Σουβενίρ made in Cyprus

Αν κάνεις μια βόλτα στις τουριστικές περιοχές της Κύπρου, θα συναντήσεις αμέτρητα μαγαζάκια, τα οποία πουλούν διάφορα σουβενίρ και ενθύμια από το νησί.

 


Article featured image
Article featured image

Μαγνητάκια, μπιμπελό, μπρελόκ, κηροπήγια, γούρια και διαφορά αλλά διακοσμητικά με το λογότυπο «I love cyprus».

Τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα, κατασκευάζονται σε εργοστάσια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να προβάλουμε τη χώρα μας με σουβενίρ τα οποία στο πίσω μέρος γράφουν «Made in China».

Περπατώντας, ωστόσο, ένα δειλινό στους δρόμους της Αγίας Νάπας, συναντήσαμε ένα μικρό μαγαζάκι με την ονομασία «Ενθύμιον», στο οποίο βρήκαμε σουβενίρ και διάφορες άλλες made in Cyprus δημιουργίες.

Το «Ενθύμιον» άνοιξε φέτος τον Ιούλιο από την κυρία Αντωνία και την κόρη της Δώρα, οι οποίες όπως μας είπαν τόλμησαν να ανοίξουν ένα τέτοιο μαγαζί στην Αγία Νάπα και με μεράκι και μαεστρία, κατασκευάζουν χειροποίητα κυπριακά σουβενίρ.


Κι επειδή κάτι τέτοιες προσπάθειες μας αρέσουν, αποφασίσαμε να κάνουμε μια σύντομη κουβεντούλα με την κυρία Αντωνία.


 

Πότε δημιουργήθηκε το «Ενθύμιον» και ποια ήταν η αρχική ιδέα;

Τα τελευταία 30 χρόνια ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική. Το ίδιο και η κόρη μου Δώρα, τα τελευταία δέκα χρόνια. Στην αρχή, ασχοληθήκαμε περισσότερο με τη μελέτη εσωτερικού χώρου και είδαμε ότι υπήρχε ενδιαφέρον από πελάτες που έχουν ιδιαίτερη αγάπη για την τέχνη. Μέσα από αυτό, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που να μπορεί να φιλοξενήσει και άλλες δημιουργίες μας. Έτσι τον περασμένο Ιούλιο ανοίξαμε το «Ενθύμιον».

 



 

Γιατί ονομάσατε το μαγαζί «Ενθύμιον»;

Αποφασίσαμε να το ονομάσουμε Ενθύμιο για να κρατήσουμε το ελληνικό στοιχειό στο όνομα του μαγαζιού, ούτως ώστε να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του ονόματος και των δημιουργιών μας, αφού πολλά από τα χειροτεχνήματα μας έχουν ως βάση υλικά και ιδέες από την παράδοση μας. Έπειτα, θεωρούμε ότι το καθετί που μπορεί να αγοράσει κάποιος από το μαγαζί μας, είτε στον ίδιο θα θυμίζει κάποιο συναίσθημα ή μια κατάσταση είτε σε αυτόν που θα το χαρίσει.

 

Γιατί επιλέξατε να ανοίξετε το μαγαζί στην Αγία Νάπα;

Τα τελευταία 7 χρόνια δραστηριοποιούμασταν στον χώρο της μελέτης εσωτερικού χώρου, και των χειροποίητων δημιουργιών, χωρίς να είχαμε κάπου συγκεκριμένα κατάστημα. Αποφασίσαμε να κάνουμε το μαγαζί μας στην Αγία Νάπα επειδή θεωρήσαμε ότι είναι κάτι που λείπει από την περιοχή και πιστεύουμε ότι το ύφος του μαγαζιού αρέσει στους ντόπιους αλλά και στους τουρίστες. Εννοείται ότι ιδιαίτερη εκτίμηση λαμβάνεται συνήθως από τους λάτρεις της τέχνης και της δημιουργίας. 

 



 

Τι μπορεί να βρει κανείς στο μαγαζί σας; Τι φτιάχνετε;

Το καθετί στη φύση και στον περίγυρο γίνεται έμπνευση δημιουργίας και μετατρέπει κάθε αρνητικό στοιχείο σε όμορφες αλλά και έξυπνες δημιουργίες. Όλα φτιάχνονται με διάφορα υλικά που πολλές φορές είναι μικρά και ασήμαντα αλλά με το ανάλογο μεράκι και φαντασία γίνονται πανέμορφα δημιουργήματα. Θέλαμε να συμπεριλάβουμε στη συλλογή μας τη δουλειά κι άλλων καλλιτεχνών που έχουν την ίδια αγάπη για την τέχνη, δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να δείξουν και να διαθέσουν τη δουλειά τους σε ένα πολύ ελκυστικό χώρο. Δημιουργούμε βάσει της έκφρασης που διακρίνει τον καθένα αλλά και κατά παραγγελίες των πελατών, που προσαρμόζονται στα δικά τους γούστα αλλά και στα μέτρα κάθε περίστασης. Στο μαγαζί μας μπορεί να βρει κανείς διάφορα διακοσμητικά στοιχεία για το σπίτι όπως, μαξιλαράκια, γούρια, διακοσμητικά τοίχου, μικροσκόπια, ιδιαιτέρα κοσμήματα, μοναδικές τσάντες, καθώς επίσης και μια μικρή συλλογή από τζιν τα όποια διαμορφώνουμε εμείς.


Όλα φτιάχνονται με διάφορα υλικά που πολλές φορές είναι μικρά και ασήμαντα αλλά με το ανάλογο μεράκι και φαντασία γίνονται πανέμορφα δημιουργήματα




 

Όλες οι δημιουργίες σας είναι χειροποίητες;

Η φιλοσοφία μας αυτή είναι και έτσι προσπαθούμε την κρατήσουμε, έχοντας μονό χειροποίητες δημιουργίες.

 

Τι υλικά χρησιμοποιείτε και από πού εμπνέεστε για να δημιουργήσετε;

Όπως αναφέραμε και πριν, προσπαθούμε να δημιουργούμε συνεχώς περνώντας τις ιδέες μας είτε από την παραδοσιακή κυπριακή χειροτεχνία, είτε από τη φύση είτε απλά από την καθημερινή μας ζωή.

 



 

Τι αγοράζουν περισσότερο οι πελάτες σας;

Αυτό που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά είναι ότι άρεσε στον κόσμο ο τρόπος που διαμορφώνουμε παλιά έπιπλα. Έχουν επίσης αγαπηθεί οι τσάντες που έχουν το ύφος του παλιού ταγαριού, τα γούρια μας, τα ζωγραφιστά βότσαλα, καθώς επίσης και οι κρεμάστρες μας που γίνονται κατά παραγγελία στα μέτρα του κάθε πελάτη.

 

Το «Ενθύμιον» βρίσκεται στον πολυσύχναστο δρόμο προς το λιμανάκι, στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, 24, στην Αγία Νάπα.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ