Αφορά όλους τους γραφίστες της Κύπρου [και όχι μόνο]

Ένα δημιουργικό τριήμερο αφιερωμένο στις σύγχρονες γραφικές τέχνες θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

 


Article featured image
Article featured image

Η δεύτερη διοργάνωση του Graphic Stories Cyprus περιλαμβάνει εκθέσεις, διαλέξεις και εργαστήρια από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου της οπτικής επικοινωνίας.

 

 

Φωτογραφίες Ελένη Παπαδοπούλου

 

Η ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση δημιουργήθηκε για να καλύψει κάτι που έμοιαζε να λείπει από την Κύπρο αναφορικά με το graphic design.

Το Graphic Stories Cyprus στοχεύει στην καλλιέργεια εικαστικής παιδείας και την ανάπτυξη κριτικής αντίληψης γύρω από τις σύγχρονες γραφικές τέχνες και τα θέματα που τις απασχολούν, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνώς.

Στοχεύει επίσης στην προώθηση και προβολή της ντόπιας οπτικής επικοινωνίας και δημιουργίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό και στην ενθάρρυνση της δικτύωσης με πολιτιστικά ιδρύματα, φορείς και ομάδες σύγχρονης τέχνης. 

Παράλληλα, μέσω της διοργάνωσης εκθέσεων, συνεδρίων και εργαστηρίων έχει ως στόχο την κατάδειξη και την προώθηση της αξίας της οπτικής επικοινωνίας στο ευρύ κοινό καθώς και τη διασύνδεσή της με τα τεκταινόμενα στην κοινωνία.

 

 

Το δημιουργικό τριήμερο ξεκινάει την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου με τα εγκαίνια της έκθεσης του International Reggae Poster Contest που περιλαμβάνει 80 αφίσες και θα φιλοξενηθεί για δεύτερη φορά στο νησί, στον ισόγειο χώρο της εφημερίδας «Πολίτης». Στον διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο σχεδιαστές από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και από την Κύπρο. Στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της Reggae μουσικής και η υποστήριξη του Alpha Boys School.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και μια ειδική ομιλία από τον Κύπριο Dub Ποιητή και Αναπληρωτή Καθηγητή στο τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Haji Mike, με τίτλο: «Ταξίδι - Ρέγκε - Τζαμάικα - Ηνωμένο Βασίλειο – Κύπρος».

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από reggae πάρτυ με τη συμμετοχή των Roots Crew Sound System.

Οι Roots Crew Sound System, επηρεασμένοι από την underground μουσική σκηνή των reggae sound systems της δεκαετίας του 90 στο Λονδίνο, προωθούν αυτή τη μουσική κουλτούρα στο νησί μας από το 2000. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η παρουσίαση της μουσικής μέσω του χειροποίητου ηχοσυστήματος που ακολουθεί αυτήν την παράδοση. Τα εγκαίνια του τρημέρου και το πάρτυ θα μεταδοθούν ζωντανά από την ιστοσελίδα Cyprus Dub Community Radio (audio και βίντεο).

 

 

Μια δεύτερη έκθεση αφίσας εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγενών Καρδιοπαθειών (εκ γενετής) Εφήβων & Ενηλίκων ACHDAC, περιλαμβάνεται επίσης στο πρόγραμμα του Graphic Stories Cyprus. Η έκθεση, που φιλοξενείται υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας στον χώρο της Πύλης Αμμοχώστου, αφορά 35 αφίσες, όσες είναι και οι συγγενείς καρδιοπάθειες. Θα παρουσιαστεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου.

Στη δεύτερη αυτή διοργάνωση θα φιλοξενηθούν τέσσερις διαλέξεις από τέσσερις διαφορετικές πτυχές της οπτικής επικοινωνίας. Σημειωτική, website, animation και εκτύπωση. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στην Πύλη Αμμοχώστου υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας.   

Coffee, Beer or us? Ο Ευριπίδης Ζαντίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γραφιστικής Επικοινωνίας και Πρόεδρος στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου αναζητά και αναλύει τη Σημειωτική της Εθνικής μας Ταυτότητας σε σχέση με την Οπτική Επικοινωνία στις έντυπες διαφημίσεις.

Οι Φάνος Χριστοφή και Μίλτος Σεργίου, της eBos Technologies, αναδεικνύουν τη σημασία της ιστοσελίδας ως μέσο διαφήμισης και προώθησης υπηρεσιών και αναλύουν τις βασικές πτυχές της αρμονικής ολοκλήρωσης ενός website τόσο από την πλευρά του design όσο και από αυτή του marketing.

Ένα Γράμμα, Ένας Ήχος, Μια Εικόνα... Μια Γραφιστορία, ο γνωστός animator και εικονογράφος, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ παρουσιάζει τη δημιουργική πορεία για την υλοποίηση μιας ... «Γραφιστορίας», συνδυάζοντας ήχους, γράμματα και εικόνες.

Ο Teddy Dako trainer & printing consultant περιηγείται αποκλειστικά για το κοινό του Graphic Stories Cyprus στα μονοπάτια της εκτύπωσης, “The printing path” και μας υπενθυμίζει για μια ακόμα φορά ότι το ταξίδι είναι εξίσου σημαντικό με τον προορισμό, που στην περίπτωση αυτή δεν είναι άλλος παρά ο κόσμος των χρωμάτων, των σωστών χρωμάτων. 

Ο Ρένος Δημητρίου, ιδρυτής του Cyprus Creative Club θα παρουσιάσει τα κυπριακά βραβεία Design και διαφήμισης Pygmalion, παράλληλα με τα αντίστοιχα του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού του ADC*E (Art Directors Club Europe).

Οι διαλέξεις προσφέρονται δωρέαν. Για κρατήσεις θέσεων συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε στο www.graphicstoriescyprus.com. Η κράτηση είναι απαραίτητη.

 

 

Στο Graphic Stories Cyprus 2016 θα πραγματοποιηθούν ακόμη δύο πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια.

Καλλιγραφία για όποιον αγαπάει την παράδοση και δημιουργία ePub e-book για όποιον αγαπάει την τεχνολογία.

Η διεθνούς φήμης καλλιγράφος, Georgia Angelopoulos, ταξιδεύει από τον Καναδά στην Κύπρο για να μυήσει το κοινό του Graphic Stories Cyprus στις παραδόσεις της χειρογραφίας και της καλλιγραφίας μέσω ενός 3ήμερου workshop με τίτλο: «ΚΑΤΙ ΠΑΛΙΟ, ΚΑΤΙ ΝΕΟ: Επανεξετάζοντας το Αρχαίο Κυπριακό Συλλαβάριο».

Το εργαστήριο καλλιγραφίας θα πραγματοποιηθεί στον ισόγειο χώρο της εφημερίδας «Πολίτης» από 26 έως 28 Φεβρουαρίου.

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής, Νίκος Γαζετάς, Adobe Certified Expert και Instructor, χρησιμοποιεί το InDesign για τη Δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων, ePub.  Στο 2ήμερο workshop θα παρουσιάσει το πως μπορεί ένας γραφίστας με το πρόγραμμα που ήδη γνωρίζει για τη σελιδοποίηση και το σχεδιασμό εντύπων να σχεδιάσει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με την κατάληξη .epub που είναι εμπλουτισμένο και περισσότερο προσαρμόσιμο από ένα απλό pdf. Το εργαστήριο InDesign θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου.

 

 

Το κόστος των εργαστηρίων είναι €40 για τους επαγγελματίες και €25 για τους φοιτητές. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι πληρωμές και κρατήσεις θέσεων γίνονται ηλεκτρονικά στο www.graphicstoriescyprus.com στο οποίο παρουσιάζεται και το αναλυτικό πρόγραμμα του δημιουργικού τριημέρου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ