Το νέο τραγούδι του Κακογιάννη, στην κυπριακή διάλεκτο, έχει ως θέμα τους πρόσφυγες μετανάστες

Το «ΑΜΑΝ ΘΑΛΑΣΣΑ» είναι το καινούργιο τραγούδι και βιντεοκλίπ του συνθέτη Κώστα Κακογιάννη σε στίχους του ποιητή Πάμπου Κουζάλη.

 


Πρόκειται για μια σύνθεση εμπνευσμένη από το δράμα των προσφύγων μεταναστών κάθε εποχής, είτε αυτοί προέρχονται από τη Σμύρνη, την Αρμενία ή τη Συρία, που με κίνδυνο της ζωής τους ψάχνουν για ένα καλύτερο αύριο στην αγκαλιά της «Θάλασσας της Παντάνασσας».

Το τραγούδι ερμηνεύει ο Ραφαήλ Αριστοτέλους, ένας νεαρός ερμηνευτής που πλησίασε πρόσφατα τον Κώστα Κακογιάννη για να τον ακούσει. Μέχρι σήμερα το ρεπερτόριο του ήταν κυρίως προσαρμοσμένο στο pop ιδίωμα, κάτι που άλλωστε αφορά και τις σπουδές του στην Αγγλία.  Πιστεύοντας στο ταλέντο του Ραφαήλ, ο Κώστας Κακογιάννης έγραψε ειδικά γι’ αυτόν το «Αμάν Θάλασσα», αλλά του έθεσε ως όρο ότι θα το ηχογραφούσαν μόνο αν κατάφερνε να το ερμηνεύσει με «ελληνικό» σπαραγμό και βυζαντινά μελίσματα. Με την καθοδήγηση και επιμονή του συνθέτη λοιπόν, γεννήθηκε αυτή η καινούργια, αιθέρια και σπάνια κυπριακή φωνή!

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Παράκεντρο στη Λεμύθου ενώ τα γυρίσματα του βιντεοκλίπ που σκηνοθέτησε ο Κώστας Κακογιάννης έγιναν στους εντυπωσιακούς θαλάσσιους γκρεμούς του κόλπου της Αυδήμου:

 

Σε βίντεο κυκλοφόρησε και η ορχηστρική εκδοχή του τραγουδιού με τη συμπατριώτισσά μας και καταξιωμένη τσελίστρια Μαριλίζα Παπαδούρη (γνωστή από τη συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη) να το ερμηνεύει αριστοτεχνικά στο τσέλο. 

 

Το «Αμάν Θάλασσα» θα ακουστεί και στο σάουντρακ της σειράς «Πέτρινο Ποτάμι» στις σκηνές με τους Αρμένιους πρόσφυγες, που έρχονται στην Κύπρο με βάρκες, όπως και οι συνάνθρωποί μας σήμερα από τη Συρία.

 Η κυκλοφορία του τραγουδιού συμπίπτει με την επέτειο της καταστροφής της Σμύρνης που διήρκεσε από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου του 1922.

Διατίθεται σε δωρεάν download στη σελίδα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ