«Φορτώνουμε τα παιδιά με πληροφορίες και δεν αφήνουμε χώρο για τη δική τους φαντασία»

Πολλές φορές νοιώθουμε ευάλωτοι και ανήμποροι μπροστά στα παιδιά, γιατί μάλλον δεν μπορούμε να τα κατανοήσουμε. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε την αυθεντικότητα που εμείς χάσαμε μεγαλώνοντας.

 


Article featured image
Article featured image

Η χορογράφος Λία Χαράκη με την ευκαιρία του ηχητικού χοροθεάτρου «JAKATOUMBA», μιλάει στη CITY για την παράσταση, τα λάθη που κάνουμε στο μεγάλωμα των παιδιών μας και όλα εκείνα που μας προσφέρει η πραγματική επικοινωνία μαζί τους.

 

Από ποια ανάγκη προέκυψε το JAKATOUMBA, μια παράσταση για παιδιά;

Ζω με παιδιά στο σπίτι και έτσι έχω πολύ κοντά μου μικρές ηλικίες. Θέλησα λοιπόν να φτιάξω ένα έργο που να απευθύνετε σε ένα κοινό το οποίο βλέπω και συναναστρέφομαι κάθε μέρα.

Ήταν σημαντικό για μένα να μοιραστώ τη δουλειά μου με τα παιδιά γιατί σέβομαι πολύ την αυθεντικότητα τους αλλά επίσης έχω πράγματα να τους πω ως ενήλικας που διατηρεί το παιδί μέσα του.

 



 

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ανακαλύψουμε τον τρόπο έκφρασης των παιδιών μας;

Δεν είμαι ειδική και άρα απαντώ ως μητέρα που το προσπαθώ και εγώ. Χρειάζεται να τα ακούμε πραγματικά παρά να νομίζουμε ότι ακούμε αυτό που οι ίδιοι θέλουμε.

Επίσης να εμπιστευτούμε περισσότερο τη ζωή και να δώσουμε χώρο στα πράγματα να συμβούν. Πολλές φορές φορτώνουμε τα παιδιά με πληροφορίες και δεν αφήνουμε χώρο για τη δική τους φαντασία και δημιουργικότητα , με άλλα λόγια το παιγνίδι.

 

Ποια είναι τελικά τα κυριότερα αγαθά που κουβαλούν τα παιδιά μας;

Η ειλικρίνεια που πηγάζει από την αθωότητα, η περιέργεια και η αχαλίνωτη δημιουργικότητα.  

 

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: ΜΙΑ  ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ [ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΑ ΧΑΡΑΚΗ]



Τι κερδίζουμε εμείς οι μεγάλοι από τη συνύπαρξή-επικοινωνία μας με τα παιδιά; 

Ερχόμαστε σε επαφή με το δικό μας δημιουργικό εαυτό, εάν η επαφή μας με τα παιδιά είναι ουσιαστική.

Εάν συντονιστούμε στις δικές τους δονήσεις τότε σίγουρα καθαρίζουμε από όλα που μας απασχολούν στην καθημερινότητα και συνειδητοποιούμε την πραγματική χαρά της ζωής.

 

Ένας από τους λόγους που έγινε η παράσταση ήταν και η βοήθεια που θα προσφερθεί στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής στη Λεμεσό; Ποιο είναι το έργο που παράγουν εκεί;

Είναι φοβερά σημαντικό κέντρο μιας και προσφέρει εντελώς δωρεάν σε όλα τα νεογέννητα της Κύπρου το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών του μεταβολισμού στα νεογέννητα, το Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου σε όλες τις έγκυες γυναίκες της Κύπρου και το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της βαρηκοΐας στα νεογνά.





Πείτε μας και κάτι για τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της παράστασης;

Θέλαμε τα παιδάκια να μπορέσουν να δοκιμάσουν κάποιες από τις μεθόδους κίνησης και ήχου που θα δουν στη σκηνή και έτσι τα καλούμε σε εργαστήρια δημιουργικής κίνησης και φωνής με τη χρήση τεχνολογίας. Τα εργαστήρια θα διδάξω εγώ και η Αριάννα Μαρκυλίδου που χορεύει στο έργο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ