το λαό της Ελλάδας και την κυβέρνησή της στον αγώνα που δίνουν κατά του σφιξίματος της ζώνης, εν ονόματι της δικαιοσύνης, της ισότητας και της δημοκρατίας. Ο αγώνας τους μας δείχνει ότι είναι εφικτή κάποια διαφορετική Ευρώπη. Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, παρά τα μέτρα που επέβαλαν στην Ελλάδα για λιτότητα το 2010 και το 2012, ακόμα επιμένουν σε πολιτικές που οδηγούν στο ανεπίλυτο και παραβλέποντας τη δημοκρατική προτίμηση του λαού της Ελλάδας, συνεχίζουν να προσεγγίζουν κατά κόρον αρνητικά στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Πιστεύουμε ότι εκτός της επιβολής σκληρών μέτρων λιτότητας στους λαούς της Ευρώπης, μπορεί να γίνουν περισσότερο λογικές συμφωνίες, οι οποίες θα καταστούν αποδεκτές από τις πλευρές. Ελπίζουμε πως στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μία αμοιβαία συνεννόηση και η άλλη πλευρά θα επιδείξει μία θετική στάση».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ