Ραδιοφωνικός σταθμός για σχιζοφρενείς ονομάστηκε «Λευκωσία»

Στη Βαρκελώνη λειτουργεί ραδιοφωνικός σταθμός για σχιζοφρενείς και άλλα άτομα με ψυχικές παθήσεις με το όνομα «Nikosia».

 


Article featured image
Article featured image

Η διαίρεση της Λευκωσίας είναι παρανοϊκή και οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε στην Κύπρο το έχουμε συνηθίσει και το ξεχνάμε.

Πώς θα νιώθατε αν μαθαίνατε πως το όνομα της πρωτεύουσάς σας ενέπνευσε τη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού στη Βαρκελώνη που δίνει βήμα σε ανθρώπους ψυχικά άρρωστους;

Και επειδή πολλές απαντήσεις σε τούτη τη ζωή στην ετυμολογία των λέξεων είναι που βρίσκονται, υπενθυμίζεται πως η σχιζοφρένεια είναι μία σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές «σχίζειν», που σημαίνει διαχωρισμός, και «φρένα», που είναι η λογική και το μυαλό.

Εξού, συνεπώς, και ο συνειρμός: (δια) χωρισμένη η Λευκωσία, (δια) χωρισμένη και η λογική των σχιζοφρενών από το μυαλό τους.

Ο πρωτότυπος ραδιοφωνικός σταθμός λειτουργεί ως μία πλατφόρμα επικοινωνίας και έκφρασης για άτομα που έχουν ποικιλοτρόπως επηρεαστεί, είτε οι ίδιοι προσωπικά είτε οικεία τους πρόσωπα, από τις ασθένειες του μυαλού και της ψυχής.

Βοηθά στην κοινωνική τους ορατότητα και τους προσφέρει την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν σκέψεις και συναισθήματα και να τα μοιραστούν με άλλους συμπάσχοντες.

 

*Ακολουθεί σύντομα εκτεταμένο ρεπορτάζ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ