Η πορεία του καφέ από τις φυτείες μέχρι το φλυτζάνι σου [ΒΙΝΤΕΟ]

Από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, και από τους καλλιεργητές μέχρι τους barista, ο καφές ταξιδεύει μήνες, χιλιόμετρα, και στάδια για να μπορείς να τον απολαμβάνεις όπως πρέπει.

 


Article featured image
Article featured image

Μπορεί να είναι το ρόφημα που αγαπά σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης, όμως το 90% της παραγωγής καφέ προέρχεται αποκλειστικά από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ανατολική Ασία, περιοχές που αποτελούν τη «Ζώνη του Καφέ» όπου υπολογίζεται ότι 25 εκατομμύρια αγρότες βασίζονται στην καλλιέργειά του για τα προς το ζην τους.  

Ο καφές χρειάζεται περίπου 9 μήνες για να μεγαλώσει κάτω από το λαμπρό ήλιο. Καλλιεργείται σε διαφορετικά υψόμετρα και εδάφη ανάλογα με τα οποία αποκτά τις γευστικές νότες και τα αρώματά του.

Αφού συλλεχθεί και πλυθεί, αμέτρητες ώρες θα περάσουν για να στεγνώσουν οι κόκκοι ομοιόμορφα. Καβουρδίζεται προσεκτικά από ειδικούς με πολυετή πείρα και περνά από τη διαδικασία 8 γευστικών δοκιμών, προτού καταφέρει να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια για να φτάσει στο ποτήρι σου.

 



Αν σου αρέσουν οι αριθμοί, σκέψου ότι σχεδόν 40 άνθρωποι έχουν φροντίσει για τον καφέ σου μέχρι να φτάσει σε σένα. Αν πίνεις έναν φλιτζάνι καφέ καθημερινά, αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκαν εννέα καφεόδεντρα για να παραχθεί η ποσότητα καφέ που σου αναλογεί. Κι αν είσαι ένας πραγματικός λάτρης του καφέ, φαντάσου ότι χρειάζεσαι ολόκληρη φυτεία καφεόδεντρων, αφιερωμένη σε εσένα.

Η ουσία είναι μία. Η παραγωγή υψηλής ποιότητας καφέ είναι μια λεπτή διαδικασία, κατά την οποία κάθε παράγοντας επηρεάζει τις γεύσεις που φτάνουν στο ποτήρι σου. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ποιότητα του καφέ αλλά και η έμφαση στην καλλιέργεια, τη συλλογή και τη διαδικασία παραγωγής του. Μεγάλο ρόλο στην απόλαυση σου παίζει η ποιότητα της ποικιλίας του καφέ αλλά και οι δεξιότητες και η αγάπη των καλλιεργητών.

 



 

Χάρη στην εμπειρία τους έχουν μάθει να μαζεύουν τους καρπούς του καφέ ακριβώς τη στιγμή που ωριμάζουν, ώστε να έχουν πετύχουν το τέλειο άρωμα και γεύση, ενώ παράλληλα έχουν να αντιμετωπίζουν το κόστος παραγωγής, τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις ασθένειες που είναι ικανές να αχρηστεύσουν μια ολόκληρη σοδειά.

Με άλλα λόγια ο υψηλής ποιότητας καφές, που τόσο πολύ αγαπάμε  όλοι, δεν είναι εύκολο να καλλιεργηθεί, να συλλεχθεί, να επεξεργαστεί και να φτάσει στο φλιτζάνι μας.  Χρειάζεται ανθρώπους με βαθιά γνώση, μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουν. Και οι ειδικοί των Starbucks, μιας εταιρείας συνυφασμένης με τον ποιοτικό καφέ, κάνουν ακριβώς αυτό που ξέρουν καλύτερα, ταξιδεύοντας σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, στηρίζοντας τους παραγωγούς και αναζητώντας τις καλύτερες φυτείες που θα δώσουν στον καφέ σου την τέλεια γεύση.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ