Κύπριος δασολόγος υπέρ της ανάπτυξης στον Ακάμα

Υπέρ της λεγόμενης ανάπτυξης στη χερσόνησο του Ακάμα τοποθετείται ο Δασολόγος και Μέλος Εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ Πάμπος Πιττοκοπίτης.

 


Article featured image
Article featured image

Με άρθρο του στο προσωπικό του μπλόγκ με τίτλο «Κάτω τα Χέρια από την Πάφο, Κάτω τα Χέρια από τον Ακάμα», ο Δασολόγος αναφέρει πως όσοι «λυσσαλέα» αντιδρούν στην ορθολογιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, συμβάλλουν «στον μαρασμό και στη γήρανση της περιοχής».

 

Διαβάστε τι γράφει:

«Με αφορμή πρόσφατη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής για τον Ακάμα έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους σαν φαντάσματα από το παρελθόν οι φίλοι του Ακάμα και συνεπικουρούμενοι και από πέντε-έξι άλλες οργανώσεις και αφού ζώστηκαν τα γιαταγάνια και φόρεσαν φουστανέλες απέκλεισαν το Προεδρικό Μέγαρο για να σώσουν υποτίθεται τον Ακάμα από τους καιροφυλακτόυντες τους Φωτιάδη, εκκλησία και….Σιακόλα. Παρόλο ότι πέρασαν αρκετές μέρες από την εκδήλωση αυτή, προσπαθώ  ακόμη να αντιληφθώ  τι σχέση έχει το σχεδιαζόμενο έργο Σιακόλα στην περιοχή Λίμνης- Πελαθούσας με τον Ακάμα.

Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση οι εγκέφαλοι της προσπάθειας για καθήλωση και εξοστρακισμό της όποιας προοπτικής για δημιουργία προϋποθέσεων για ανάπτυξη της Επαρχίας Πάφου με εκτέλεση βασικών έργων υποδομής ,βρίσκονται και πάλι  στην αντίπερα όχθη στο όνομα της προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος. Είναι πολύ καλά γνωστός ο ρόλος των οργανώσεων αυτών και για το δρόμο Πάφου- Πόλεως Χρυσοχούς όσο και για το δρόμο Αεροδρομίου Πάφου- Τουριστικής περιοχής όσο και άλλων βασικών έργων υποδομής της επαρχίας μας.

Δεν αρκούνται από το γεγονός ότι φέρνουν μαζί με την εκάστοτε κεντρική εξουσία την κύρια ευθύνη για το γεγονός ότι αντίθετα με τις όποιες απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις των κοινοτήτων για την οριοθέτηση της περιοχής Natura 2000 στην Χερσόνησο του Ακάμα αντιμάχονται και πάλι λυσσαλέα να ανακόψουν για μια ακόμη φορά την κυβερνητική βούληση για ορθολογιστική αντιμετώπιση ενός θέματος το οποίο ταλανίζει για πέραν των 28 ετών μια ολόκληρη περιοχή, οδηγώντας έξη κοινότητες της περιοχής στον μαρασμό και στην γήρανση.

Επαναλαμβάνουν οι αυτοαποκαλούμενοι φίλοι του Ακάμα το γνωστό τροπάριο του ’τσιμεντώματος’  του Ακάμα , ψευδόμενοι ενσυνείδητα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν και πάλι την υπεύθυνη κυβέρνηση του κράτους από το να αποφασίσει επιτέλους με αντικειμενικά ,μετρίσιμα κριτήρια και επιστημονικά δεδομένα για το μέλλον της περιοχής του Ακάμα. Αποφεύγουν οι αυτοαποκαλούμενοι φίλοι του Ακάμα να αναφερθούν  στις απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλου όσον αφορά την οριοθέτηση των περιοχών Natura 2000 στον Ακάμα, λαϊκίζοντας και δημαγωγώντας ασύστολα για δήθεν πρόσθεση των κατοίκων για τσιμέντωμα του Ακάμα.

Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει ίσως να αναλάβει έρευνα και γι’ αυτό το θέμα ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας για να διαφανεί ποιοί ευθύνονται για το γεγονός ότι για 28 χρόνια το σύνολο σχεδόν των περιουσιών των κατοίκων των κοινοτήτων του Ακάμα κρατήθηκαν μακριά και αποκλείστηκαν από το να ωφεληθούν των αγαθών της ανάπτυξης της οποίας έτυχαν άλλες περιοχές της Κύπρου για να διαφανεί επιτέλους ποιόν τα συμφέροντα εξυπηρετούντο. Θα πρέπει επιτέλους κάποιοι να λογοδοτήσουν γιατί κοινότητες που είχαν όλες τις προϋποθέσεις να ορθοποδήσουν και να ευημερήσουν με μια ήπια και ορθολογιστική ανάπτυξη αφέθηκαν να οδηγηθούν στο μαρασμό και στη διάλυση για τα καπρίτσια κάποιον αυτοαποκαλούμενων περιβαλλοντιστών.

Καλώ την κυβέρνηση έστω και την υστάτη να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στις κοινότητες του Ακάμα και την Πάφο γενικότερα και να προχωρήσει επιτέλους σε αποφάσεις στη βάση επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων και όχι στη βάση των συνθημάτων και πυροτεχνημάτων των όποιων ολιγομελών ομάδων πίεσης». 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ