Βιοποικιλότητα: Πανταχού παρούσα… και τη ζωή πληρούσα!

Ίσως να ανήκεις και εσύ στην ομάδα των ατόμων που πλανώνται πως, επειδή ζουν στην πόλη, η βιοποικιλότητα δεν τους αφορά.

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Χάρης Χατζηχριστοφόρου

 

Λίγο το τσιμέντο που σου ‘χει αφαιρέσει απ’ τη διάθεση -μιας και η ίριδα του ματιού, πλασμένη και φτιαγμένη για να απολαμβάνει πολυχρωμία έχει πλέον μπουχτίσει με το γκρίζο… Και λίγο το καυσαέριο… που σου ‘χει πνίξει τα πνευμόνια, αφού κάθε προσπάθεια για εισπνοή καθαρού οξυγόνου… μια καταδίκη είναι και αυτή. Το διοξείδιο του άνθρακα σε πεθαίνει.

Ε, μ’ όλα αυτά λογικό είναι… να πιστέψεις ότι, που να υπάρξει οργανισμός που μπορεί να επιβιώσει στην πόλη; Εδώ πάλι καλά που μπορεί να επιβιώσει και ο άνθρωπος, λες… Και συνεχίζεις το συλλογισμό σκεπτόμενος πως, όσοι οργανισμοί έχουν απομείνει να διαβιούν στην πόλη τυχαίνει να είναι και οι πιο ενοχλητικοί…

Έτσι αδιαφορείς καθημερινά βρίζοντας έντομα που σου ‘χουν πρήξει το μάγουλο και άλλες φορές σε έχουν αναγκάσει απ’ τα δαγκώματα να σκέφτεσαι σε ποιόν απ’ τους δυο ήρωες των παραμυθιών μοιάζεις βλέποντας την πρησμένη από τους εισβολείς μύτη σου στον καθρέφτη, στον Πινόκιο ή στο Ρούντολφ το ελαφάκι καλύτερα.

Άσε που μέχρι να ξεπεράσεις αυτά τα ψυχολογικά διαπιστώνεις πως το χώμα των φυτών στις γλάστρες του κήπου σου έχει γεμίσει σκουλήκια και το αυτοκίνητο που μόλις έχεις car-wash-άρεις γέμισε ήδη καλλιτεχνικές πιτσιλιές από τα πουλάκια που περιφέρονται.

Είσαι και λίγο επηρεασμένος από τον Batman και πιστεύεις ότι οι νυχτερίδες εμφανίζονται στις πόλεις μόνο σε ταινίες και ότι το μέρος που διαβιούν είναι μόνο τα βουνά και οι σπηλιές... Και όμως, ναι! Το χελιδόνι που είδες χθες βράδυ να πετά κοντά στα καλώδια της ηλεκτρικής, στα οποία συγκεντρώνονται έντομα, δεν ήταν χελιδόνι. Νυχτερίδα ήταν που έψαχνε για μεζέ (γνωρίζεις ότι μια νυχτερίδα μπορεί να καταβροχθίσει μέχρι και 3000 έντομα σε μια νύχτα;).

Όλα αυτά είναι η βιοποικιλότητα άνθρωπέ μου. Και μην την υποτιμήσεις ποτέ! Γιατί συχνά αγνοείς πως για να επιβιώνεις εσύ, το οφείλεις σε αυτούς τους εναπομείναντες οργανισμούς που διαβιούν στην πόλη. Η αστική βιοποικιλότητα είναι πολύ σημαντική για την αύξηση της ποιότητας της διαβίωσης σου. Έρευνες λένε ότι χάρη στο έργο της βιοποικιλότητας, η φύση εξοικονομεί στον άνθρωπο εργασία, που για να υλοποιηθεί χρειάζονται να δαπανηθούν 33 τρισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν, βάλε και εσύ το λιθαράκι σου για την προστασία της βιοποικιλότητας βοηθώντας στο έργο της φύσης. Αγόρασε βιολογικά προϊόντα, πνίξε την καταναλωτική σου μανία αποφεύγοντας να αγοράζεις συνεχώς νέα κινητά τηλέφωνα και laptops που για να παραχθούν δαπανάται φυσικός ορυκτός πλούτος, φύτεψε στην αυλή σου φυτά και τοποθέτησε τεχνητές λιμνούλες στον κήπο σου δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη και φιλοξενία μικροοργανισμών στο σπίτι σου, σταμάτα να πετάς σκουπίδια στο έδαφος, μη χρησιμοποιείς χημικά εντομοκτόνα προϊόντα, μείωσε την κατανάλωση των απορρυπαντικών φαρμάκων που αγοράζεις, προτίμησε βιολογικά καλλυντικά και τέλος, ανακάλυψε τη φύση στην πόλη σου και απόλαυσε την!

 



Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ