Όλα τα σχετικά για την παράσταση της χρονιάς στο Ριάλτο

Σταθμός στην παγκόσμια περιοδεία της τελευταίας του δουλειάς του Δημήτρη Παπαϊωάννου θα γίνει για δύο μόνο παραστάσεις, στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, το Θέατρο Ριάλτο.

 


Article featured image
Article featured image

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας καλλιτέχνης επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα πολυσυζητημένη δουλειά του STILL LIFE.

Το πρώτο κεφάλαιο του Still life – ΣΙΣΥΦΟΣ– παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική μετά από πρόσκληση του Ρόμπερτ Γουίλσον στο Watermill Center Summer Benefit Gala, Νέα Υόρκη, στις 26 Ιουλίου 2014.

Το έργο ερμηνεύουν οι: Προκόπης Αγαθοκλέους, Δρόσο Σκώτη, Μιχάλης Θεοφάνους, Κώστας Χρυσαφίδης, Χρήστος Στρινόπουλος, Καλλιόπη Σίμου, Παυλίνα Ανδριοπούλου και ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.

«Επί 27 χρόνια ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δεν έχει σταματήσει να εκπλήσσει, δημιουργώντας έργα απέριττης ομορφιάς και πυκνής έντασης. Η ματιά του, είτε σε μυθικές μορφές όπως στη Μήδεια, είτε στην οικεία αστική καθημερινότητα όπως στο Μέσα, ανοίγει νέους κόσμους. Ο ζωγράφος, δημιουργός κόμιξ, σκηνογράφος, ερμηνευτής, χορογράφος και σκηνοθέτης έχει αποδείξει ότι περνά με χαρακτηριστική άνεση από μεγάλα θεάματα όπως η τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 σε λιτά ντουέτα όπως το έργο του ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών των Αθηνών.

 

 

Κριτικές για την παράσταση:

«Με το Still Life του ο Δημήτρης Παπαϊωάννου υπογράφει ένα ακόμη διαμάντι στη σειρά των πολλών που έχει κατεργαστεί μέχρι τώρα. Ίσως το πιο ουσιαστικό. Και σίγουρα το πιο καθαρό -με τη μεγαλύτερη διαύγεια. Γιατί λάμπει μέσα στη γύμνια της λιτότητάς του.» (Το Τέταρτο Κουδούνι). 

«…Εγκαινιάζει μια πιο απελευθερωμένη από τα πρέπει, πιο στοχαστική, πιο ενήλικη, πιο γκρίζα, πιο ανθρώπινη περίοδο και δοξολογεί τον άνθρωπο, …τον καθημερινό άνθρωπο που τραβάει κουπί, που είναι καταδικασμένος να περνάει καθημερινά και για όλη του τη ζωή το μαρτύριο του Σίσυφου.» (Athens Voice). 

«Still Life στην ορολογία της τέχνης είναι η νεκρή φύση. Εδώ έχουμε επιπλέον τη σημασία του Still Life που αφηγείται η παράσταση: η ζωή είναι ακόμα εδώ, αντιστέκεται, κι ας μην υπάρχει προοπτική... Ακόμα ζωντανοί...» (DANSER canal Historique).

 

 

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη. Εργάστηκε ως ζωγράφος, ερμηνευτής, δημιουργός κόμιξ, χορογράφος, σκηνοθέτης. Iδρυτικό μέλος της «Ομάδας Εδάφους» (1986-2002), συνέλαβε, σκηνοθέτησε και χορογράφησε όλες τις παραγωγές της. Συνέλαβε και σκηνοθέτησε τις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Το 2006 δημιούργησε το έργο 2, και το 2008 παρουσίασε τη ΜΗΔΕΙΑ2. Το 2009 επιμελήθηκε την έκθεση HEAVEN LIVE της 2ης Μπιενάλε της Αθήνας μαζί με τον Ζάφο Ξαγοράρη, και εγκαινίασε την ανακαινισμένη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με το ΠΟΥΘΕΝΑ. Το 2010 βρέθηκε στην Νέα Υόρκη με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright.

Eπιστρέφοντας στην Αθήνα δημιούργησε το Κ.Κ., παρουσιάζοντας τη μουσική της Λένας Πλάτωνος πάνω σε 13 ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Τo 2011 δημιούργησε τη θεατρική εγκατάσταση ΜΕΣΑ. Το 2012, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσίασε για πρώτη φορά την ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ, παίρνοντας ξανά μετά από δέκα χρόνια το ρόλο του ερμηνευτή. Από τότε, το έργο έχει παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Υόρκη, στο Εδιμβούργο και στη Μόσχα, και το 2013 παρουσιάστηκε πάλι στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών για 26 παραστάσεις. To 2014 παρουσίασε το έργο STILL LIFE στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με το οποίο περιοδεύει σε όλο τον κόσμο.

 

 

Θέατρο Ριάλτο, Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, 20:30 και

 

Πληροφορίες / Κρατήσεις 77 77 77 45 

 

Εισιτήρια:  € 20 / 16 E-tickets: www.rialto.com.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ