Ήρθε επιτέλους η ώρα για τις γυναίκες

«Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε πως τη ζωή μας τη διαμορφώνουν ο χρόνος και τα πράγματα που έχουν πραγματική ουσία».

 


Article featured image
Article featured image

Το φετινό TEDWomen, με θέμα «It’s about time», παρουσιάστηκε στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών και μεταδόθηκε ζωντανά στη Λευκωσία, μέσω του TEDxNicosiaWomen 2016.

Με  πέντε τοπικούς ομιλητές και με ζωντανή μετάδοση του TEDWomen, η εκδήλωση έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη του στρατηγικού μας συνεργάτη, Cytamobile-Vodafone,  στις 27 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο των Κεντρικών Γραφείων Cyta.

Μέσα στο πνεύμα ιδεών που αξίζει να διαδοθούν, η εκδήλωση υπογράμμισε τη δύναμη με την οποία γυναίκες και κορίτσια μπορούν να δημιουργήσουν και να φέρουν την αλλαγή εστιάζοντας στην ουσία του χρόνου.

Πώς αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο, πώς επιλέγουμε να τον αξιοποιήσουμε και, γενικά, τι θα θέλαμε και τι θα έπρεπε να κάνουμε με τον  χρόνο μας.

Οι ιδέες οι οποίες προκύπτουν από αυτή τη θεματική ενότητα είναι απεριόριστες και σε αυτό συνέτειναν οι ομιλητές του TEDxNicosiaWomen, τους οποίες παρακολουθήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

 



Η ιστορία της Άντρεας Σολομωνίδη αφορούσε ένα άτομο που κάποτε αντιμετώπιζε το χρόνο με θρησκευτική ευλάβεια, έτσι ώστε η ζωή της να εξελίσσεται γύρω από τον κτύπο του ρολογιού, ώσπου, μετά από μια σημαντική απώλεια, αντιλήφθηκε την πραγματική αξία του χρόνου. ´Είναι καιρός να δώσουμε αξία στον χρόνο´, μας είπε, ´ξανά´.

Η  κρυστάλλινη και καθαρή φωνή της Μαρίνας Κατσαρή γέμισε την αίθουσα με τις λέξεις των πανέμορφων παραμυθιών της. Μια παραμυθού, που μας μίλησε για βασιλιάδες, κενταύρους   και σουλτάνους.

Ήταν η δική της ιστορία, η οποία την ώθησε να καλέσει όλους να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες, όπως αρέσει στον καθένα.  Η Μαρίνα αποκωδικοποιεί τον κόσμο γύρω της, μέσα από τα παραμύθια της και μοιράζεται αυτή την αίσθηση μυστηρίου σε σχολεία, μουσεία και φεστιβάλ. Με τη δική της μαγεία, μας είπε πως δεν είναι σίγουρη αν όντως έτσι έγιναν τα πράγματα, ή αν απλώς έτσι τα θυμάται.

Ο Δρ. Αντρέας Σταυρούλης, γυναικολόγος, μίλησε για τη σημασία του χρόνου στις γυναίκες. Όμως το τι έκανε την ομιλία του ιδιαίτερη, ήταν η επισήμανση ότι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες τις επιλογές τους, ασχέτως του χρόνου. ´Είναι καιρός, οι γυναίκες να γνωρίσουν όλες τους τις επιλογές´, μας είπε, όσον αφορά γυναικολογικά θέματα, γονιμότητας ή μητρότητας.

 



Η ομιλίας της Λουίζας Σοφοκλέους ξεκίνησε με την εικόνα μιας γαρίδας. Μας ξενάγησε στην επιστημονική πλευρά της ύπαρξης της γαρίδας και στη συνέχεια μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε πως η μανία μας να απαθανατίζουμε εικόνες, σταματώντας με αυτό τον τρόπο τον χρόνο, παρεμποδίζει την ανάγκη μας να δούμε την επιστήμη, που κρύβεται πίσω από καθετί που φωτογραφίζουμε, κάθε μέρα.

 



Έίναι καιρός να κάνουμε ένα facetime με την επιστήμη', ήταν το δυναμικό της μήνυμα. Λαμβάνουμε τα σήματα, όμως δεν κάνουμε κάτι για να τα αποκωδικοποιήσουμε.

Ο χτύπος μιας καρδιάς ακούστηκε σε όλη την αίθουσα. Η Αλεξία  Πισσαρίδη δεν  μίλησε μόνο για το χρόνο, αλλά και τον χόρεψε. Άνοιξε τα μάτια του κοινού και τα έκανε να δουν μέσα από τον φακό του χορευτή.

 



 

Με τον παλμό και την κίνηση, καταλάβαμε την ανάγκη που έχουμε να προκαλούμε τον εαυτό μας να κάνει περισσότερα, γιατί υπάρχει μια ζωτικότητα, μια δύναμη ζωής, μια ενέργεια και μια επιτάχυνση, η οποία μετατρέπεται μέσα από εμάς, σε δράση.

Στις 27 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, παρουσιάστηκαν διαφορετικές ιδέες, όλες τους ξεχωριστές και με έντονα χρώματα, δίνοντάς μας κίνητρο για περισσότερη σκέψη και εμπνέοντας μας με αυτά τα λόγια: ‘Είναι καιρός για τον  δικό μας χρόνο'.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ