Διάσωση σκάφους με Σύρους πρόσφυγες στη Λάρνακα [θα μεταφερθούν σε καταυλισμό]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης περίπου 114 ατόμων από τη Συρία, μεταξύ των οποίων 30 μικρά παιδιά και 5 βρέφη, που στήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γιώτας Αποστολίδου στο SIGMALIVE, στις 20.25 χθες το βράδυ ελήφθη πληροφορία, μέσω ασυρμάτου, από εμπορικό πλοίο ότι μικρό αλιευτικό σκάφος, που έπλεε 40 ναυτικά μίλια ΝΑ της Λάρνακας με 114 άτομα, μεταξύ των οποίων 54 γυναικόπαιδα, εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ζητούσε βοήθεια.

Οργανώθηκε άμεσα επιχείρηση, σύμφωνα με το Σχέδιο «ΝΕΑΡΧΟΣ», για τη διάσωση των προσφύγων, με συμμετοχή πτητικών και πλωτών μέσων του Πολεμικού Ναυτικού και της Αστυνομίας.

Παράλληλα, ενημερώθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο για την εφαρμογή του ειδικού Σχεδίου «ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ», που αφορά στη διαχείριση προσώπων, που χρήζουν προστασίας.

Γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι της Λάρνακας σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, του Διευθυντή της Πολιτικής Άμυνας, των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Αμέσως οργανώθηκε στο Λιμάνι της Λάρνακας συνεργείο για την υποδοχή, ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία των προσφύγων σε προβλεπόμενο χώρο, σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 6.00 το πρωί

με τη διάσωση και αποβίβαση όλων των προσφύγων στο Λιμάνι Λάρνακας.

Από το πρωί στήνεται ο χώρος φιλοξενίας, που θα τους υποδεχθεί στο στρατόπεδο Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά.

 

Ο Αναπληρωτής Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας, Λουκάς Χατζημιχαήλ, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ότι ο αρχικός υγειονομικός έλεγχος ολοκληρώθηκε και κατέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, παρά την κακουχία, που έχουν υποστεί, καθώς είναι δύο μέρες στη θάλασσα.

Πολύ μικρός αριθμός, πρόσθεσε, περίπου δέκα άτομα, εμφανίζουν εικόνα εξάντλησης και κούρασης. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή στο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ θ’ ακολουθήσει αύριο ο πλήρης υγειονομικός έλεγχος, που επιβάλλεται σε ανάλογες περιπτώσεις, ο οποίος θα διενεργηθεί στο χώρο φιλοξενίας από ειδική ιατρική μονάδα.

Η υποδοχή τους στην Κοκκινοτριμιθιά, είπε ο κ. Χατζημιχαήλ, αναμένεται να γίνει περίπου το μεσημέρι.


Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ