Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βοηθά στη διακοπή καπνίσματος

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν και προωθούνται ως μέσο υποβοήθησης των καπνιστών, τελικά δυσχεραίνουν αντί να βοηθούν την προσπάθεια.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό αναφέρει μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Respiratory Medicine.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι οι συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος μειώνουν τις πιθανότητες διακοπής του τσιγάρου κατά 28%.

Τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προωθούνται ως υγιεινή εναλλακτική του κλασσικού τσιγάρου, με τη λογική ότι τα υγρά διαλύματα δεν περιέχουν πολλές από τις καρκινογόνες ουσίες του καπνού.

Το 2015, Αμερικανική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών χαρακτήρισε ανεπαρκή τα στοιχεία ώστε να συστήσει τις συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος ως επιβοηθητικές στην διακοπή της ανθυγιεινής συνήθειας. Έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν να ξαναμελετήσουν τα στοιχεία από 38 ήδη δημοσιευμένες μελέτες για τη σχέση ηλεκτρονικού τσιγάρου και διακοπής του καπνίσματος στους ενήλικες καπνιστές.

Μελέτησαν κάθε μελέτη που βρήκαν διαθέσιμη και συνδύασαν τελικά τα αποτελέσματα 20 ερευνών που είχε και ομάδες ελέγχου, δηλαδή καπνιστές που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα ώστε να γίνει σύγκριση με καπνιστές που τα είχαν δοκιμάσει και ποια ήταν τα αποτελέσματα ως προς την διακοπή του καπνίσματος.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος ήταν 28% μικρότερη για τους καπνιστές που είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο σ’ αυτή την προσπάθεια. Αυτό ίσχυε και όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων, όπως την εξάρτηση από τη νικοτίνη, τη μεθοδολογία κάθε μελέτης και τον ορισμό της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ