Η Ευαγγελία είναι 20 και είναι... μηχανικός αυτοκινήτων

Άνδρες που κάνουν παραδοσιακά γυναικεία επαγγέλματα και γυναίκες που κάνουν παραδοσιακά ανδρικά επαγγέλματα, είναι ένα φαινόμενο που στις μέρες μας το συναντάμε όλο και συχνότερα.

 


Article featured image
Article featured image

Ίσως γιατί σήμερα όλα αλλάζουν. Ίσως γιατί αύριο δεν θα υπάρχουν γυναικεία και αντρικά επαγγέλματα, παρά μόνο επαγγέλματα.



Φωτογραφίες: Θεοδώρα Ιακώβου



Όλο και πιο συχνά βλέπουμε στις μέρες μας νέους ανθρώπους να αποβάλλουν από πάνω τους τέτοια στερεότυπα και να επιλέγουν για επάγγελμα ζωής αυτό που πραγματικά αγαπούν, χωρίς να φοβούνται την κριτική της κοινωνίας ή την απόρριψή από το συγκεκριμένο επαγγελματικό περιβάλλον, απλά και μόνο γιατί σε κάποιους δεν ταιριάζει η φιγούρα τους εκεί.


Μεγάλη αντιπροσωπεία γνωστής εταιρείας στην Κύπρο, μου απάντησε χαρακτηριστικά όταν έστειλα βιογραφικό: «Την γυναίκα τι εν να την κάμουμεν;».


Και αυτοί γίνονται ενίοτε οι καλύτεροι επαγγελματίες του χώρου, αφού προσπαθούν πολύ περισσότερο να αποδείξουν ότι αξίζουν να είναι εκεί.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η 20χρονη Ευαγγελία Τύμβιου, από τη Λεμεσό, η οποία λίγο πριν φύγει για σπουδές λογιστικής στο Λονδίνο, αποφάσισε πώς αυτό που αγαπά και θέλει να σπουδάσει, είναι μηχανικός αυτοκινήτων και πιο συγκεκριμένα τεχνικός μηχανοτρονικής, που περιλαμβάνει μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, ηλεκτρολογία, μηχανολογία και προγράμματα εγκεφάλου.

 



 

Πώς ένα κορίτσι 17 χρονών αποφασίζει ότι θέλει να σπουδάσει μηχανικός αυτοκινήτων;

Αλήθεια πώς; Μέχρι τότε ήξερα πώς θα τελείωνα το σχολείο και θα πήγαινα για σπουδές λογιστικής στην Αγγλία. Όταν όμως έφτασε εκείνη η ώρα κάτι μέσα μου φώναζε πώς άλλο είναι αυτό που θέλω να κάνω πραγματικά, έτσι αποφάσισα πώς θα πάω Ελλάδα να σπουδάσω μηχανικός αυτοκινήτων.

 

Οι γονείς σου πώς αντέδρασαν όταν τους είπες «Θα γίνω μηχανικός αυτοκινήτων»;

Η μητέρα μου ήταν πολύ θετική από την αρχή, γιατί έβλεπε και ήξερε πόσο το αγαπώ. Ο πατέρας μου από την άλλη ήταν και είναι ακόμη λίγο πιο διστακτικός και επιφυλακτικός. Ξέρει πόσο το αγαπώ και με στηρίζει, αλλά τον φοβίζει λίγο η σύνθεση του εργασιακού περιβάλλοντος που θα είμαι.


Όλη αυτή η υποτίμηση και ο ρατσισμός, βέβαια υπάρχει γιατί είμαι γυναίκα και δεν μπορούν να δεχτούν ότι μπορώ να είμαι καλή σε ένα επάγγελμα που είναι «αντρικό».


Πώς προέκυψε αυτή η αγάπη;

Γι’ αυτό ευθύνεται ο πατέρας μου, αφού από μικρό παιδί με πήγαινε σε αγώνες ράλι, drift και dragster. Κάπως έτσι ξεκίνησε η επαφή μου με το αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκα και πιο έντονα στην πορεία συμμετέχοντας σε αγώνες ως συνοδηγός.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο μάλιστα που θα γίνονται εξετάσεις για τις σχετικές άδειες οδήγησης αγωνιστικών οχημάτων, θα πάω να πάρω και τη δική μου, ούτως ώστε του χρόνου να συμμετάσχω και ως οδηγός σε αγώνες, με το δικό μου αυτοκίνητο.

 



 

Άνθρωποι που σε γνωρίζουν πρώτη φορά και τους λες με τι ασχολείσαι, πως αντιδρούν;

Οι περισσότεροι γελάνε και θεωρούν ότι τους κάνω πλάκα. Για να καταλάβεις πρέπει να τους δείξω σχετική φωτογραφία για να τους πείσω και όταν πειστούν ότι όντως σπούδασα μηχανικός, αρχίζουν τις ερωτήσεις για να με τσεκάρουν αν όντως γνωρίζω από αυτοκίνητα και μηχανές.

 

Εδώ και λίγο καιρό ψάχνεις συνεργείο για την πρακτική σου άσκηση. Τι αντιμετώπιση συναντάς;

Περίεργη. Και το βιώνω και αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Όταν άρχισα να ψάχνω συνεργείο για να κάνω την πρακτική μου, αποφάσισα πώς έπρεπε να ξεκινήσω από τις μεγάλες αντιπροσωπείες της Κύπρου.

Οι πλείστες που βρίσκονται στη Λεμεσό μου έδωσαν το οκ, αλλά όταν το αίτημα μεταφερόταν στα κεντρικά της Λευκωσίας, το απέρριπταν. Μάλιστα μια μεγάλη αντιπροσωπεία γνωστής εταιρείας στην Κύπρο, μου απάντησε χαρακτηριστικά όταν έστειλα βιογραφικό, «Την γυναίκα τι εννά την κάμουμεν».

 



 

Σε στενοχωρεί αυτό;

Με θυμώνει, γιατί ξέρω ότι είμαι καλή και ξέρω τι αξίζω και το να σε απορρίπτουν με τέτοιες δικαιολογίες είναι άσχημο. Στη σχολή είχα δικό μου πάγκο και άνοιγα και έκλεινα τη μηχανή μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ δίπλα μου 5 άντρες άνοιγαν τη μηχανή και δεν ήξεραν πώς να την κλείσουν.  

Όλη αυτή η υποτίμηση και ο ρατσισμός, βέβαια υπάρχει γιατί είμαι γυναίκα και δεν μπορούν να δεχτούν ότι μπορώ να είμαι καλή σε ένα επάγγελμα που είναι «αντρικό».


Νοιώθω γυναίκα, νοιώθω θηλυκό και αυτό δεν μπορεί να αλλοιωθεί από το γεγονός ότι συναναστρέφομαι με άντρες στον εργασιακό μου χώρο ή από το γεγονός ότι είμαι όλη μέρα μέσα στα γράσα και τα λάδια.


Όταν αύριο ξεκινήσεις να δουλεύεις ως μηχανικός, πώς θα αντιμετωπίσεις όλους εκείνους τους δύσπιστους πελάτες;

Δεν ξέρω να σου πω πως θα αντιδράσω, αυτό που πιστεύω είναι πως αν κάποτε ανοίξω δικό μου συνεργείο, οι πρώτοι πελάτες που θα έρθουν θα είναι σίγουρα από περιέργεια, εκεί είναι στο χέρι μου να τους αποδείξω πώς είμαι καλή και αξίζω την εμπιστοσύνη τους.

 



 

Πόσο εύκολο είναι για τον σύντροφο σου να δεχτεί τη φύση του επαγγέλματος σου;

Όπως ισχύει σε όλες τις σχέσεις, αν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης δεν λειτουργεί τίποτα σωστά. Ο σύντροφος μου λοιπόν κι εγώ φροντίσαμε να το χτίσουμε αυτό καλά σε πρώτο στάδιο, και έπειτα φρόντισα να τον «μπάσω» στο χώρο της δουλειάς μου, για να μην νοιώθει εκτός από κάτι που αγαπάω τόσο πολύ.

Θεωρώ πώς όταν ο άλλος σε αγαπά και σε σέβεται πραγματικά, οφείλει να σεβαστεί και όσα εσύ αγαπάς, διαφορετικά δεν υφίσταται σχέση.

 



 

Σου στερεί από τη θηλυκότητα σου το επάγγελμα που επέλεξες;

Εξαρτάται πώς εννοεί κάποιος τη θηλυκότητα. Αν προσδιορίζεις τη θηλυκότητα μιας γυναίκας από το να έχει συνεχώς μαλλί κομμωτηρίου και βαμμένο νύχι, ναι αυτό δεν μπορώ να το έχω καθημερινά.

Αλλά νοιώθω γυναίκα, νοιώθω θηλυκό και αυτό δεν μπορεί να αλλοιωθεί από το γεγονός ότι συναναστρέφομαι με άντρες στον εργασιακό μου χώρο ή από το γεγονός ότι είμαι όλη μέρα μέσα στα γράσα και τα λάδια.


Σίγουρα πολλοί θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι είμαι γυναίκα και έχω δυσκολίες στο να βρω δουλειά στον τομέα μου.


Είσαι πολύ μικρή ακόμα, αλλά το θέμα της οικογένειας μπορεί να συνδυαστεί με το συνεργείο; 

Εκεί υπάρχει μια δυσκολία μεγαλύτερη, αφού όταν μείνω έγκυος για παράδειγμα θα πρέπει να σταματήσω να εργάζομαι από πολύ νωρίς λόγω της επικινδυνότητας και των δυσκολιών. Κατά τα άλλα δεν θα διαφέρω από κάποια άλλη εργαζόμενη γυναίκα της εποχής μας.

 

Φοβάσαι περιπτώσεις ερωτικής παρενόχλησης;

Μου έτυχε ένα τέτοιο περιστατικό πρόσφατα που έψαχνα συνεργείο για την πρακτική μου. Με προσεγγίσουν άτομα που είχαν συνεργείο, για να μου ζητήσουν να δουλέψω γι’ αυτούς, μόνο που δεν έμειναν μέχρι εκεί αφού μου άφησαν να νοηθεί πώς δεν με ήθελαν μόνο για δουλειά. Μάλιστα φίλοι μου που έτυχε να τους γνωρίζουν, με προειδοποίησαν να τους αποφύγω.

Σίγουρα πολλοί θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι είμαι γυναίκα και έχω δυσκολίες στο να βρω δουλειά στον τομέα μου, αλλά πιστεύω πώς μπορώ να χειριστώ τέτοιες καταστάσεις και να σταματήσω όσους καλοθελητές έχουν άλλα στο μυαλό τους.

 

Σε πρακτικό επίπεδο πόσο δύσκολο είναι, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται έντονη σωματική δύναμη;

Όντως πολλές φορές χρειάζεται μεγάλη σωματική δύναμη, γιατί έχουμε να κάνουμε με βαριά και ογκώδη αντικείμενα. Εντούτοις έτσι όπως εξελίσσεται η τεχνολογία υπάρχει βοήθεια για τα πάντα, και τα περισσότερα τα κάνουμε πλέον μέσω των υπολογιστών.

Παρόλα αυτά κανένα συνεργείο δεν εργοδοτεί μόνο ένα άτομο, άρα πάντα θα υπάρχουν άτομα για να σε βοηθήσουν να μετακινήσεις κάτι βαρύ.

 



 

Δικό σου συνεργείο θέλεις να ανοίξεις;

Εννοείται πώς θέλω και θα ανοίξω. Ήδη υπάρχουν έτοιμα σχέδια για το πώς θα είναι ο χώρος και θα είναι όλα ροζ!

 

Στην Κύπρο έχει κι άλλες γυναίκες που κάνουν αυτό το επάγγελμα;

Προσωπικά γνωρίζω ακόμη μια κοπέλα που είναι τελειωμένη μηχανικός αυτοκινήτων και το ασκεί κανονικά. Επίσης υπάρχει και μια άλλη γυναίκα μηχανόβια, που ασχολείται πολύ και βοηθά τον άντρα της στο συνεργείο του, αλλά εκείνη δεν έχει κάποιο σχετικό πτυχίο, μόνο εμπειρία.

 

Θα σύστηνες σε άλλες γυναίκες να μπουν σε αυτό το χώρο;      

Μόνο αν το αγαπούν πολύ και το θέλουν πραγματικά, διαφορετικά δεν θα αντέξουν ούτε την πίεση, ούτε τις δυσκολίες, ούτε την «εχθρική» αντιμετώπιση που σίγουρα θα συναντήσουν από πολλούς.  

 

Ποιο είναι το πιο βασικό λάθος που κάνουμε και καταστρέφουμε τη μηχανή του αυτοκινήτου μας;

Το πρωινό ξεκίνημα. Βιαζόμαστε να πάμε δουλειά και ξεκινάμε το αυτοκίνητο, ενώ το λάδι είναι ακόμη παγωμένο και δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά στη μηχανή. Πρέπει να ξεκινάμε το αυτοκίνητο και να το αφήνουμε 5-10 λεπτά να ζεσταθεί, πριν βγούμε στο δρόμο.  

 

*Η φωτογράφιση έγινε στο συνεργείο Tasos Meliniotis Autoservice στη Λεμεσό


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ