Ο «Παρθενώνας» ξανακτίζεται με 100.000 βιβλία

Το μεγαλεπίβολο έργο από την documenta 14 στηρίζεται στη συμμετοχή και καλεί τον πολίτη (και προσεχώς θεατή του) να βοηθήσει στη δημιουργία του, δωρίζοντας βιβλία.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, είναι το πρώτο έργο που γίνεται γνωστό ότι θα δούμε στο πλαίσιο της documenta14 -που για πρώτη φορά στην ιστορία της θα παρουσιαστεί όχι μόνο στο Κάσελ αλλά και στην Αθήνα.

Το έργο που θα δημιουργήσει η Μarta Minujin αποτελεί μια μεγαλόφωνη χειρονομία για την ελευθερία του λόγου σε μια εποχή που η λογοκρισία με πολλές μορφές σέρνεται ανάμεσά μας και ενίοτε κατορθώνει να επιβληθεί.

Σύμφωνα με τη σύλληψη της καλλιτέχνιδας, θα χρειαστούν περί τα 100.000 βιβλία από όλο τον κόσμο, απαγορευμένα σήμερα ή στο παρελθόν. Από τα συγκεντρωμένα βιβλία θα κατασκευαστεί τον Ιούνιο του 2017 στο Κάσελ το έργο «The Parthenon of Books», δηλαδή «Ο Παρθενώνας των βιβλίων» ως ρέπλικα του ναού της Ακρόπολης -αισθητικό και πολιτικό ιδεώδες της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου.

Η επιλογή της πλατείας Friedrichsplatz δεν έχει σχέση μόνο με την θεατρική κίνηση και το αφανιστικό μήνυμα των ναζί να ρίξουν στην πυρά 2.000 βιβλία το 1933 (παρουσία πλήθους κόσμου), αλλά και με το γεγονός ότι σε μικρή απόσταση βρίσκεται η μεγάλη βιβλιοθήκη και μουσείο Fridericianum που δημιουργήθηκε το 1779. Το κτίριο αυτό έγινε στόχος αεροπορικών επιδρομών από τους Συμμάχους το 1941 με αποτέλεσμα να καταστραφούν 350.000 βιβλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αργεντίνα καλλιτέχνης είχε δημιουργήσει ξανά μια ρεπλίκα της Ακρόπολης αποτελούμενη από βιβλία το 1983 στο Μπουένος Αϊρες (βλέπε φωτογραφία), αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας.

Είναι γνωστό ότι η -ίσως μεγαλύτερη διοργάνωση τέχνης στην Ευρώπη- documenta έχει έντονα πολιτικό χαρακτήρα. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι για τη δημιουργία του έργου συμπράττουν μια σειρά οργανισμών και δυνάμεων με πρώτη τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης αλλά και τους εκδοτικούς οίκους C.H. Beck, dtv, Hanser Literaturverlage, Kiepenheuer & Witsch, Rowohlt Verlage, S. Fischer Verlag, Suhrkamp Verlage και Ullstein Buchverlage.

Μέλη του προσωπικού της documenta14 θα βρίσκονται στην Αγορά της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης το διάστημα 19-23 Οκτωβρίου 2016 για τη συλλογή των βιβλίων.


Πηγή: Protagon

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ