Σε ποιο ποσοστό εδάφους ενδέχεται να γίνει σύγκλιση

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφα Ακιντζί, βρίσκονται σε εξέλιξη, πλην όμως τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο κυπριακό και ελληνικό διαδίκτυο ένας χάρτης.

 


Article featured image
Article featured image

Τον χάρτη έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πολίτης», κάνοντας λόγο για επικείμενη συμφωνία.

Ειδικά για το εδαφικό, αναφέρει ο «Πολίτης», «μετά από έντονη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε από το 32% που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, Αναστασιάδης και Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν (28,7%)».

Σύμφωνα με το άρθρο του Πολίτη, ο Μουσταφά Ακιντζί έχει κάνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι θα ήθελε ο τελικός χάρτης του εδαφικού να βγει μέσα από την διάσκεψη, έτσι που την ευθύνη να αναλάβει η Τουρκία. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι αντιδράσεις, εκείνων στην κοινότητά του, που υποχρεωτικά θα μετακινηθούν, και θα είναι πιο εύκολη η έγκριση της λύσης στο δημοψήφισμα. Ο κ. Αναστασιάδης δεν αναμένεται να φέρει ένσταση σε αυτό, εφόσον όμως είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ρυθμιστεί το εδαφικό. Εκτιμάται ότι στο τέλος του Μοντ Πελεράν 2, οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν χάρτες, χωρίς όμως αυτό να ανακοινωθεί. Δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι η τελική γραμμή επί του χάρτου θα σχεδιαστεί στην πολυμερή διάσκεψη.

 



Περί Μόρφου

Συγκεκριμένη συζήτηση για τη Μόρφου δεν έγινε στο πρώτο Μοντ Πελεράν. Όλες οι ενδείξεις ωστόσο, και κυρίως η σύγκλιση που υπάρχει στα ποσοστά εδάφους και στον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, παραπέμπει στην επιστροφή της κωμόπολης στην ε/κ πλευρά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε ειδικές ρυθμίσεις στο περιουσιακό για τους σημερινούς κατοίκους της Μόρφου, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούν να παραμείνουν εκείνοι που έχουν κάνει ουσιαστική επένδυση σε ε/κ περιουσίες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ