Το «στοιχειωμένο» μεταλλείο του Αμιάντου μέσα από 12 φωτογραφίες

Το μεγαλύτερο σε αποθέματα χρυσοτιλικού αμιάντου στην Ευρώπη, το μεταλλείο εξόρυξης αμιάντου που λειτούργησε στο ομώνυμο χωριό μέχρι το 1988, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις που λειτούργησαν στο νησί.

 


Article featured image
Article featured image

Με έκταση 13 km2, βρίσκεται σε υψόμετρο γύρω στα 1500 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας.

Η παραγωγή αμιάντου σε οργανωμένη κλίμακα άρχισε το 1904 στο σημερινό χώρο του μεταλλείου και η λειτουργία του σταμάτησε το 1988, όπου και εντάθηκε η διεθνής εκστρατεία εναντίον της χρήσης αμιάντου. Τα πρώτα πλήγματα και η φθορά, είχαν αρχίσει ήδη από το 1982.

Στην άνθιση του το μεταλλείο εργοδοτούσε χιλιάδες κόσμου, με τις γύρω περιοχές να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται εξ αιτίας αυτού. Μετά το κλείσιμο του μεταλλείου, όλα αφέθηκαν στον χρόνο, χωρίς κανένας να έχει αναλάβει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις για να τις επαναχρησιμοποιήσει με κάποιο τρόπο.

Η Cyprus from Air, βρέθηκε στην περιοχή του μεταλλείου απαθανατίζοντας το «στοιχειωμένο» πλέον εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση εδώ και 28 χρόνια.  ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΟΟΔΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ… ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΧΟΙΝΙΑ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ