Το καλοκαίρι στην ελεύθερη Αμμόχωστο συνεχίζεται!

14 πράγματα που ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι όσοι επιλέξαμε για διακοπές Πρωταρά ή/και Αγία Νάπα.

 


Article featured image
Article featured image

Ημερολογιακά, το καλοκαίρι φεύγει. Με βάση τις θερμοκρασίες όμως και κυρίως βάσει της διάθεσής μας που αρνείται πεισματικά να αλλάξει -αφού αυτό θα σήμαινε αυτόματα ότι το πήραμε απόφαση πως «το καλοκαίρι πάει, τέλειωσε»- τα μπάνια και οι επισκέψεις στα ανατολικά του νησιού συνεχίζονται κανονικά και μετά τον Αύγουστο!

Ένα ολόκληρο καλοκαίρι ζήσαμε πολλά και ακούσαμε για ακόμα περισσότερα. Αρκετά ήταν αυτά που απολαύσαμε, ενώ ήταν και περιπτώσεις που, η αλήθεια είναι πως, χαλαστήκαμε λιγάκι βρε αδερφέ.

Αν αποφασίζαμε να κάνουμε έναν τύπου απολογισμό, ή πιο απλά να απαριθμούσαμε καμιά 15ριά στιγμές από το φετινό καλοκαίρι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, σίγουρα δεν θα παραλείπουμε να συμπεριλάβουμε τα πιο κάτω στην εν λόγω λίστα.

 


1.


Θάλασσα Καθαρή = ομορφιά = ζωή!

Όταν αυτές οι τέσσερις απλές λέξεις -που τα παιδιά ενός γυμνασίου τις βάζουν σε πρόταση και προφανώς τις κατανοούν πλήρως- δεν μπορούν να χωρέσουν στο δικό μας, ενήλικο, «κοφτερό» μυαλό, είναι εκεί που αναρωτιέσαι τι στο διάολο πάει λάθος τελικά… Αλήθεια, γιατί αφήνουμε ακόμα σκουπίδια στην παραλία; Γιατί πετάμε τα τσιγάρα στην άμμο. Η εικόνα που αντικρίσαμε στις παραλίες τον Ιούνη σε σχέση με την εικόνα του Αυγούστου και δη με την εικόνα των παραλιών με το πέρας του δεκαπενταύγουστου, καμιά σχέση δεν είχε. Τι κι αν οι Δημοτικοί εργάτες έκαναν και με το παραπάνω τη δουλειά τους; Τόση βρωμιά, ενδεχομένως και να μην συναντήσαμε ξανά στις παραλίες και την θάλασσα του Πρωταρά. Ακόμα και σε κολπάκια που η πρόσβαση δεν είναι εύκολη…

 


2.


Ο ψαράς, η γοργόνα και οι selfies!

Τόσο «Η γοργόνα» όσο και «Ο ψαράς» του Κύπριου γλύπτη Φίλιππου Γιαπάνη έκαναν ντόπιους αλλά κυρίως ξένους τουρίστες να ανασύρουν πολλές φορές τα κινητά από τις τσέπες, τα selfie sticks αλλά και τις φωτογραφικές για τα απαιτούμενα αναμνηστικά ενσταντανέ. Τα δυο γλυπτά θα τα βρεις στο Λιμανάκι της Αγίας Νάπας το οποίο, αισθητικά, έχει αναβαθμιστεί πολύ.

 


3.


Θα σε δω στο πλοίο, ένα πράγμα

Ωραία είναι να τρως ψαράκι στο Λιμάνι, σε απόσταση αναπνοής από τις ψαρόβαρκες και υπό το φως της πανσελήνου, τη μουσική κρουαζιέρας όμως που παίζει στο cd player πότε θα σκεφτεί κάποιος να την αντικαταστήσει με κάτι πιο ατμοσφαιρικό, κάτι πιο κοντινό στην ιδιοσυγκρασία μας και την παράδοσή μας;

 


4.


Να ‘χα τώρα ένα burger

Αλήθεια, πόσες φορές το σκέφτηκες και πόσες φορές το είπες φωναχτά, όντας σε διακοπές, αραγμένος στη βεράντα του appartment και μη έχοντας όρεξη για dine in καταστάσεις… Και πάντα κολλάς. Πάντα σκέφτεσαι μόνο κάτι local φαστφουντάδικα με αμφιβόλου ποιότητας κατεψυγμένο μπιφτέκι. Θα ξέρεις για το Knights Pub, δεν είναι; Ε ναι λοιπόν, μάθε πως απ’ εκεί μπορείς να πάρεις και take away, να πάρεις φρέσκο «σπιθκιάσιμο» βοδινό burger μαζί με φρέσκια ντόπια τηγανιτή πατατούλα, σε τιμή που δεν θα πιστεύεις ότι αυτό που τρως δεν είναι... αμφιβόλου ποιότητας κατεψυγμένο μπιφτέκι.

 


5.


Φέτος μαστι-χώθηκαν όλοι στο Alati

Χωρίς αμφιβολία, είτε είσαι της φάσης είτε όχι, δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς στους διοργανωτές του απόλυτου καλοκαιρινού event με την ονομασία «Μαστιχόματα». Τόσο στα τέλη Ιουνίου, όσο και στα δυο parties του Αυγούστου, το Alati by the Sea μάζεψε πέραν των 5 χιλιάδων ατόμων σε κάθε διοργάνωση, ενώ τόση κατανάλωση αλκοόλ χρόνια είχε να δει μαγαζί της περιοχής.

 


6.


Η χαρά του οικογενειάρχη!

Αν είσαι οικογενειάρχης, αν έχεις μικρά παιδιά, τότε σίγουρα ξέρεις πως εδώ θα περάσεις καλά. Τα παιδιά παίζουν ανέμελα στην πίσω αυλή -την λες και παιδική χαρά-, την ίδια ώρα που εσύ απολαμβάνεις πολύ καλό φαγητό σε πολύ λογικές τιμές και κάτω από την υπέροχη μπουκαμβίλια του Hippocampus που είναι εκεί για να σου θυμίζει πως τα κυπριακά καλοκαίρια είναι όνειρο!

 


7.


Σινεμά… όπως παλιά

Ωραία η εικόνα με τον κόσμο να παρακολουθεί ταινία κάτω απ’ τα άστρα στον κεντρικό παραλιακό δρόμο του Πρωταρά, το θερινό σινεμά όμως γίνεται σαφώς πιο απολαυστικό αν οι λευκές πλαστικές καρέκλες δώσουν την θέση τους σε άλλες πιο… αναπαυτικές -για να μην χρησιμοποιήσουμε την λέξη καλαίσθητες και μας πουν και περίεργους!

 


8.


Ο Κόννος άλλαξε

Οι λευκές ομπρέλες αντικαταστήθηκαν με μπλε του Δήμου, προστέθηκαν ξαπλώστρες και όλα μαζί οπισθοχώρησαν, δημιουργώντας άπλα στο σημείο ακριβώς μπροστά στην θάλασσα. Η αλλαγή σε κάποιους άρεσε, σε άλλους, πάλι, όχι. Εμείς θα λέγαμε πως, πρακτικά, δουλεύει καλύτερα η όλη φάση με αυτό τον τρόπο.

 


9.


Value for money λέμε!

Αρκετές φορές επιλέγουμε ένα φθηνότερο (τουριστικό ίσως) εστιατόριο νομίζοντας πως έτσι θα πληρώσουμε λιγότερα. Άντε και γλυτώσαμε 5-10 ευρώ. Τι άλλο κερδίζουμε; Κερδίζουμε να κάνουμε ανάγκη μας σε ένα άθλια βρώμικα 2x1 toilet που για να μπεις μέσα χρειάζεται να κρατάς τη μύτη σου σαν σε κατάδυση αλλά και να προσέχεις μην αγγίξεις κάπου λες και υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια, κερδίζουμε να «απολαμβάνουμε» κακό σέρβις, ενώ και η ποιότητα φαγητού δεν κοντεύει καν στα μισά αυτών που πληρώνουμε. Όχι, τα αποκαλούμενα ως καλά εστιατόρια δεν είναι κατ’ ανάγκη ακριβά.. Ούτε και τα λεγόμενα «οικονομικά» όμως είναι και τόσο φθηνά.

 


10.


«Δύο ευρώ παρακαλώ»

Στήνεται ο άλλος στην πλατεία του Πρωταρά, πάνω σε ξυλοπόδαρα, φυσά τρεις φορές για να φουσκώσει το μπαλόνι, το στρίβει άλλες τόσες για να δημιουργήσει μ’ αυτό σκυλάκι ή κουνελάκι και σου λέει στο τέλος «δύο ευρώ παρακαλώ». Για φωτογραφία (που θα βγάλεις εσύ) θέλει άλλα τόσα. Ωραίος ρε! Η εκμετάλλευση της χαράς του παιδιού αναγάγεται σε επιστήμη κι εσύ νοιώθεις κορόιδο που ο κοντός ο Ιταλός βρήκε τρόπο να ανεβάσει την φήμη του στα ύψη, όχι με τα ξυλοπόδαρα αλλά πατώντας κυριολεκτικά στην πλάτη σου.

 


11.


Μεζές που τραγουδάει

All time classic ο μεζές στον Μουσικό, ειδικά τώρα που στα εποχιακά βρίσκεις σαλιγκάρια, άγρια μανιτάρια, οφτόν κλέφτικο σερβιρισμένο σε πήλινο αλλά και το φρέσκο μαλακό χαλούμι που λιώνει στο στόμα. Όσο για τις μπίρες, τσακρίν. Για την ατμόσφαιρα με τις καμάρες και το αγιόκλημα, περιττό να πούμε κάτι…

 


12.


Παγωτό φρούτου απ’ τον τόπο σου

Αν θα φας παγωτό, προτίμησε τις φρουτώδεις γεύσεις αλλά και τα sorbet των κυπριακών εταιριών παγωτού από τους πλανώδιους. Τριαντάφυλλο, μπανάνα, μάνγκο κλπ από Regis, Ηράκλης, Milanese, Πυργάς κ.α.

 


13.


Για μαχαλεπί… μετά το μπάνιο

Μπροστά στο ξενοδοχείο Cavo Maris είναι ένα κιόσκι γραφικό με παραδοσιακές καρέκλες που σερβίρει «σουμάδαν τζαι τριαντάφυλλο παγωμένο», όπως επίσης και απίστευτα δροσιστικό μαχαλεπί με παγωτό τριαντάφυλλο… με θέα στη Μεσόγειο. Στην επόμενη επίσκεψή σου στην περιοχή, έχε το στα υπόψην.

 


14.


Στον Άμμο του Καμπούρη

Δεν της λες κοσμοπολίτικη, αφού λίγος είναι ο κόσμος που την γνωρίζει και ακόμα λιγότεροι αυτοί που την προτιμούν. Αν την ανακαλύψεις, όμως, ειδικά τώρα που η κατάλευκη παραλία καθάρισε αρκετά από τις πέτρες, σίγουρα θα λατρέψεις την άγρια ομορφιά της. Στη μοναδική, φετινή μας επίσκεψη, εκεί υπήρχε ακόμα και ναυαγοσώστης.



M.M.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ