Αναρωτήθηκες γιατί οι σκύλοι βγάζουν το κεφάλι έξω από το αυτοκίνητο;

Και μάλιστα με τη γλώσσα έξω…

 


Article featured image
Article featured image

Αυτή η ανάγκη τους δεν έχει καθαρά κίνητρα απόλαυσης, αυτός δεν είναι τελοσπάντων μόνο ένας τρόπος να διασκεδάζουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Ωστόσο, η Robin Foster, Ph.D., καθηγήτρια έρευνας της συμπεριφοράς των ζώων στο University of Puget Sound, έχει άλλη άποψη. Σύμφωνα με την ίδια, η αιτία πίσω από αυτό δεν είναι απλώς και μόνο το «αεράκι». Οι σκύλοι λαμβάνουν πολλές περισσότερες οσφρητικές πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον με το κεφάλι έξω από το αυτοκίνητο παρά με το κεφάλι μέσα.

«Ο αέρας που εισβάλλει στη μύτη του σκύλου μπορεί να εντείνει τις μυρωδιές», λέει η Foster στο The Dodo. «Ακόμη και ένα σκυλί που δεν μπορεί να βγάλει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο, θα ξοδέψει πολύ χρόνο εισπνέοντας ακόμη κι από ένα μικρό κενό στο παράθυρο -ενδεχομένως συλλέγοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την τρέχουσα τοποθεσία».

Η Foster υποστηρίζει πως, με βάση μόνο τις μυρωδιές, τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν οικείες τοποθεσίες ακόμη και διαδρομές, κάτι που οι άνθρωποι ενίοτε δυσκολεύονται να κάνουν ακόμη κι αν διαθέτουν GPS.

«Για παράδειγμα, για ένα σκυλί ο αέρας γύρω από το αγαπημένο του πάρκο μυρίζει το ίδιο ή διαφορετικά με τον αέρα σε ένα parking σούπερ μάρκετ; Εικάζω πως μυρίζει εντελώς αλλιώς» λέει, χαριτολογώντας, η Foster.

Σύμφωνα με την Dr. Cathy Meeks, γιατρό στο BluePearl Veterinary Partners, μπορεί επίσης αυτό να το κάνουν επειδή θέλουν να διεγείρουν όσο μπορούν περισσότερο τις αισθήσεις τους, αφού ήταν σπίτι όλη μέρα. «Είναι εξαιρετικά διεγερτική εμπειρία για αυτά -τα αρώματα, η αίσθηση του αέρα, όλα αυτά τα πράγματα που μπορούν να δουν. Είναι περίπου το ίδιο συναίσθημα που έχουμε κι εμείς όταν βγαίνουμε από το σπίτι, που ήμασταν κλεισμένοι όλη μέρα».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ