Σε δύο «σκλάβες του σεξ» του ISIS το βραβείο Ζαχάρωφ

Τις δύο γυναίκες θύματα του Ισλαμικού Κράτους, τις Nadia Murad Basee Taha και Kamiya Aji Bashar, τίμησε την Πέμπτη (27/10) με το Βραβείο Ζαχάρωφ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για δύο ακτιβίστριες της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του ISIS έχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας.

Οι δύο γυναίκες που υπήρξαν θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους, επέζησαν όμως και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από τον ISIS.

Σύμφωνα με την ιστορία της ζωής τους που συνόδευε την υποψηφιότητα τους για το Βραβείο, στις 3 Αυγούστου 2014, ο ISIS δολοφόνησε όλους τους άρρενες του χωρίου Kocho του Ιράκ απ’ όπου κατάγονται οι δύο γυναίκες.

Θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης έπεσε και η Aji Bashar μαζί με τις έξι αδελφές της. Πουλήθηκε πέντε φορές σε μαχητές και αναγκάστηκε να κατασκευάσει βόμβες και γιλέκα αυτοκτονίας στη Μοσούλη μετά την εκτέλεση των αδερφών και του πατέρα της από μαχητές του ISIS.

 

Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης

Σύμφωνα με το wikipedia τo Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης είναι ένα διεθνές βραβείο το οποίο καθιερώθηκε στη μνήμη του Σοβιετικού πυρηνικού φυσικού και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάροφ.

Θεσμοθετήθηκε το 1988 από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη διά βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ