Καλά ρε, γιατί δημοσιεύετε τέτοιες φωτογραφίες;

Ένας δημοσιογράφος πρέπει να είναι αμερόληπτος, ένας δημοσιογράφος δεν πρέπει να γράφει όντας αναστατωμένος ή εν βρασμώ ψυχής, δεν πρέπει να αφήνει το συναίσθημα να τον επηρεάσει…

 


Article featured image
Article featured image

Τι δηλαδή, να δω τη συγκεκριμένη φωτογραφία και να μην επηρεαστώ; Ή να περιμένω «να μου περάσει», να περάσει η φόρτιση και μετά να εκφράσω την αγανάκτηση και την θλίψη μου; Να μην ουρλιάξω;

Όταν ακόμα είναι ανάμεσά μας κόσμος που μιλά με σκληρά λόγια για τους πρόσφυγες και γενικά για τους μετανάστες, όταν ακόμα είναι ανάμεσά μας κόσμος που κάνει διαλογή ανάμεσα στους ανθρώπους, χωρίζοντάς τους σε κατηγορίες βάση χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας, όταν ακόμα το αυτί κάποιων δεν ιδρώνει στο άκουσμα του θανάτου ενός 5χρονου παιδιού από πνιγμό, όταν ακόμα όσοι μπορούν να ασκήσουν επιρροή επιλέγουν να κάνουν τις πάπιες, τότε μόνο αυτό το όπλο μας μένει. Μόνο τέτοιες εικόνες μπορούν ενδεχομένως να μας φέρουν στα σύγκαλά μας.

Κανονικά, εγώ θα έπρεπε να αντιδρώ σε μια τέτοια εικόνα αφού έχω δυο παιδάκια στην ηλικία του νεκρού αγοριού της φωτογραφίας και θλίβομαι πραγματικά.

Ξέρω, όμως, τι θα γίνει. Το έχουμε ζήσει ξανά. Ως συνήθως, θα αντιδράσουν όλοι αυτοί που αντιδράνε με τα πάντα, δήθεν γιατί τους «αναστατώνουν» οι ακατάλληλες εικόνες που προβάλλουν τα Μέσα. Όλοι αυτοί που, αν δουν πρόσφυγα ή μετανάστη μπροστά τους, αρχικά θα νοιώσουν αμήχανα μη ξέροντας τι να κάνουν, στη συνέχεια θα σφυρίσουν αδιάφορα και τέλος, θα ψάχνουν προφάσεις για να την κάνουν. Δεν μιλώ υποθετικά, γνωρίζω πολλούς τέτοιους, ανάμεσά μας.

Γι’ αυτούς, λοιπόν, δημοσιεύουν τα Μέσα τις φωτογραφίες αυτές. Ή τουλάχιστον, αυτός είναι ο λόγος που τις δημοσιεύουμε εμείς.

 



 

Υ.Γ. Οι εικόνες είναι αναμφισβήτητα σκληρές πλην όμως θεωρούμε πως τα ντοκουμέντα μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα που πρέπει να ακουστεί προς πάσα κατεύθυνση χωρίς να κρύβεται και να αλλοιώνεται κανένα μέρος του. Οι συγκεκριμένες τραβήχτηκαν σήμερα το μεσημέρι (Τετάρτη 2/9) στην παραλία του Μπόντρουμ της Τουρκίας. Το νεκρό παιδί, που δεν δείχνει να είναι πάνω από 5 ετών, επέβαινε σύμφωνα με τις αναφορές σε μια από τις δύο βάρκες που βυθίστηκαν στις τουρκικές ακτές με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 12 πρόσφυγες από τη Συρία -ανάμεσά τους και παιδάκια. Για την ιστορία, μόνο φέτος υπολογίζεται πως οι νεκροί πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου είναι πάνω από 2.500.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ