«Η Δεσποινίς Τζούλια» ανεβαίνει στο θέατρο ΛΕΞΗ

Μετά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Λεωφορείον  ο Πόθος», το θέατρο ΛΕΞΗ ανεβάζει το έργο «Δεσποινίς Τζούλια» του σπουδαίου Σουηδού δραματουργού Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους.

 


Article featured image
Article featured image

Έργο με έντονο  κοινωνικοταξικό μήνυμα που, όσο και αν άλλαξαν τα ερωτικο-σεξουαλικά  ήθη στον 21ο αιώνα, η ανθρωποφαγική αγριότητα του σύγχρονου καπιταλισμού το καθιστά σημερινό.

Η «Δεσποινίς Τζούλια» που σόκαρε, δίχασε, υμνήθηκε και κατακρίθηκε στην εποχή της, σκιαγραφεί δεξιοτεχνικά τη σύγκρουση των δύο φύλων και τη διαπλοκή του έρωτα και της εξουσίας.  

Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ στη «Δεσποινίς Τζούλια», συμπυκνώνει πλήθος πτυχών του ανθρώπινου ψυχισμού και της αστικής κοινωνίας: την ανάγκη κάθε ανθρώπου για αγάπη και ευτυχία, τη σαθρότητα του γάμου, τη σύγκρουση των δύο φύλων, την ανομολόγητη επιθυμία της σάρκας, την απιστία και τη ζήλια.  

  

Αλλά και το αίσθημα ανωτερότητας και έπαρσης της μεγαλοαστικής τάξης, το αίσθημα μηδαμινότητας και οφειλόμενης υποταγής των «δούλων», την ευμάρεια των «αφεντικών» και τις στερήσεις των «υπηρετών», τον πόθο των τελευταίων για κοινωνική αναρρίχηση αλλά και τη διχασμένη ψυχολογία τους ανάμεσα στην υποταγή και το μίσος για τους ταξικά ισχυρούς.  

Ένα έργο μεγαλειώδους ψυχογραφικής δύναμης που απαιτεί ερμηνευτές με χαρακτήρα και προσωπικότητα. Οι ηθοποιοί που υποδύονται τα τρία πρόσωπα του έργου είναι η Χριστίνα Παυλίδου (Δεσποινίς Τζούλια), ο Προκόπης Αγαθοκλέους (Ζαν) και Νιόβη Χαραλάμπους (Κριστίν).  

 Όμως, υπάρχει ένα ακόμα «πρόσωπο», ο ανώτερος άρχων,  ο τιτλούχος πατέρας της Τζούλιας που ενώ δεν εμφανίζεται καθόλου στη σκηνή «στοιχειώνει την ατμόσφαιρα» συμβολίζοντας το απόλυτο της εξουσίας.

Ακόμη και δια της απουσίας του επιβάλλεται απειλητικά σαν να προειδοποιεί. Η ισχύς της εξουσίας σηματοδοτεί την ουσία του έργου -η αστική τάξη δεν κλονίζεται. Ο «δούλος» είναι εθισμένος στην υποταγή αντλώντας ηδονή από την οδύνη.

  

Πρεμιέρα: Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016, 20:30

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Αύγουστος Στρίντμπεργκ

Μετάφραση & Διασκευή: Φώτιος Φωτίου

Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους

Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ταλιώτης

Μουσική επιμέλεια: Αντρέας Καρσεράς

Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Φώτιος Φωτίου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα Παυλίδου, Προκόπης Αγαθοκλέους, Νιόβη Χαραλάμπους

  

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - «Θέατρο Δέντρο»

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου έως Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Τρίτη, Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: Ώρα: 20:30

Κυριακή: Ώρα: 18:00

*Θέατρο Δέντρο: Λεωφόρος Ενότητας 44, Παλλουριώτισσα, Λευκωσία.

(κοντά στον αστυνομικό σταθμό Ομορφίτας)

Τηλ. κρατήσεων:  7000 0146

Πληροφορίες - Προπώληση

ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΞΗ

Κάσου 14Η, Αγ. Ομολογητές

(πάροδος Κυριάκου Μάτση)

τηλ.: 7000 0146

Δευτέρα - Παρασκευή

11:00-14:00 & 16:00-19:00

Σάββατο 11:00-13:00

Γενική Είσοδος: 15 ευρώ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ