10 από τις πιο ανατριχιαστικές ερμηνείες του Freddie Mercury

Ένας πραγματικός βασιλιάς, ίσως από τις σπουδαιότερες φωνές της ροκ, πέθανε σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου πριν από 25 χρόνια στο σπίτι του στο Kensington του Λονδίνου, σε ηλικία 45 ετών από τις επιπλοκές που προκλήθηκαν στην υγεία του από το Aids.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Μέρκιουρι γεννήθηκε ως Φαρόκ Μπουλσάρα, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946  στη Ζανζιβάρη, ένα αφρικανικό νησί που τότε ήταν βρετανική αποικία και σήμερα μέρος της Τανζανίας. Με τη μουσική ασχολήθηκε για πρώτη φορά στα εφηβικά του χρόνια, όταν εντάχθηκε στο 5μελές συγκρότημα Hectics στο κολέγιο της Βομβάης, όπου και ήταν έγκλειστος. Εκεί του έδωσαν για πρώτη φορά και το ψευδώνυμο Φρέντι, με το οποίο έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο.

Με την ίδρυση των Queen το 1970, συνέθεσε μερικές από τις πιο μεγάλες του επιτυχίες που άφησαν ιστορία και πλέον θεωρούνται μουσικά διαμάντια. Somebody to Love, τον ύμνο We Are the Champions, αλλά και το οπερατικό Bohemian Rhapsody, για πολλούς η κορυφαία συνθετική του δημιουργία, που παρέμεινε στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών στη Μ. Βρετανία για τουλάχιστον 9 εβδομάδες.

Μια δεκαετία αργότερα μέσα του 1980, ο Freddie Mercury αποφασίζει να χαράξει μοναχικό δρόμο ξεκινώντας τη σόλο καριέρα του. Το 1990 παρόλα αυτά επιστρέφει με τους Queen ηχογραφώντας το άλμπουμ  Innuendo, το τελευταίο πριν αποσυρθεί από τη δισκογραφία.

Ένα αστείρευτο ριζοσπαστικό ταλέντο, περιτυλιγμένο με θεατρική υπερβολή και πασπαλισμένο με οπερετικές ερμηνείες. Ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός έγινε θρύλος της δισκογραφίας και ένα από τα αγαπημένα παιδιά των συναυλιών. «Δεν θα γίνω ροκ σταρ, θα γίνω θρύλος», ένας θρύλος μεγαλύτερος απ’ όσο φανταζόταν ποτέ ο και ο ίδιος.

Σαν σήμερα, λοιπόν, έφυγε ένα αληθινό αστέρι της ροκ και εμείς θυμόμαστε 10 από τις πιο «ανατριχιαστικές» ερμηνείες του.



1. «We Are The Champions» χωρίς τη συνοδεία μουσικής



2. Queen και David Bowie στο στάδιο Wembley το 1982 να ερμηνεύουν το Under Pressure

 

3. Το κλασσικό I want to break free, χωρίς συστάσεις. 



4. Ο Freddie Mercury επί σκηνής με την οπερετική ερμηνεύτρια Monserrat Caballe το 1988



5. Bohemian Rapsody, ο ύμνος 

 

6. Radio Ga Ga από το 1984, που άφησε ιστορία μέσα από τον καυστικό του στίχο



7. 1978 και Mustapha, με τον Mercury να ακροβατεί ανάμεσα στη rock των Queen και μουσικά ακούσματα από την περσική καταγωγή του

 

8. Freddie Mercury και Michael Jackson σε ένα State of Shock 

 

9. Freddie Mercury και Luciano Pavarotti, Nessun Dorma 





10. We Will Rock You, στην αυθεντική εκδοχή του όπως ηχογραφήθηκε στο BBC


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ