«Το 1974 τα κύρια θύματα ήταν οι Ελληνοκύπριοι», λέει ο Ακκιντζί

Κι εκεί που ξημερώνει η 41η επέτειος της τουρκικής εισβολής, εκεί που περιμένεις απλώς να ακούσεις για ακόμα μια φορά μέσα σε λίγες μέρες την ενοχλητική πλην όμως χρήσιμη σειρήνα τον ήχο της οποίας, όπως συνηθίζεται, θα συνοδεύουν τα γνωστά κλισέ από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο του νησιού, έρχεται ξαφνικά μια δήλωση που κουβαλά μαζί της έστω μερικά ψήγματα ελπίδας για αλλαγή νοοτροπιών.

 


Article featured image
Article featured image

«Παρά τα όσα πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι το 1950 και το 1960, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 1974 έγινε πόλεμος με κύρια θύματα τους Ελληνοκυπρίους», παραδέχθηκε απόψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί, σε μήνυμά του για την αυριανή επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επισήμανε την ανάγκη οι νεότερες γενιές να μοιραστούν τις ευλογίες του νησιού και να έχουν μια καλύτερη ζωή, χωρίς την αβεβαιότητα για το μέλλον.Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης, «που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και την ασφάλεια». Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες για λύση θα έχουν κατάληξη, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα λάβει την έγκριση και των δύο κοινοτήτων σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Στόχος μας, είπε, «είναι να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στο νησί χωρίς συμβιβασμούς στο θέμα της ελευθερίας, της ισότητας και της ασφάλειας».Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι με «ιδιαίτερη ικανοποίηση» έχει σημειώσει τα λεχθέντα από τον Μουσταφά Ακιντζί. «Η αναφορά του ότι τα κύρια δεινά τα υπέστησαν το 1974 οι Ελληνοκύπριοι είναι μια αναφορά, αν θέλετε, που δείχνει ανδρεία», τόνισε.

Από την ώρα που παραδεχόμαστε, συνέχισε, ότι διεπράχθησαν λάθη, όχι μόνο από πλευράς Τουρκοκυπρίων, βεβαίως, αλλά και από δικής μας -και η αυτοκριτική δεν είναι κακό- αλλά κυρίως με την τουρκική εισβολή σε βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας « θέλω να πιστεύω ότι η αναγνώριση αυτή, η διαπίστωση των σφαλμάτων θα μας οδηγήσει σε έναν πιο ουσιαστικό και πιο αποτελεσματικό διάλογο».

Στο μήνυμά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε αναφορά στα γεγονότα, που ακολούθησαν την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια δύσκολη περίοδο για ολόκληρο το νησί καθώς αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αναφέρθηκε στο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών, το οποίο, είπε, «περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση». Ένα τέτοιο πραξικόπημα θα μπορούσε να αποφευχθεί ‘μόνο με μια στρατιωτική επιχείρηση’, υποστήριξε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, ότι «ακόμα και εμείς που αναφερόμαστε στην επιχείρηση ως ‘ειρηνική επιχείρηση’, αυτή ήταν πράγματι ένας πόλεμος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολεμικές συνθήκες ήταν δύσκολες και σκληρές. Κάποιοι έχασαν την ζωή τους και άλλοι έχασαν τους συγγενείς τους, σπίτια χάθηκαν και οικογένειες διασκορπίστηκαν. Επιπλέον, χιλιάδες από εμάς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το τραύμα της προσφυγιάς».

Ο Ακιντζί αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια δομή (στα κατεχόμενα), που να μπορεί να σταθεί «στα δικά της πόδια, που να έχει την ικανότητα να κυβερνήσει, να αναπτύξει την οικονομία της και τη δημοκρατία».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΚΚΙΝΤΖΙ [ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ CITY ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ