Σχεδιάζουν τον σύγχρονο Πύργο της Βαβέλ

Ένα διαστημικό ανσανσέρ με ύψος 20 περίπου χιλιόμετρα, που θα ανεβάζει τους αστροναύτες κατευθείαν στη στρατόσφαιρα, σχεδιάζει εταιρεία στον Καναδά.

 


Article featured image
Article featured image

Η κατασκευή θα είναι 20 φορές ψηλότερη από τον πύργο Burj Khalifa, του Ντουμπάι που αυτή την στιγμή είναι το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο με ύψος 829 μέτρων.

Η εταιρεία Thoth Technology, η οποία εδρεύει στο Οντάριο του Καναδά, εξηγεί ότι το διαστημικό ασανσέρ με την κωδική ονομασία ThothX Tower θα είναι πτυσσόμενο, και χρησιμοποιώντας ηλεκτρο-υδραυλικούς μηχανισμούς θα φέρνει τους αστροναύτες στην κορυφή του.

Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομούνται χρήματα καθώς θα περιοριστεί η ζήτηση για την κατασκευή των πυραύλων και θα πέσει το κόστος σε καύσιμα, μιας και το περισσότερο έργο που καταβάλλουν αυτές οι τεράστιες μηχανές είναι για να νικήσουν τη βαρύτητα απλά για να μεταφέρουν δυο-τρεις ανθρώπους σε τροχιά.

Αντίθετα, το διαστημικό ασανσέρ δε θα καταναλώνει παρά ένα ελάχιστο κλάσμα της ενέργειας που χρειάζεται ένας πύραυλος.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Ωστόσο, μέχρι σήμερα υπήρξε ένα έργο βγαλμένο από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, καθώς δεν υπάρχει κανένα γνωστό υλικό που να αντέξει σε μια τόσο ψηλή κατασκευή.

Η λύση που προτείνουν οι Καναδοί κατασκευαστές είναι η μείωση του ύψους στα 20 χιλιόμετρα, και όχι τα 50 που είναι και η κανονική τροχιά των αστροναυτών, έτσι ώστε μια μέση λύση να δώσει την απάντηση στο πρόβλημα.

Η τμηματική κατασκευή του και το πτυσσόμενο της κατασκευής του, το καθιστούν εφικτό ως κατασκευή.

Δεν αποκλείεται επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, όπως για τηλεπικοινωνίες ή και ως τουριστικό αξιοθέατο με πολύ υψηλό αντίτιμο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ